In de kijker

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst. Inschrijven >

Foto van de maand

foto van de week

© Jens Verwaerde

Bezorg ons jouw foto en misschien wordt jouw foto bekroond als foto van de maand!

fb-volg-ons.png (5,374 bytes)

Actualiteit

Ontdek de Durmevallei tijdens een bezoek aan het Infopunt Sigmaplan Durmevallei
te voet, per fiets of met de boot

Zondag 1 oktober 2017: tijdens een geleide wandeling rond ‘De Bunt’ in Hamme Driegoten krijg je uitleg over de werken die in het natuurgebied aan de gang zijn. De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos richten De Bunt in als een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij (GOG-GGG). Dagelijks zal bij vloed een beperkte hoeveelheid water het gebied binnenstromen. Zo zullen slikken en schorren en waardevolle zoetwatergetijdennatuur ontwikkelen. Bij stormtij zal het gebied overtollig water bergen. Daardoor zal de Schelde minder water in de Durme stuwen, wat de veiligheid van de regio verhoogt. Je kan de wandeling uitbreiden met een bezoek aan het Lippenbroek, het pioniersproject voor een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij.

Zondag 8 oktober 2017: fiets mee van de Durmemonding tot het veer van Hamme-Tielrode en daarna verder op linkeroever. Na een zicht op het Klein Broek en de Koolputtensite fiets je verder onder leiding van een Sigmagids over de beschermde Mirabrug. Op rechteroever keren we terug naar De Bunt. Tijdens de fietstocht maak je kennis met de plannen voor Klein Broek, Groot Broek en De Bunt. Onderweg staan we ook stil bij het watergebonden historisch erfgoed in de Durmestreek.

Zaterdag 28 oktober 2017: verken de Sigmagebieden tijdens een boottocht op Schelde en Durme vanuit Hamme-Driegoten (veerdienst) of Temse (Wilfordkaai). Vanaf het water krijg je een bijzondere kijk op zowel de slikken en schorren in het gebied als op de Sigmawerken. Tijdens de tocht licht de gids het Sigmaplan toe voor De Bunt, Klein Broek en Groot Broek. Een boottocht kan je ook combineren met een geleide wandeling, fietstocht en/of een bezoek aan het Infopunt Durmevallei. Opgelet: deze combinatie is enkel mogelijk als je met de boot vertrekt uit Hamme of als je eigen vervoer hebt naar Hamme.

Meer info >

Groepen kunnen ook op andere data een wandeling, fietstocht of boottocht aanvragen met een bezoek aan de tentoonstelling over de Durmevallei en het Sigmaplan in het Infopunt Durmevallei aan Hamme-Driegoten.

Meer weten >

Zennekrant nr. 21 - editie juli 2017

De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Lees de Zennekrant nr. 21 >

Opening Kruibeekse watervallen

Grenzeloze Schelde was erbij op zaterdag 24 juni 2017 toen de Schelde voor de allereerste keer de Polders van Kruibeke binnenstroomde via de grote inwateringssluis. Op uitnodiging van burgemeester Jos Stassen tekenden Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege present samen met een massa belangstellenden voor een volksfeest aan de 'watervallen van Kruibeke'.

Meer info >

Natuur is de oplossing bij hittegolven en droogte, niet het probleem

De laatste dagen lijkt de natuur intrekken levensgevaarlijk. Door de droogte is het brandgevaar groot en zijn verschillende natuurgebieden afgesloten: Code Rood. Een terechte bekommernis in een aantal gebieden. Maar daarmee wordt een compleet verkeerd beeld geschapen. Natuur is niet het probleem bij droogte. Wel integendeel, zegt Lieven De Schamphelaere, voorzitter van Natuurpunt.

Meer weten >

12-06-2017: TV-OOST: "Sigmawerken nog zeker tot 2030"

Vispopulatie in de Zenne herstelt zich, maar nog lange weg te gaan

De algemene ecologische staat van de Zenne blijft ver verwijderd van de doelstellingen in de Kaderrichtlijn Water, zo blijkt uit onderzoek van de VUB en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Er is wel opnieuw vis. In 2016 is er in de Zenne zelfs voor het eerst ook in het zuidelijke deel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opnieuw vis aangetroffen.
In het Zennekanaal blijft de positieve trend wat betreft de biologische waterkwaliteit sinds 2004 gehandhaafd, maar het kanaal bevat een groot aantal invasieve exoten. De algemene toestand van de Roodkloosterbeek gaat er sinds 2004 niet echt op vooruit. Structurele werken zijn daar nodig. De globale kwaliteit van de Woluwe bleef in 2016 ontoereikend en ging er sinds 2013 zelfs op achteruit, mogelijks door incidentele overstorten van afvalwater bij hevige regenval en opgehoogd slib.

Meer weten (artikel Bruzz) >
Meer weten (artikel VUB today) >

"Nog tot 2025 zwaar overstromingsgevaar"

Dreigen de oevers van de Dender in Vlaanderen sneller over te lopen door de vernieuwde Waalse stuwen op de Dender? "Eens de stuw in Deux-Acren in gebruik wordt genomen, verdubbelt de afvoercapaciteit tot 70.000 liter water per seconde. Onze stuw zes kilometer stroomafwaarts kan deze toevloed aan water nooit opvangen", vreest Guido De Padt. (Bron: HLN regio Aalst)

Meer weten >

Meer dan vijf ton afval van strand opgeruimd

2.500 vrijwilligers hebben vandaag meer dan vijf ton afval geruimd aan onze kust, van Knokke-Heist tot De Panne. De Clean Beach Cup werd voor de achtste keer georganiseerd om mensen bewust te maken van het enorme plasticprobleem in onze zeeën. Elke minuut belandt er een vrachtwagenlading plastic in de oceanen. (Bronnen: De Standaard en VTM.)

Meer weten >

1  2  >