Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR, cliquez ici.
 
  Kanaal ecologische corridor | Newsletter 06 | juni 2021
   
 

© Bruno Marchal
  Twee zwaluwprojecten krijgen vorm

In maart van dit jaar werd een dubbele nestkast voor 70 koppeltjes oeverzwaluwen geïnstalleerd op een kanaaloever in het noorden van Brussel.
Aan de gebouwen van de voormalige Meudon-brouwerij (intussen ‘Silo’ geworden), vlak bij het kanaal, werden 60 kunstnesten voor huiszwaluwen opgehangen. Beide acties kaderen in het project ‘Het kanaal, een ecologische corridor in hartje Brussel’ en het project 'Ferme Nos Pilifs-Cap48-Pairi Daiza foundation'.
Lees meer >

 
 

© La Ferme Nos Pilifs
  Gedifferentieerd beheer van gazons
voor meer biodiversiteit

Nu het opnieuw beter weer wordt, begint het gras in parken en tuinen weer te groeien... En her en der klinkt weer het geluid van grasmaaiers die het gazon de hele zomer kort moeten houden. Maar het kan ook anders. Het is niet zo bekend bij het grote publiek maar door het maaien wat uit te stellen en in te zetten op bloemenweides worden grasveldjes veel biodiverser en landschappelijk interessanter.
En, mooi meegenomen, op die manier vraagt een gazon minder onderhoud.
Lees meer >

 
 

© Grenzeloze Schelde
  Het water van het kanaal in Brussel:
welke kwaliteit?

Over de hele lengte, in Wallonië, Brussel en Vlaanderen, wordt het kanaal van water voorzien door de rivieren en beken van de valleien die het ontmoet, waaronder verschillende voormalige zijrivieren van de Zenne. De afgelopen 20 jaar heeft de zuivering van afvalwater voordat het wordt geloosd, geleid tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van deze waterlopen en het kanaal heeft daar uiteraard van geprofiteerd. Maar wat is nu de werkelijke toestand van het water van het kanaal, op fysisch-chemisch niveau en wat zijn de gevolgen op ecologisch niveau? Lees meer >

 
 

© Maurice Segers
  Vegetatie op de kanaalmuren

Op sommige kanaalmuren in het hartje van de stad heeft zich in de loop der jaren een bijzondere rotsflora ontwikkeld. Zo groeit er bijvoorbeeld hertshoornweegbree, steenbreekvaren, mannetjesvaren en harig wilgenroosje. Die vegetatie vormt ontegensprekelijk een meerwaarde voor de ecologische diversiteit van het kanaal en zorgt op een heel spontane, natuurlijke manier voor een groenere, mooiere stad.
Lees meer >

 
 

© BRUT+OKRA
  Het Kleine Zenne-park: plannen voor
een nieuwe groene ruimte in Kuregem

Tot het midden van de 20e eeuw stroomde de Kleine Zenne nog op een boogscheut van het kanaal, op het grondgebied van de wijk Kuregem. Later werd die zijtak van de Zenne gedempt. Op die historische rivierbedding, evenwijdig aan het kanaal, zou over een paar jaar een langgerekt park moeten verschijnen dat de publieke groene ruimten tussen de slachthuizen van Anderlecht en het park aan de Ninoofsepoort met elkaar verbindt. Behalve verschillende nieuwe aanplantingen wordt ook bekeken of het regenwater lokaal en op een gedifferentieerde manier beheerd kan worden.
Lees meer >

 
 

© Grenzeloze Schelde
  Fietstocht: het kanaal, een ecologische corridor in hartje Brussel

Tijdens deze fietstocht van 17 km ontdek je de oorsprong en kwaliteit van het water in het kanaal (en de Zenne), de vogels en vissen die er te vinden zijn, goede voorbeelden van ontwikkelingen op het gebied van biodiversiteit, groene ruimtes langs de waterweg en nog veel meer. Hoewel het kanaal oorspronkelijk was ontworpen voor het vervoeren van goederen per boot, speelt het ook een belangrijke rol als ecologische corridor. Deze tocht kan je volgen via de Routeyou-applicatie met je smartphone. Lees meer >

 
 
 
 

‘Het kanaal - een ecologische corridor in hartje Brussel’ is een project geleid door Grenzeloze Schelde en zijn werkgroep ‘Water in de Stad’, gesteund door Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit en georganiseerd met de expertise en medewerking van Natagora, Natagora Bruxelles, Natuurpunt Brussel, Brussel Natuur, Bral, Coördinatie Zenne, De Groene Wandeling van Neder-over-Heembeek, het collectief ‘t Rad, de LRBPO, de GT Hirondelles, la Ferme Nos Pilifs, het Brussels collectief de Bûûmplanters, de Haven van Brussel, Écorce en 21 Solutions.

 


U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud van deze uitnodiging u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen.
Klik door naar ons privacybeleid. Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.