Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR, cliquez ici.
 
  Kanaal ecologische corridor | Newsletter 09 | oktober 2022
   
 

© perspective.brussels
  Nachtelijk perspectief op
het Brusselse kanaalgebied

Om ten allen tijde de landschappelijke kwaliteiten van het kanaal te kunnen benadrukken, een aangename en voldoende veilige omgeving te creëren voor alle gebruikers én een ecologische corridor mogelijk te maken, heeft perspective.brussels een gedetailleerde verlichtingsstudie voor het kanaalgebied voorzien. Er wordt onder andere aandacht besteed aan wilde dieren (vleermuizen, vogels, etc.) met de aanleg van een donkere strook midden in het kanaal. Deze studie vormt zowel een thematische actualisatie van het BKP als van het onderdeel voor het kanaalgebied van het Lichtplan van Brussel Mobiliteit (2017).
Lees meer >

 
 

Paarse bloemenpracht
  De groeneilandjes in het kanaal
staan in bloei!

Deze zomer stonden de groeneilandjes die in april te water werden gelaten ter hoogte van de jachthaven (samen goed voor een oppervlakte van 224 m²) vol prachtige bloemen. Grote kattenstaart en watermunt, naast meer dan twintig plantensoorten, maakten een klein stukje kanaal minder grijs. Dat is ook goed nieuws voor de fauna (insecten, vogels en vissen). Hopelijk inspireert dit eerste succes tot volgende projecten voor vergroening want de natuur is nog te weinig aanwezig langs het kanaal in Brussel.
Lees meer (video) >

 
 

© A. Mellas
  Brussel Natuur,
voor een natuurvriendelijke stad

Brussel Natuur is een vzw die meer dan twintig verenigingen samenbrengt. De vzw werd in de jaren 1980 opgericht en zet zich in voor de bescherming van de natuurlijke en halfnatuurlijke gebieden in het Brussels Gewest. Brussel Natuur ijvert voor een stad waarin plaats is voor natuur en biodiversiteit, onder andere in de kanaalzone. Verschillende natuurgebieden die door vastgoedprojecten werden bedreigd, konden al gered worden dankzij tussenkomst van Brussel Natuur. Een gesprek met de voorzitter, Mario Ninanne.
Lees meer >

 
 
  Réseau Nature van Natagora

Het Réseau Nature van Natagora is een netwerk van publieke en private groenzones die een gevarieerde natuur respecteren en beschermen. Al die grote en kleine gebieden vormen een netwerk dat zorgt voor meer biodiversiteit. Natagora adviseert en begeleidt particulieren, bedrijven, scholen, overheden en groepen burgers die de biodiversiteit in hun groene ruimte willen bevorderen en zich willen aansluiten bij Réseau Nature.
Lees meer (FR) >

 
 

© Port de Bruxelles
  Een nieuwe schoonmaakboot
om drijvend afval te verzamelen

Sinds juni vaart een derde schoonmaakboot door het kanaal om drijvend afval (plastic, enz.) te verzamelen. De Damona (genoemd naar een Gallische watergodin) is eigendom van de Haven van Brussel, vaart volledig elektrisch en veroorzaakt dus geen uitstoot van CO2. De Damona is de derde schoonmaakboot op rij, naast de Castor en de Botia. Die zijn al jaren in gebruik en halen elk jaar meer dan 200 m³ drijvend afval uit het water, over de volledige 14 km van het kanaal in het Brusselse Gewest.
Lees meer >

 
 
  Honderden dode vissen in het kanaal

Op 20 mei zagen wandelaars en bewoners van de kanaalwijken honderden dode vissen op het water drijven, op verschillende stukken van het kanaal. Een kleine milieuramp, die waarschijnlijk te wijten is aan een scherpe daling van de zuurstofconcentratie in het water. Die werd dan weer veroorzaakt door de hoge temperaturen en het gebrek aan neerslag dit voorjaar, maar ook door een overstort van afvalwater via stormbekkens na zware regenval.
Lees meer (video) >

 
 
  Begeleide bezoeken: biodiversiteit
langs de Zenne en het kanaal

Van oktober tot november nemen gidsen die partner zijn in het project 'Kanaal, ecologische corridor' u mee op tocht langs de biodiversiteit van het kanaal en de Zenne (vlak bij het kanaal). Op het programma staan twee boottochten (van Brussel-stad naar Vilvoorde, heen en terug), een begeleide (wandel)tocht in Anderlecht, en een vogelwandeling in het noorden van Brussel.
Lees meer >

 
 
 
 

‘Het kanaal - een ecologische corridor in hartje Brussel’ is een project geleid door Grenzeloze Schelde en zijn werkgroep ‘Water in de Stad’, gesteund door Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit en georganiseerd met de expertise en medewerking van Natagora, Natagora Bruxelles, Natuurpunt Brussel, Brussel Natuur, Bral, Coördinatie Zenne, De Groene Wandeling van Neder-over-Heembeek, het collectief ‘t Rad, de LRBPO, de GT Hirondelles, la Ferme Nos Pilifs, het Brussels collectief de Bûûmplanters, de Haven van Brussel, Écorce en 21 Solutions.

 


U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud van deze uitnodiging u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen.
Klik door naar ons privacybeleid. Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.