Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR, cliquez ici.
 
  Kanaal ecologische corridor | Newsletter 13 | april 2025
   
 

Nestkasten © Ch. Carels
  De zwaluwen zijn terug

Met de terugkeer van de lente keren ook de zwaluwen terug uit Afrika na een lange migratie. Sommige van hen zullen hun zomerresidentie vinden langs het kanaal in Brussel. Zo nestelden vorig jaar meer dan 270 paartjes huiszwaluwen op de gebouwen van CERES en SILO en bezetten oeverzwaluwen bijna 60 afwateringsgaten in de oeverwanden van het kanaal. Helaas hebben die laatste hun weg naar de nestkasten die stroomafwaarts van de Budabrug zijn geïnstalleerd nog steeds niet gevonden. Er werd een mineraal substraat toegevoegd aan de 70 galerijen in de nestkasten om ze aantrekkelijker te maken. Laten we duimen dat de zwaluwen er eindelijk hun intrek nemen!
Portret van de oeverzwaluw (film) >
Project in West-Friesland (film) >

 
 

Japanse duidendknoop © Coördinatie Zenne
  Burgerwetenschap in de strijd tegen invasieve uitheemse soorten

Invasieve exoten in onze rivieren en kanalen vormen niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit, maar ook voor de economie en onze gezondheid. Om hun negatieve impact te verminderen en oplopende bestrijdingskosten te vermijden, is het belangrijk om ze zo vroeg mogelijk op het spoor te komen. Dat is echter een hele uitdaging, die professionele wetenschappers niet alleen aankunnen. Internationaal onderzoek laat zien dat burgerwetenschap hier een waardevolle rol kan spelen.
Lees meer >

 
 

© Haven van Brussel
  Elk jaar wordt er 250 m³ afval uit het kanaal gevist!

De Haven van Brussel heeft drie kleine schoonmaakboten en een drijvend ponton om afval dat in het kanaal drijft op te ruimen. Dat afval waait vaak in het kanaal, of wordt er zelfs gewoonweg in gegooid. Elk jaar wordt er tussen de 200 en 250 kubieke meter afval verwijderd over een afstand van 14 km, nog afgezien van wat apart wordt ingezameld (matrassen, fietsen die met magneten uit het water worden gevist en op de oevers worden achtergelaten, enz.) Dat cijfer lijkt te stijgen, ondanks bewustmakingscampagnes.
Lees meer >

 
 

© G. Mittenecker/Wikimedia
  2024, een goed jaar voor de vissen
in Vlaanderen

2024 bracht goed nieuws voor de vissen in de Vlaamse rivieren en kanalen. Dankzij het wegwerken van migratiebarrières, het verbeteren van de waterkwaliteit en het herstellen van meanders, werden bijvoorbeeld een tiental extra vissoorten waargenomen in de Demervallei. Een uitgestorven vis, de kwabaal, heeft een comeback gemaakt en de mysterieuze modderkruiper blijkt meer wijdverspreid te zijn dan gedacht. De snoek is dan weer een bondgenoot geworden in de strijd tegen de stierkikker.
Lees meer >

 
 

Kleine plevier © Th. Jean
  Wilde dieren heroveren de stad

Nieuwswebsite Brut volgde een dag lang Thomas Jean, de maker van 'La Minute Sauvage', voor een stadssafari door het Brussels gewest. Thomas Jean heeft een passie voor wilde dieren die zich hebben aangepast aan de bijzondere omstandigheden van het leven in de stad, en laat zijn volgers kennismaken met de vos, de slechtvalk, het wilde konijn en de kleine plevier, een zeldzame vogel die regelmatig te zien is op de oevers van het kanaal. Het filmpje van Brut klinkt ook als een pleidooi voor een stad waar er ruimte is voor wilde dieren; een stad waarin het mogelijk en zelfs wenselijk is dat mens en dier in harmonie samenleven.
Meer weten (film) >

 
 
 
 

‘Het kanaal - een ecologische corridor in hartje Brussel’ is een project geleid door Grenzeloze Schelde en zijn werkgroep ‘Water in de Stad’, gesteund door Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit en georganiseerd met de expertise en medewerking van Natagora, Natagora Bruxelles, Natuurpunt Brussel, Brussel Natuur, Bral, Coördinatie Zenne, De Groene Wandeling van Neder-over-Heembeek, het collectief ‘t Rad, de LRBPO, de GT Hirondelles, la Ferme Nos Pilifs, het Brussels collectief de Bûûmplanters, de Haven van Brussel, Écorce en 21 Solutions.

 


U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud van deze uitnodiging u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen.
Klik door naar ons privacybeleid. Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.