Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR, cliquez ici.
 
  Kanaal ecologische corridor | Newsletter 08 | juni 2022
   
 
  Drijvende groeneilandjes op het kanaal in Brussel

Op 26 april hebben de Haven van Brussel en Leefmilieu Brussel de eerste drijvende groeneilandjes op het kanaal te water gelaten. In totaal hebben de eilandjes een oppervlakte van 224 vierkante meter waarop verschillende soorten waterplanten (biezen, moerasiris, enz.) zijn aangebracht. De eilandjes liggen rond een van de pontons van de Brussel Royal Yacht Club. De nieuwe biotoop moet vooral vogels, vissen, amfibieën en insecten aantrekken.
Lees meer >
Video >

 
 
  44 nieuwe nestkasten voor huismussen

De voorbije jaren gingen verschillende oude gebouwen langs het Maximiliaanpark tegen de vlakte. Met hen verdwenen heel wat nestkansen voor vogels. Onder andere een grote kolonie huismussen werd getroffen. Om het verlies aan habitat in de buurt van het kanaal te compenseren, werden 22 dubbele nestkasten (goed voor 44 nestholtes) aangebracht op de gevel van een gebouw van de Dienst Groene Ruimten van de Stad Brussel, en op drie gevels van de Sint-Rochusschool.
Lees meer >

 
 

© Natagora - GT Martinets
  De gierzwaluw gaat het ver zoeken

Nestkasten op verschillende gebouwen langs het kanaal moeten onderdak bieden aan de gierzwaluw, een trekvogel die als twee druppels water lijkt op de echte zwaluw. Gierzwaluwen komen bij ons voor van eind april tot begin augustus, maar ze overwinteren in zuidelijk Afrika, duizenden kilometers hier vandaan! Sinds 2010 zet de Gierzwaluwenwerkgroep zich in voor de bescherming van dit fascinerende, maar bedreigde vogeltje. Een gesprek met de coördinatrice van de werkgroep.
Lees meer >

 
 
  Sabali, een zeilboot in Brussel ...
om mariene ecosystemen te beschermen

Sabali is een 12 meter lange zeilboot die al enkele maanden aangemeerd ligt in de jachthaven aan het kanaal. Het gelijknamige project - Sabali Expeditions - is een initiatief van twee Brusselaars, die rond de wereld willen zeilen om mensen bewust te maken van het belang van mariene ecosystemen en de bescherming van de oceanen. Tijdens hun reis zullen de bemanningsleden wetenschappelijk onderzoek doen in mangroves en tegelijk is het de bedoeling dat ze opnames maken voor een enkele documentaires. Na een lange voorbereidingsperiode is het schip en de bemanning klaar om in juni uit te varen. We wensen hen een goede reis.
Website (EN) >
Video (FR/EN) >

 
 
  Sensibiliseringscampagne
'Hier begint de zee - niets ingooien'

De Brusselse Waterdagen, die eind maart plaatsvonden, waren een succes. Naar jaarlijkse gewoonte worden ze georganiseerd rond Wereldwaterdag en ook deze keer ging dat gepaard met de opvallende slogan 'Hier begint de zee - niets ingooien'. Die werd op de grond aangebracht langs sommige rioolputjes en dat in alle Brusselse gemeenten, ook in de buurt van het kanaal. Maar wat betekent die boodschap nu precies? Wat is het verband tussen de riolen en de zee?
Lees meer >
Intergewestelijke campagnefilmpje >

 
 

© Eric Engbretson
  De zwartbekgrondel, een invasieve vissoort

Sinds een aantal jaren hebben invasieve exoten vaste voet aan de grond gekregen in het kanaal in Brussel. Een van die soorten is de zwartbekgrondel, een klein visje uit de Kaspische en de Zwarte Zee dat zeer vraatzuchtig is en zich voedt met ongewervelden en kleine vissen. Uit een telling in 2019 bleek dat de zwartbekgrondel zelfs de meest voorkomende vis in het kanaal was!
Video >

 
 
  Begeleide bezoeken: biodiversiteit
langs het kanaal en de Zenne

Van juni tot juli nemen gidsen die partner zijn in het project 'Kanaal, ecologische corridor' u mee op tocht langs de biodiversiteit van het kanaal en de Zenne (vlak bij het kanaal). Op het programma staan twee boottochten (van Brussel-stad naar Vilvoorde, heen en terug), een begeleide (wandel)tocht in Anderlecht, en een vogelwandeling in het noorden van Brussel.
Lees meer >

 
 
 
 

‘Het kanaal - een ecologische corridor in hartje Brussel’ is een project geleid door Grenzeloze Schelde en zijn werkgroep ‘Water in de Stad’, gesteund door Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit en georganiseerd met de expertise en medewerking van Natagora, Natagora Bruxelles, Natuurpunt Brussel, Brussel Natuur, Bral, Coördinatie Zenne, De Groene Wandeling van Neder-over-Heembeek, het collectief ‘t Rad, de LRBPO, de GT Hirondelles, la Ferme Nos Pilifs, het Brussels collectief de Bûûmplanters, de Haven van Brussel, Écorce en 21 Solutions.

 


U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud van deze uitnodiging u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen.
Klik door naar ons privacybeleid. Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.