In de kijker

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst. Inschrijven >

Foto van de maand

foto van de week

12/06/2017: info- en vormingsdag: nieuwe topnatuur langs een veilige Zeeschelde © Grenzeloze Schelde

Bezorg ons jouw foto en misschien wordt jouw foto bekroond als foto van de maand!

fb-volg-ons.png (5,374 bytes)

Actualiteit

De Dender van riool tot blauw-groene as

In het kader van het Waalse Erfgoedjaar gewijd aan de waterlopen, presenteert de stad Lessines, in samenwerking met Grenzeloze Schelde, een tentoonstelling over het watergebonden erfgoed langs en op de Dender. Van woensdag 21 juni tot zondag 16 juli in de bibliotheek Louis Scutenaire in Lessines. Vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Meer weten >
Openingsuren van de bibliotheek >

Info- en vormingsdag: nieuwe topnatuur langs een veilige Zeeschelde

Op maandag 12 juni 2017 namen een 45-tal belangstellenden deel aan een tocht op en langs de Zeeschelde van Schellebelle naar Temse, georganiseerd door Grenzeloze Schelde en Natuurpunt. De Sigmagebieden tussen Schellebelle, Dendermonde, Hamme en Temse werden verkend vanaf het water met de boot en/of langs het water met de fiets: de Kalkense Meersen, Vlassenbroek, Wal-Zwijn en Durmevallei. Onderweg konden de fietsers op diverse plaatsen op of van boord gaan en de tocht al varend of al fietsend verderzetten. De hele dag was er zowel aan wal als op het water deskundige uitleg van WenZ, ANB, het Waterbouwkundig Labo, Sigmagidsen en de organisatoren.

Meer weten >

12-06-2017: TV-OOST: "Sigmawerken nog zeker tot 2030"

Ontdek het nieuwe Infopunt Sigmaplan Durmevallei samen met de Sigmagebieden

Combineer nu een wandeling, fietstocht of boottocht met een bezoek aan de tentoonstelling over de Durmevallei en het Sigmaplan in het Infopunt Durmevallei aan Driegoten (Hamme).

Meer weten >

Vispopulatie in de Zenne herstelt zich, maar nog lange weg te gaan

De algemene ecologische staat van de Zenne blijft ver verwijderd van de doelstellingen in de Kaderrichtlijn Water, zo blijkt uit onderzoek van de VUB en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Er is wel opnieuw vis. In 2016 is er in de Zenne zelfs voor het eerst ook in het zuidelijke deel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opnieuw vis aangetroffen.
In het Zennekanaal blijft de positieve trend wat betreft de biologische waterkwaliteit sinds 2004 gehandhaafd, maar het kanaal bevat een groot aantal invasieve exoten. De algemene toestand van de Roodkloosterbeek gaat er sinds 2004 niet echt op vooruit. Structurele werken zijn daar nodig. De globale kwaliteit van de Woluwe bleef in 2016 ontoereikend en ging er sinds 2013 zelfs op achteruit, mogelijks door incidentele overstorten van afvalwater bij hevige regenval en opgehoogd slib.

Meer weten (artikel Bruzz) >
Meer weten (artikel VUB today) >

"Nog tot 2025 zwaar overstromingsgevaar"

Dreigen de oevers van de Dender in Vlaanderen sneller over te lopen door de vernieuwde Waalse stuwen op de Dender? "Eens de stuw in Deux-Acren in gebruik wordt genomen, verdubbelt de afvoercapaciteit tot 70.000 liter water per seconde. Onze stuw zes kilometer stroomafwaarts kan deze toevloed aan water nooit opvangen", vreest Guido De Padt. (Bron: HLN regio Aalst)

Meer weten >

We bespaarden liefst 840 miljoen liter water met Dagen Zonder Vlees

Meer dan 6,7 miljoen baden aan water en 6,5 miljoen wagenkilometers aan broeikasgassen. Zoveel hebben de Dagen Zonder Vlees dit jaar uitgespaard, besluiten de initiatiefnemers op dag veertig. De cijfers moeten natuurlijk met een stevige korrel zout genomen worden. De bezielers zijn vooral blij dat Dagen Zonder Vlees meer en meer ingeburgerd raken. (Bron: De Standaard)

Meer weten >

Meer dan vijf ton afval van strand opgeruimd

2.500 vrijwilligers hebben vandaag meer dan vijf ton afval geruimd aan onze kust, van Knokke-Heist tot De Panne. De Clean Beach Cup werd voor de achtste keer georganiseerd om mensen bewust te maken van het enorme plasticprobleem in onze zeeën. Elke minuut belandt er een vrachtwagenlading plastic in de oceanen. (Bronnen: De Standaard en VTM.)

Meer weten >

1  2  3  >