In de kijker

Unieke getijdennatuur
in een veilige Durmevallei


Merk jij al die veranderingen in de Durmevallei ook op? Wil je weten hoe jouw Durmevallei er in de toekomst zal uitzien? Kom dan snel kennis maken met het Infopunt en de verschillende project-gebieden: te voet, per fiets of met de boot!
INFO & INSCHRIJVEN >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst.
AANMELDEN >

Actualiteit

Politiek akkoord over de veelbesproken Europese natuurherstelwet

De onderhandelaars van het Europees Parlement en van de lidstaten van de EU hebben een politiek akkoord bereikt over de veelbesproken natuurherstelwet. Met bindende doelstellingen en verplichtingen moeten de EU-landen tegen 2030 minstens 20 procent van de land- en zeegebieden in Europa herstellen en tegen 2050 alle ecosystemen waar herstel nodig is. (Bron: VRT NWS | 09-11-2023)

Meer weten >

Terug naar de bron - deel 13: de bronnen van de Woluwe in Watermaal-Bosvoorde

Voor deze nieuwe activiteit in de reeks ‘Terug naar de bronnen’ op vrijdag 8 december 2023, nodigt vzw Coördinatie Zenne u uit om samen meer dan 15 bronnen te ontdekken langs de loop van de Woluwe in Watermaal-Bosvoorde. We zullen het onder andere hebben over de waterlopen en vijvers die gevoed worden door deze bronnen en de groene zones waarin deze - vaak vergeten - bronnen zich bevinden.

Meer weten >

De Scheldevallei wordt een nationaal park!

Geweldig nieuws voor de natuur in Vlaanderen: op vrijdag 13 oktober heeft de Vlaamse regering officieel de oprichting aangekondigd van drie nieuwe Nationale Parken in het noorden van het land. De Scheldevallei, met haar unieke getijdennatuur rond de Schelde en haar bijrivieren, is er één van!

Meer weten >

Scheldepromenade in Wichelen feestelijk ingehuldigd

Na vier jaar zijn de stabilisatiewerken aan de Scheldeoever achter de rug. De Vlaamse Waterweg nv verstevigde de waterkering over een lengte van bijna twee kilometer én verhoogde de keermuur, zodat Wichelen bij stormtij voortaan beter beschermd is tegen overstromingen van de Schelde. Ook de bouw van een nieuw pompstation op de Bosbeek moet wateroverlast voorkomen. Op zaterdag 30 september werd de afsluiting van de Sigmawerken - goed voor een investering van 19 miljoen euro - gevierd met de feestelijke inhuldiging van de Scheldepromenade en het vernieuwde jaagpad op de dijk.

Meer weten >

Hedwigepolder nu al vogelparadijs

"Binnen een week was het raak!” Henk Castelijns kan zijn enthousiasme over de ontwikkelingen rond de bijna beruchte Hedwigepolder niet onderdrukken. Na jaren en jaren soebatten, stroomde op 25 oktober 2022 het eerste Westerscheldewater de polder binnen. “We zijn toen met onze vogelwerkgroep De Steltkluut direct begonnen met regelmatige tellingen. Op 1 november hadden we al 1256 wintertalingen." (Nature Today | 12-09-2023)

Meer weten >

Sigmagazine in een nieuw jasje

Het nieuwe Sigmagazine is er! Goed voor een greep uit de realisaties van het Sigmaplan het afgelopen jaar. Ze blikken terug op de vele projecten rond waterveiligheid en natuurontwikkeling. En geven graag een inkijk in onze ambitieuze plannen om te blijven werken aan een veiliger en groener Vlaanderen. Voortaan ziet het magazine er wel iets anders uit. Geen gedrukt exemplaar meer maar een digitale versie met foto’s en videomateriaal. Beter voor het milieu én gemakkelijk online te delen.

Meer weten >

Zennekrant nr. 31 | juli 2023

Ontdek de 31ste Zennekrant! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

De Waterstand - provincie Oost-Vlaanderen | juni 2023

Lees onder andere over de werken die de Provincie Oost-Vlaanderen uitvoert aan de Dorenbosbeek in Brakel en het Paddenbroek in Kluisbergen. Je vindt ook meer info over het Water-Land-Schap 2.0 in Merelbeke, Oosterzele en Melle. Reserveer alvast twee datums: 17 september voor het publieksmoment in Kruisem en 18 oktober voor de praktijkdag exotenbeheer.

Meer info >

1  2  >