Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR, cliquez ici.
 
  Kanaal ecologische corridor | Newsletter 07 | oktober 2021
   
 
  Nieuwe aanbevelingen voor de vergroening van de waterkant

Het addendum bij het Beeldkwaliteitsplan voor de publieke ruimte in het kanaalgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, getiteld 'Verlaging en vergroening van de kaaien', bevat nieuwe aanbevelingen als aanvulling van het bestaande plan. Ze gaan onder andere over het ecologisch en landschappelijk opwaarderen van de directe omgeving van het kanaal. Er wordt voorgesteld om bepaalde kaaien te vergroenen (groenstroken met lage begroeiing en bomen) en bepaalde oevers te beplanten met drijvende groeneilanden en begroeide plasbermen.
Lees meer >

 
 
  Groene ruimten langs het kanaal in Brussel

Groene ruimte langs het kanaal in Brussel is dun gezaaid, vooral dan in de wijken in het stadscentrum. Dat heeft uiteraard gevolgen voor het potentieel van het kanaal als ecologische corridor waarlangs fauna en flora zich kunnen verplaatsen. Toch zijn er wel degelijke groene zones, maar ze liggen verspreid langs het hele kanaal, en zijn erg verschillend van aard en oppervlakte. Wij nodigen u uit om ze te ontdekken, van Anderlecht in het zuiden tot de grens met Vilvoorde in het noorden.
Lees meer >
Kaart >

 
 

© AAC Architecture
  Alternatief regenwaterbeheer op
het Sibelga-terrein

De zetel van Sibelga (beheerder van het Brusselse gas- en elektriciteitsnet), aan de Werkhuizenkaai langs het kanaal, onderging enkele jaren geleden een grondige renovatie. Zowel de gebouwen als de terreinen errond werden aangepakt. Het kantoor AAC Architecture had bij de renovatie veel aandacht voor milieu en natuur, en zette onder meer in op alternatief regenwaterbeheer, biodiversiteit en het landschap.
Lees meer >

 
 

© Y. Coatanéa
  De ooievaar, een atypische gast langs
het kanaal in Brussel

Al een aantal jaar krijgen de kanaaloevers in het noorden van Brussel regelmatig bezoek van ooievaars. Die strijken vooral neer op de afvalsorteerplaats van Sita-Suez in Neder-Over-Heembeek, in de buurt van de Budabrug, om er eten te zoeken. De meeste van die vogels komen uit dierenpark Planckendael, dat in vogelvlucht maar een tiental kilometer verderop ligt. De ooievaars langs het kanaal worden al geruime tijd waargenomen door vogelliefhebbers en meer doorgewinterde specialisten. Hun bevindingen delen ze regelmatig op een website met natuurwaarnemingen voor heel België.
Lees meer >

 
 
  Begeleide bezoeken: biodiversiteit langs
de Zenne en het kanaal

Van oktober tot november nemen gidsen die partner zijn in het project 'Kanaal, ecologische corridor' u mee op tocht langs de biodiversiteit van het kanaal en de Zenne (vlak bij het kanaal). Op het programma staan twee boottochten (van Brussel-stad naar Vilvoorde, heen en terug), een begeleide (wandel)tocht in Anderlecht, en een vogelwandeling in het noorden van Brussel.
Lees meer >

 
 
 
 

‘Het kanaal - een ecologische corridor in hartje Brussel’ is een project geleid door Grenzeloze Schelde en zijn werkgroep ‘Water in de Stad’, gesteund door Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit en georganiseerd met de expertise en medewerking van Natagora, Natagora Bruxelles, Natuurpunt Brussel, Brussel Natuur, Bral, Coördinatie Zenne, De Groene Wandeling van Neder-over-Heembeek, het collectief ‘t Rad, de LRBPO, de GT Hirondelles, la Ferme Nos Pilifs, het Brussels collectief de Bûûmplanters, de Haven van Brussel, Écorce en 21 Solutions.

 


U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud van deze uitnodiging u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen.
Klik door naar ons privacybeleid. Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.