In de kijker

Unieke getijdennatuur
in een veilige Durmevallei

foto van de week


Merk jij al die veranderingen in de Durmevallei ook op? Wil je weten hoe jouw Durmevallei er in de toekomst zal uitzien? Kom dan snel kennis maken met de verschillende projectgebieden: te voet, per fiets of met de boot!
INSCHRIJVEN >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst.
AANMELDEN >

Actualiteit

Zennekrant nr. 27 | juni 2021

Ontdek de 27ste Zennekrant! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

Begeleide bezoeken - op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne in Brussel

In juni en juli 2021 nemen gidsen van partners van het project ‘Kanaal, ecologische corridor’ u mee op ontdekking van de specifieke biodiversiteit van het kanaal en de Zenne. Op het programma: 3 boottochten (van Brussel stad tot Vilvoorde H/T), een gegidste wandelingen (te voet) in Anderlecht en een ornithologische wandeling in het noorden van Brussel.

Meer weten >

Grijze garnalen rukken op in de Schelde: "Ze zitten al in Bornem en je kan ze eten"

Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben vastgesteld dat de grijze garnaal aan een opmars bezig is op de Schelde. "Vroeger bleven ze hangen voor Antwerpen. Nu vind je ze op de hele Zeeschelde", zegt onderzoeker Jan Breine Op Radio 2 Antwerpen.

Meer weten >

Werken aan de Dijlemonding gaan vooruit

Het rivierenland rond Mechelen en Willebroek zal in de toekomst maar liefst vijf overstromingsgebieden tellen: Zennegat, Grote Vijver Noord en Zuid, Tien Vierendelen en Bovenzanden. Die garanderen niet alleen de veiligheid van de inwoners, ze staan ook in voor de ontwikkeling van zeldzame natuur. Het Sigmaplan wil beide functies een extra duwtje in de rug geven. (Bron: Sigmaplan Nieuwsbrief - maart 2021)

Meer weten >

Zennekrant nr. 26 - Special Brusselse Waterdagen | maart 2021

Ontdek de 26ste Zennekrant! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

Kanaal, ecologische corridor - Newsletter 5 | maart 2021

Ontdek de 5de Newsletter van 'Kanaal, ecologische corridor'!

Meer weten >

Paradijs voor vogels

Unieke getijdennatuur wordt ontwikkeld. Dat wil zeggen: veel slikken en schorren die bijdragen aan de biodiversiteit in en rond de Schelde. De bodemdiertjes in de modderige slikken vormen een smakelijk hapje voor watervogels. Vorige zomer werden hier trouwens heel wat oeverzwaluwen gespot, een beschermde diersoort. Zij maken hier nestjes in de zandhopen op de werf. (Bron: Sigmaplan Nieuwsbrief - 04/03/2021)

Meer weten >

Vismigratie in de Kalkense Meersen

Vissen verplaatsen zich voortdurend. Ze zoeken voedsel, voortplantingsplaatsen of nieuwe leefgebieden. Tijdens deze zwemtochten komen ze nogal eens obstakels tegen, zoals stuwen of sluizen. In de Kalkense Meersen zijn vanuit het Sigmaplan maatregelen uitgevoerd om de knelpunten weg te werken en vismigratie de ruimte te geven. (Bron: VNSC - 27/01/2021)

Meer weten >

1  2  >