header-left
header-right facebook
  Nieuws nr. 71 - november 2015 SPECIAL KLIMAAT  
  Speciale editie COP21 en klimaatveranderingen

Binnenkort start in Parijs de COP21 waar onderhandeld wordt over de belangrijke klimaatvraagstukken die ons allemaal aanbelangen. Om het thema water in de aandacht te plaatsen, organiseerden Coördinatie Zenne en Grenzeloze Schelde op 20 november 2015 in Brussel een druk bijgewoonde afterwork ‘Klimaat & Water’ aan boord van een ‘klimaatboot’. Het was voor Climate Express de gelegenheid om uit te leggen wat voor hen de uitdagingen zijn voor de klimaatonderhandelingen en voor de secretaris-generaal van de Internationale Scheldecommissie om duidelijk te maken wat de impact van de klimaatveranderingen op onze waterlopen is.
Nadien hebben Coördinatie Zenne en de uitgenodigde milieuverenigingen - Bond Beter Leefmilieu, Brussel Natuur, International Polar Foundation, Natagora, Natuurpunt en Protos - hun boodschap voor de COP21 voorgesteld. Een 60-tal belangstellenden - studenten, politici, verenigingen, administraties, families,... uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië - konden zo de klimaatkwestie vanuit verschillende invalshoeken bekijken en bespreken!
De avond werd in feeststemming afgesloten met de ‘eerste paddel voor het klimaat’, een expeditie van 7 dappere kajakkers, o.m. Richard en Raphaëlle, twee medewerkers van Coördinatie Zenne, die de boodschappen van de aanwezige verenigingen naar Parijs brengen.

Hieronder kan je de foto’s bekijken van de afterwork en de kajakexpeditie, vind je meer uitleg over de veranderingen op vlak van klimaat en water en de boodschappen van de verenigingen!

  photo
Verslag en foto’s van de afterwork ‘Klimaat & water’
Op 20 november 2015 waren een 60-tal mensen op de ‘klimaatboot’ in Brussel aanwezig om aandacht te vragen voor de uitdagingen van de klimaatveranderingen en de gevolgen voor onze waterlopen. De aanwezige natuur- en milieuverenigingen vertelden wat zij vooral belangrijk vinden in het klimaatdebat en het startschot werd gegeven voor de expeditie ‘paddelen voor het klimaat - met de kajak naar Parijs 2015’.
Lees meer >
  photo
Paddelen voor het klimaat - met de kajak naar Parijs 2015
Sinds zaterdagmorgen 21 november paddelt een expeditie met de kajak van Brussel naar Parijs met de ‘boodschappen’ van Coördinatie Zenne en een aantal Vlaamse, Brusselse en Waalse milieu- en natuurorganisaties. Deze boodschappen zullen de klimaatonder-handelaars op de COP21 bereiken per kajak, een milieuvriendelijk transportmiddel via de waterweg.
Lees meer >
  photo
Climate Express of wanneer burgers gaan
voor klimaatactie
De klimaattop van Parijs (COP 21) zal alle landen van de wereld samenbrengen voor een nieuw klimaatpact. Dit is hét moment bij uitstek voor de burgers over de hele wereld om massaal de straat op te komen.
Lees meer >
  photo
Klimaatvooruitzichten voor onze waterlopen
Bovenop de snel veranderende functies en de gestage bevolkings-toename, ondergaat het Scheldedistrict ook de gevolgen van de klimaatveranderingen. Meer informatie delen, uitwisselen en coördinatie zullen nodig zijn.
Lees meer >
 
Boodschappen van de partners
 
  photo
Coördinatie Zenne-Coordination Senne
Water & klimaat: een ambitieus akkoord is nodig
om dramatische gevolgen te voorkomen.

Hier bij ons hebben we nood aan een anticiperend, integraal en inter-regionaal waterbeheer dat rekening houdt met de klimaatverandering.
Lees meer >
  photo
Natagora
Biodiversiteit en klimaat: nauw verbonden.
De klimaatverandering is in volle gang, maar de hoogdringendheid ervan is ver te zoeken op de politieke agenda. De opwarming van de aarde zou de hoofdoorzaak kunnen worden van de verdwijning van planten- en diersoorten in de 21ste eeuw.
Lees meer >
  photo
Natuurpunt
De uitdaging voor Parijs is duidelijk: een leefbare Aarde.
De opwarming van het klimaat is zonder twijfel de belangrijkste mondiale uitdaging van het moment. De gevolgen worden dag na dag meer zichtbaar, maar gelukkig zijn ook de oplossingen beschikbaar.
Lees meer >
  photo
Brussel Natuur
Zoals het water, de lucht en de aarde, heeft het klimaat een grote invloed op al onze ecosystemen die de biodiversiteit ondersteunen. Laat ons dus het klimaat redden om de biodiversiteit te bewaren.
Biodiversiteit vormt een complex netwerk van ecosystemen die de natuurlijke functie van het leven op aarde ondersteunen en zij biedt een veelvoud van diensten aan voor de mens. Hoe groter de diversiteit, hoe beter de productiviteit en zijn weerstand tegen verstoring.
Lees meer >
  photo
Protos
Aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering is vandaag al nodig. België moet de minst ontwikkelde landen hierbij ondersteunen.
De klimaatverandering leidt tot een veel hogere kwetsbaarheid van de bevolking met een lagere ontwikkelingsgraad in het Zuiden. Het is de verantwoordelijkheid van de ontwikkelde landen en de groeilanden om de landen in ontwikkeling bij te staan.
Lees meer >
  photo
International Polar Foundation
Van de poolgebieden naar Parijs, laat ons samen de uitdagingen van de klimaatverandering aanpakken!
De poolgebieden leren ons ontzettend veel over zowel het klimaat in het verleden als over de impact van de huidige klimaatveranderingen en wat er in de toekomst zal gebeuren. De Arctische bewoners en de wetenschappers die in Arctica en Antarctica werken, tonen ons dat we nú moeten ageren.
Lees meer >
  photo
CNCD
Aanbevelingen van het Platform Klimaatrechtvaardigheid
voor de klimaattop in Parijs.

Op 18 september vindt een Europese Raad van Milieuministers plaats waarop de EU haar positie voor de klimaattop in Parijs (COP21) zal vastleggen. Het Platform Klimaatrechtvaardigheid, dat bestaat uit de milieuorganisaties, de vakbonden en de Noord-Zuid organisaties, vraagt een ambitieuze stellinginname.
Lees meer >
  photo
Schone Lucht Brussel
Het Lucht-Klimaat-Energie Plan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt binnenkort gestemd.
Teken de petitie van SchoneLuchtBXL.be om een daadkrachtig en concreet plan te vragen aan de regering!
Lees meer >
  Engageer je voor het klimaat
  • Engageer je voor het klimaat in Vlaanderen >>
  • Engageer je voor het klimaat in Brussel >>
  • Engageer je voor het klimaat in Wallonië >>
 

vzw Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières asbl
Secretariaat: Akenkaai 2bis - B-1000 Brussel - e-mail - www.grenzelozeschelde.org

Grenzeloze Schelde wordt gesteund door de Vlaamse overheid, het Brussels Gewest en Waals-Brabant.

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>
U wil de nieuwsbrief niet meer ontvangen? >>