In de kijker

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst. Inschrijven >

Foto van de maand

foto van de week

De Zuunbeek
© Leeuwse Natuurvrienden

Bezorg ons jouw foto en misschien wordt jouw foto bekroond als foto van de maand!

fb-volg-ons.png (5,374 bytes)

Actualiteit

Info- en vormingsdag:
Wintervogels langs de Zeeschelde - met de boot vanuit Temse

De werkgroep Natuur- en Milieueducatie van Grenzeloze Schelde en Natuurpunt nodigen u van harte uit op een interessante vormingsactiviteit over de wintervogels langs de Zeeschelde op zondagmorgen 11 december 2016, tijdens een boottocht vanuit Temse.

Meer weten >

Filmvertoning documentaire Demain

Woensdag 21 december in Aalst: filmvertoning van de documentaire Demain (Mélanie Laurent en Cyril Dion), een zoektocht naar oplossingen voor de ecologische, sociale en economische problemen waarmee we geconfronteerd worden. Welkom om 19.30u in het centrum De Waterkant, De Gheeststraat 16, 9300 Aalst. Inkomgeld: € 5.

(Her)Ontdek de Durmevallei tijdens een bezoek aan Sigma Durme

Combineer vanaf het voorjaar 2017 een wandeling, fietstocht of boottocht met een bezoek aan de tentoonstelling over de Durmevallei en het Sigmaplan in het Infopunt Durmevallei aan Driegoten (Hamme).

Meer weten >

Brusselse Waterdagen 2017

Van maandag 20 tot zondag 26 maart 2017 zijn het de Brusselse Waterdagen. Brussel Leefmilieu wil het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes zetten en de Waterdagen afsluiten met een feestelijke zondag voor het grote publiek: geleide wandeling langs een waterloop, animatie over natuur, waarnemingen langs de waterkant, projectpresentaties, film, conferentie, expo,... SAVE THE DATE!

Meer weten >

Vlaamse wetenschappers brengen migratieroutes paling in kaart

De paling is er sterk op achteruitgegaan in de Schelde. Eén van de oorzaken zijn de migratieknelpunten op de Schelde, die verhinderen dat de paling terug naar zee kan migreren. Daarom brengen onderzoekers van het LifeWatchprogramma de migratieroutes van de paling in kaart. Hiervoor plaatsen ze zenders in palingen uit de Schelde, waardoor ze de dieren kunnen volgen. Het onderzoek is een samenwerking tussen het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Vlaams Instituut voor de Zee en Universiteit Gent. De onderzoekers stelden recent hun werk voor in het televisieprogramma ‘Vroege vogels’ van het Nederlandse VARA.

Bekijk hier het het fragment uit Vroege Vogels >
Meer informatie over het onderzoek >

Waterkwaliteit: hoe goed deed Vlaanderen het in 2015?

Uit de jaarlijkse evaluatie van de oppervlaktewaterkwaliteit in Vlaanderen door de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de emissies door bedrijven, gezinnen en landbouw in 2015 verder verminderen. Daarmee wordt de trend van de laatste jaren voortgezet.

Meer weten >

INBO trends Zeeschelde 2015

Het INBO rapporteert jaarlijks over de toestand en de evolutie van de ecotopen en de biologische diversiteit in de Zeeschelde, onze grootste getijdenrivier, en haar zijrivieren. In 2015 werden meer bevers, finten, snorren en woudapen waargenomen, maar minder kiekendieven, zilte graslanden en visbiomassa.

Meer weten >

Grenzeloze Schelde Nieuwsbrief nr. 74 - editie september 2016

Grenzeloos Scheldenieuws voor de nazomer!

Lees de nieuwsbrief nr. 74 >

1  2  >