In de kijker

Unieke getijdennatuur
in een veilige Durmevallei


Merk jij al die veranderingen in de Durmevallei ook op? Wil je weten hoe jouw Durmevallei er in de toekomst zal uitzien? Kom dan snel kennis maken met het Infopunt en de verschillende project-gebieden: te voet, per fiets of met de boot!
INSCHRIJVEN >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst.
AANMELDEN >

Actualiteit

Brusselse Waterdagen 2023

Van zondag 19 tot zondag 26 maart 2023 waren het Brusselse Waterdagen: het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de kijker en Brusselaars konden ‘Brussel langs het water’ herontdekken!

Fotoselectie >

Gelukkig Nieuwjaar!

Verlies je hart dit jaar... aan de Schelde!

Bekijk onze kaart >

Zennekrant nr. 30 | maart 2023

Ontdek de 30ste Zennekrant! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

Verslag over de staat van de natuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Hoe gaat het met de natuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en hoe evolueert ze? Fauna, flora en ecosystemen staan in stedelijke gebieden onder druk en dat op verschillende manieren. Er is met name de dreiging van habitatverlies door verstedelijking, de klimaatveranderingen, invasieve uitheemse soorten, kunstmatige verlichting ‘s nachts, enz. De natuur in de stad is echter belangrijk omdat ze in hoge mate bijdraagt aan de levenskwaliteit van de stadsbewoners. Regelmatig een stand van zaken opmaken is dus nodig om de behoeften inzake natuurbescherming te beoordelen en het overheidsbeleid te sturen.
Het Verslag over de staat van de natuur in 2022 van Leefmilieu Brussel is verdeeld in enerzijds een samenvattend document met de belangrijkste trends en kerncijfers, en anderzijds een reeks van gedetailleerde informatiefiches die toegankelijk zijn via links in dat samenvattende document.

Meer weten >

Zennekrant nr. 29 | december 2022

Ontdek de 29ste Zennekrant! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

Project 'Ruimte voor Water' moet overlast Dendervallei aanpakken

Het project Ruimte voor Water Dendervallei schuift vijf alternatieven naar voor om wateroverlast in de Dendervallei tegen te gaan. Tijdens infomarkten kunnen burgers de plannen inkijken en commentaar geven. Na verdere studie zal één optie gekozen en uitgevoerd worden. (Bron: De Standaard - 25/11/2022)

Meer weten >

Sponscursus: waternatuur in een veranderend klimaat

Wist je dat waterrijke natuur als een spons is die water buffert en langzaam weer laat insijpelen? In deze onlinecursus van 6 weken (start 16/01/2023) vertellen 6 experts van de VUB, Join For Water, VMM, INBO, UA en Natuurpunt Studie je alles rond grondwater, de pracht van natte natuur, ons waterverbruik en hoe natte natuur van groot belang is in tijden van klimaatverandering. Je krijgt eveneens een boek thuis gestuurd, en je kan na de cursus op stap met de Milieuboot.

Promovideo >
Meer info en inschrijven >

Studie- en belevingsdag 'Sigmaprojecten tussen Temse, Hamme en Dendermonde':
met de boot, te voet of per fiets

Grenzeloze Schelde en Natuurpunt organiseerden de studie- en belevingsdag 'Sigmaprojecten tussen Temse, Hamme en Dendermonde' op dinsdag 8 november 2022. Focus lag op klimaatverandering en -adaptatie, leven in de Schelde, ontwikkeling van topnatuur en veilig wonen langs de Schelde, wateroverlast en droogte. Terreinbezoeken aan de Sigmaprojecten, een stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen: o.a. De Bunt, Lippenbroek, Wal-Zwijn, Groot Schoor en Vlassenbroek.

Foto's, presentaties en bijkomende info >

1  2  >