Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR, cliquez cliquez ici.
 
  Kanaal ecologische corridor | Newsletter 03 | oktober 2020
   
 

© Yann Coatanéa
  Vogels langs het kanaal in Brussel

Het kanaal dat Brussel doorkruist, werd oorspronkelijk aangelegd om het vervoer van goederen per boot te vergemakkelijken, en dat is vandaag de dag nog steeds de belangrijkste functie van deze waterweg. Het kanaal strekt zich uit over een lengte van 76 km en verbindt de Samber met de Schelde van zuid naar noord, en speelt ook een cruciale rol als ecologische corridor. Heel wat vogelsoorten kunnen langs het kanaal immers even op adem komen en zich weer verder verplaatsen zonder obstakels tegen te komen. Lees meer >

 
 

© Luc Schuiten
  Groene barrière om het afval
in het kanaal tegen te houden

Geregeld wordt het wateroppervlak van het kanaal ontsierd door zwerfvuil. De middelen die vandaag ingezet worden om deze weg te halen zijn niet voldoende volgens Canal It Up. Daarom stelt deze organisatie voor een barrière te installeren ter hoogte van de sluis van Molenbeek die al het afval zou tegenhouden. De barrière zou open en dichtgaan telkens wanneer er boten moeten passeren. Samen met Luc Schuiten is het ontwerp uitgewerkt van een groene barrière bedekt met planten om het kunstwerk mooi te integreren in de buurt.
Lees meer >

 
 
  Nieuwe bedrijven en bewonersverenigingen sluiten zich aan bij Réseau Nature

Na een aantal terreinbezoeken en advies van de vzw Natagora, en na het ondertekenen van een charter, hebben het waterzuiveringsstation Aquiris (Haren), de onderneming Greenbizz (Brussel), de campus CERIA (Anderlecht) en het Collectief van buurtbewoners van Het Rad (Anderlecht) zich in 2020 aangesloten bij ‘Réseau Nature’ van Natagora. De groene ruimtes met dit label zijn gunstig voor gediversifieerde flora en fauna. Al die stukjes natuur dragen bij tot de ontwikkeling van een netwerk dat het mogelijk maakt de biodiversiteit langs het kanaal te behouden en uit te breiden.
Greenbizz >
CERIA (FR) >

 
 

© Marcel Rijdams
  De gids Duurzame Gebouwen

De gids Duurzame Gebouwen is een uitgave van Leefmilieu Brussel in samenwerking met gespecialiseerde studiebureaus en is bedoeld als concrete hulp voor professionals die milieu- en natuurvriendelijke gebouwen willen ontwerpen of renoveren. Het is een referentie-instrument voor ontwerpers en bouwheren, maar ook voor aannemers. De gids bevat onder andere advies voor het ontwerp, het beheer en de aanleg van groendaken, diverse voorzieningen voor het opvangen van regenwater, groene gevels en het plaatsen van diverse soorten nestkasten.
Natuur en biodiversiteit >
Regenwater >

 
 

© Yann Coatanéa
  Fotoalbum van de biodiversiteit
langs het kanaal

De fauna en flora langs het kanaal (en de Zenne) trekt veel natuurliefhebbers aan, die geduldig de tijd nemen om vast te leggen wat ze daar waarnemen, en die vaak ook prachtige foto's maken. Die magische natuurmomenten kan u nu ontdekken in een fotoalbum. Sommige foto’s werden een aantal jaar geleden al bekroond naar aanleiding van een wedstrijd van Natagora Brussel over het thema ‘biodiversiteit’.
Lees meer >

 
 
  Rondleidingen: biodiversiteit
langs de Zenne en het kanaal

Van oktober tot december nemen gidsen die partner zijn in het project 'Kanaal, ecologische corridor' u mee op tocht langs de biodiversiteit van het kanaal en de Zenne (vlak bij het kanaal). Op het programma staan twee boottochten (van Brussel-stad naar Vilvoorde, heen en terug), een begeleide (wandel)tocht in Anderlecht, en een vogelwandeling in het noorden van Brussel.
Deze activiteiten zijn geannuleerd en
uitgesteld (COVID maatregelen)!

Lees meer >

 
 
 
 

‘Het kanaal - een ecologische corridor in hartje Brussel’ is een project geleid door Grenzeloze Schelde en zijn werkgroep ‘Water in de Stad’, gesteund door Leefmilieu Brussel in het kader van de oproep ‘Natuur in de Stad’ en georganiseerd met de expertise en medewerking van Natagora, Natagora Bruxelles, Natuurpunt Brussel, Brussel Natuur, Bral, Coördinatie Zenne, De Groene Wandeling van Neder-over-Heembeek, het collectief ‘t Rad, de LRBPO, la Ferme Nos Pilifs, het Brussels collectief de Bûûmplanters, Écorce en 21 Solutions.

 


U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud van deze uitnodiging u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen.
Klik door naar ons privacybeleid. Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.