In de kijker

VACATURES

Grenzeloze Schelde vzw zoekt gidsen educatieve tochten Sigmaplan Schelde- en Durmevallei
MEER >

De Milieuboot vzw zoekt lesgevers educatieve milieuboottochten najaar 2024
MEER >

Unieke getijdennatuur
in een veilige Durmevallei


Merk jij al die veranderingen in de Durmevallei ook op? Wil je weten hoe jouw Durmevallei er in de toekomst zal uitzien? Kom dan snel kennis maken met het Infopunt en de verschillende project-gebieden: te voet, per fiets of met de boot!
INFO & INSCHRIJVEN >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst.
AANMELDEN >

Actualiteit

Zennekrant nr. 35 | oktober 2024

Ontdek de 35ste Zennekrant! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

Studie- en belevingsdag Sigmaproject Hedwige Prosperproject

Grenzeloze Schelde en Natuurpunt organiseerden op 26 september 2024 een studie- en belevingsdag over het Sigmaproject Hedwige Prosperproject met focus op klimaatverandering en -adaptatie, bescherming tegen wateroverlast, herstel van waardevolle riviernatuur en het toegankelijk houden van de haven in Natura 2000-context. Een dag met boeiende presentaties en terreinbezoek!

Verslagen en foto's >

Kanaal, ecologische corridor - Newsletter 12 | september 2024

Ontdek de 12de Newsletter van 'Kanaal, ecologische corridor'!

Meer weten >

Het Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta ontvangt officieel het UNESCO Global Geopark keurmerk

Dat betekent dat UNESCO het gebied van het Schelde estuarium zó geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek vindt dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen en opgenomen is in het internationale UNESCO Global Geopark Network, samen met onder meer de zwarte vulkanische stranden van Lanzarote, de geothermische activiteiten van IJsland, en een van de diepste canyons van de wereld: Colcan in Peru. (Bron: www.rivierparkscheldevallei.be | 28/03/2024)

Meer weten >

Reportage 'Slag in het water' van Pano

Wat doet Vlaanderen om zich te wapenen overstromingen? En waarom blijven lokale besturen bouwvergunningen verlenen in overstromingsgevoelig gebied? Pano trekt naar de Denderstreek. 'Slag in het water' is te bekijken op VRT MAX. (Bron: VRT NWS - Pano | 12/03/2024)

Meer weten >

Molsbroek bewijst nut als opvangbekken

Bij de hevige regenval van de afgelopen weken heeft natuurgebied Molsbroek haar nut bewezen als opvangbekken. De Durme is in Lokeren buiten haar oevers getreden  stroomafwaarts van het waterzuiveringsstation. Daar wordt immers overtollig water van de Ledebeek in de Durme overgepompt, water dat komt uit het gebied van Lokeren tot Lochristi. (Bron: Waaskrant | 12-01-2024)

Meer weten >

Ook vzw pleit voor uitbaggering Durme: "Te veel water in Molsbroek is ook niet goed"

Natuurvereniging vzw Durme schaart zich achter de oproep van burgemeester Filip Anthuenis (Lokaal Liberaal) en tal van andere Wase politici om dringend werk te maken van de uitbaggering van de verzande Durme tussen Lokeren en Waasmunster. (Bron: Het Nieuwsblad | 11-01-2024)

Meer weten >

Hoe de aanslepende vernieuwing van oude stuwen het overstromingsgevaar rond de Dender verhoogt

Begin 2024 en de mensen rond de Dender houden hun hart opnieuw vast voor overstromingen. Het valt nog af te wachten of de schade zo groot wordt als de overstromingen in 2010, toen de streek rond de Dender in Oost-Vlaanderen het zwaar te verduren kreeg. De vraag stelt zich of de stokoude, negentiende-eeuwse stuwen en sluizen de toestand nog verergeren. Tegen 2020 zouden zeven stuwen in Vlaanderen vernieuwd worden, maar nog geen enkele is gemoderniseerd. Op de Dender in Wallonië daarentegen zijn alle stuwencomplexen intussen aangepakt, waardoor het Waalse Gewest dubbel zoveel water kan afvoeren naar Vlaanderen. (Bron: VRT NWS | 03-01-2024)

Meer weten >