In de kijker

Unieke getijdennatuur
in een veilige Durmevallei

foto van de week


Merk jij al die veranderingen in de Durmevallei ook op? Wil je weten hoe jouw Durmevallei er in de toekomst zal uitzien? Kom dan snel kennis maken met de verschillende projectgebieden: te voet, per fiets of met de boot!
INSCHRIJVEN >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst.
AANMELDEN >

Actualiteit

Hoera voor onze ijsvogels, otters en vissen: EU-waterwetgeving wordt niet afgezwakt

Een buitengewone week voor onze Europese rivieren, meren en moerassen! De Europese Commissie heeft maandag aangekondigd dat één van de meest ambitieuze stukken milieuwetgeving, de Europese kaderrichtlijn Water (KRW), niet zal worden gewijzigd of aangepast. (bron: 23/06/2020 | natuurpunt.be)

Meer weten >

Boottochten op Schelde en Durme

Ze zijn er weer: de prachtige boottochten op de Schelde en de Durme! Volgende data: woensdagavond 8/07, vrijdagavond 7/08, woensdagmorgen 26/08 en vrijdagmorgen 11/09/2020. Inschrijven is verplicht. Alle veiligheidsmaatregelen worden genomen zodat u van een veilige en aangename tocht kan genieten!

Meer weten >

Strijden tegen de droogte in Vlaanderen: de natuur als bondgenoot

Verdroging en waterschaarste: nog niet zo lang geleden leek het hoofdzakelijk een probleem voor het behoud van bijzondere natuurwaarden in Vlaanderen. Anno 2020, drie opeenvolgende kurkdroge jaren met sneuvelende records verder, is het meer dan duidelijk dat droogte een enorme impact heeft op onze samenleving. Niet alleen de natuur gaat pijlsnel achteruit, ook de landbouw komt danig in de knel, continue watervoorziening voor alle Vlamingen wordt onzekerder en door de daling van de waterstand warmt het dichtbevolkte Vlaanderen steeds sneller op. (bron: 17/06/2020 | natuurpunt.be)

Meer weten >

Opmars plastic nurdles

Onze waterlopen raken steeds vaker vervuild door kleine plastic korrels of 'nurdles'. Deze dienen als grondstof voor allerlei producten. Bij het laden en lossen gaan er regelmatig kleine of grotere hoeveelheden nurdles verloren die in het milieu kunnen terechtkomen. Eenmaal in het water of op de oever zijn ze heel moeilijk op te ruimen. (bron: 06/2020 | VMM nieuwsbrief)

Meer weten >

Studie- & belevingsdag 'Sigmaproject Dijlemonding en de klimaatverandering'

NIEUWE DATUM: woensdag 16 september 2020. Binnenkort meer details!

Meer weten >

Openbaar onderzoek over inrichtingsplannen langs de Schelde in Melle, Wetteren en Destelbergen

Vanaf 9/06 loopt er een openbaar onderzoek over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Zeeschelde Gentbrugge-Melle en Bastenakkers-Ham’. Dat plan moet het mogelijk maken om de omgeving van Melle, Wetteren en Destelbergen te beschermen tegen wateroverlast en om er waardevolle getijdennatuur te creëren. Op 15 mei heeft de Vlaamse Regering het ontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Zeeschelde Gentbrugge-Melle en Bastenakkers Ham' voorlopig vastgesteld. Van 9 juni tot en met 7 augustus kan iedereen dat plan inkijken en opmerkingen indienen. (bron: 09/06/2020 | Sigmaplan.be)

Meer weten >

Wat gebeurt er de komende jaren in het Sigmagebied Durmevallei?

De Durmevallei is groot, en het Sigmaplan voert er verschillende ingrepen uit. Ontdek in het filmpje wat de plannen zijn voor dit uitgestrekte gebied. (bron: Sigmaplan)

Meer weten >

4.000 jonge beekforellen uitgezet in de Dender

Het departement Natuur en Bos van de Waalse overheid heeft op 8 mei 2020 4000 jonge beekforellen uitgezet in twee zijbeken van de Dender. De visjes werden in Houffalize gekweekt en vervolgens in beekjes van Ghoy (Lessines) en  Wodecq (Elleszelles) uitgezet.

Meer weten >

1  2  3  >