In de kijker

Unieke getijdennatuur
in een veilige Durmevallei

foto van de week


Merk jij al die veranderingen in de Durmevallei ook op? Wil je weten hoe jouw Durmevallei er in de toekomst zal uitzien? Kom dan snel kennis maken met de verschillende projectgebieden: te voet, per fiets of met de boot!
INSCHRIJVEN >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst.
AANMELDEN >

Actualiteit

Plasticvangers gaan de Schelde op

Dit voorjaar worden op de Schelde prototypes getest om plasticafval uit onze rivieren en kanalen te vissen. De systemen maken onder meer gebruik van artificiële intelligentie. (bron: 15/01/2020 | Sigmaplan)

Meer weten >

Info- en vormingsdag:
Wintervogels langs de Zeeschelde - met de boot vanuit Temse

Grenzeloze Schelde en Natuurpunt organiseerden een interessante vormingsactiviteit over de wintervogels langs de Zeeschelde op zondagmorgen 15 december 2019, tijdens een boottocht vanuit Temse. Deze activiteit was een organisatie van Grenzeloze Schelde en Natuurpunt m.m.v. De Milieuboot, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap Natuur en Bos.

Foto's op Facebook >
Verslag, beeldverslag en interessante info >

Vlaanderen riskeert Europese deadline voor waterlopen niet te halen

In Vlaanderen is bijna een half miljoen huizen nog altijd niet aangesloten op de riolering, waardoor hun vervuild afvalwater in beken en rivieren terechtkomt. Dat is een probleem, want tegen 2027 eist Europa dat alle beken en rivieren in Vlaanderen proper zijn. (bron: 03/11/2019 | De Standaard)

Meer weten >

Internet of Water

Vlaanderen schakelt een versnelling hoger in de aanpak van zijn wateruitdagingen. 2500 sensoren vormen een Internet of Water en gaan vanaf 2023 continu indicatoren van waterkwaliteit meten. Zo krijgen we een nog beter beeld van de waterkwaliteit. De permanente datastromen openen de weg voor slimme toepassingen.

Meer weten >

Groot en Klein Broek worden voorbereid op komst zeldzame natuur

De gebieden Groot Broek en Klein Broek in Waasmunster en Temse worden binnen enkele jaren ontpolderd. De Durme zal er weer vrij kunnen stromen. Op die manier is de omgeving beter beschermd tegen overstromingen. Bovendien ontstaan op termijn zeldzame slikken en schorren. Om die getijdennatuur alle kansen te geven, moet al wat niet thuishoort in een natuurgebied - zoals puinafval en verkrotte schuilhokjes - eruit. Ook naaldbomen, populieren en andere bomen moeten wijken, maar worden elders gecompenseerd. De werken gaan volgende week van start. (bron: 09/08/2019 | Sigmaplan)

Meer weten >

Opinie: "Verdwijnen van natuur gaat niet enkel over dieren en planten. Het is onze eigen toekomst die op het spel staat."

"Natuurherstel in alle hoeken van de wereld, met lokale mensen op lokale maat, is een investering waarvan - als we snel genoeg zijn - niet alleen de biodiversiteit maar ook de hele mensheid de vruchten zal plukken", schrijft Myriam Dumortier van denktank Oikos. (bron: 07/08/2019 | Knack.be)

Meer weten >

7000 universiteiten en hogescholen roepen klimaatnoodtoestand uit

Meer dan zevenduizend universiteiten en hogescholen overal ter wereld roepen de klimaatnoodtoestand uit. Ze nemen zich voor om klimaatneutraal te worden en de crisis samen met hun studenten aan te pakken. (bron: 10/07/2019 | www.mo.be)

Meer weten >

Natuurbeweging: Vlaams waterbeleidsplan legt de lat te laag voor waterkwaliteit en droogte

Vlaanderen heeft de laatste hand gelegd aan de zogeheten waterbeleidsnota. De natuur- en milieubeweging vreest dat het plan tekortschiet om de kwaliteit van onze waterlopen aanzienlijk te verbeteren tegen 2027, zoals Europa vraagt. De milieubeweging pleit er daarnaast voor om meer werk te maken van natuurlijke oplossingen zoals valleiherstel om klimaatproblemen door droogte en overstromingen het hoofd te kunnen bieden.

Meer weten >

1  2  3  >