In de kijker

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst. Inschrijven >

Vacature

Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières vzw/asbl zoekt een tweetalige (NL/FR) stafmedewerker (m/v) standplaats Aalst of Brussel.
Meer info >

Foto van de maand

foto van de week

De Durme in Daknam
© Andre Verstraeten

Bezorg ons jouw foto en misschien wordt jouw foto bekroond als foto van de maand!

fb-volg-ons.png (5,374 bytes)

Actualiteit

(Her)Ontdek de Durmevallei tijdens een bezoek aan Sigma Durme

Combineer vanaf het voorjaar 2017 een wandeling, fietstocht of boottocht met een bezoek aan de tentoonstelling over de Durmevallei en het Sigmaplan in het Infopunt Durmevallei aan Driegoten (Hamme).

Meer weten >

Brusselse Waterdagen 2017

Van maandag 20 tot zondag 26 maart 2017 zijn het de Brusselse Waterdagen. Brussel Leefmilieu wil het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes zetten en de Waterdagen afsluiten met een feestelijke zondag voor het grote publiek: geleide wandeling langs een waterloop, animatie over natuur, waarnemingen langs de waterkant, projectpresentaties, film, conferentie, expo,... SAVE THE DATE!

Meer weten >

Brusselse Waterdagen - zaterdag 25 maart 2017
Boottocht dwars door Brussel: de lente van het kanaal

Speciale boottocht voor professionele en amateurfotografen
Brussel, stad aan het water: fotografeer of film vanaf het schip het 14 km lange 'Zennekanaal' dat dwars door Brussel loopt! Je stapt op en af op een plaats naar keuze en keert terug met de fiets, het openbaar vervoer of de boot.

Meer weten >

Kamsalamanderpopulatie in de lift in westen van Brabant

Nadat eind 2006 twee poelen gegraven werden in natuurgebied Bos van Aa in Zemst, werden in het voorjaar van 2007 de eerste twee Kamsalamanders gevangen. Een complete verrassing want er werd gedacht dat de soort al verschillende decennia lokaal was uitgestorven. Intussen is de populatie exponentieel toegenomen en is het uitkijken naar nieuwe voortplantingsplaatsen in de regio.

Lees meer > (artikel Natuurpunt)

Bericht uit Nederland: milde winters leiden tot explosieve groei invasieve waterplanten

Ook Nederland krijgt steeds meer te maken met invasieve waterplanten. Deze planten profiteren sterk van stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering. De zachte winters van de afgelopen jaren leiden tot een sterke toename in de verspreiding van deze soorten waardoor de benodigde inspanning voor bestrijding ook sterk toe lijkt te nemen.

Lees meer > (artikel Nature Today)

'De klimaatverandering zal in Vlaanderen tot steeds meer wateroverlast leiden'

Regenwater kan niet insijpelen in de grond door de hoge verhardingsgraad in Vlaanderen. Toch blijven er nieuwe vergunningen voor verkavelingen en nieuwbouw uitgegeven worden in overstromingsgevoelige gebieden.

Lees meer > (artikel De Standaard)

Grenzeloze Schelde Nieuws nr. 75 - editie december 2016

Laatste nieuws 2016 en beste wensen voor 2017!

Meer weten >

Vlaamse wetenschappers brengen migratieroutes paling in kaart

De paling is er sterk op achteruitgegaan in de Schelde. Eén van de oorzaken zijn de migratieknelpunten op de Schelde, die verhinderen dat de paling terug naar zee kan migreren. Daarom brengen onderzoekers van het LifeWatchprogramma de migratieroutes van de paling in kaart. Hiervoor plaatsen ze zenders in palingen uit de Schelde, waardoor ze de dieren kunnen volgen. Het onderzoek is een samenwerking tussen het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Vlaams Instituut voor de Zee en Universiteit Gent. De onderzoekers stelden recent hun werk voor in het televisieprogramma ‘Vroege vogels’ van het Nederlandse VARA.

Bekijk hier het het fragment uit Vroege Vogels >
Meer informatie over het onderzoek >

1  2  >