ZENNEBEKKEN: Een schone Zenne in zicht?


"De Zenne is nog steeds één van de belangrijkste vervuilers van de Schelde, maar daarin komt langzaam maar zeker verandering."
was de openingszin van dit artikel in vorige edities van de Zennekrant. Welnu, de Zenne - bijgenaamd de 'riool van Brussel' - wordt in ere hersteld! In 2007 werd namelijk een spectaculaire verbetering van de waterkwaliteit vastgesteld tussen de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de monding in de Dijle te Battel (Mechelen). Deze verbetering is vooral te danken aan de ingebruikname van grootschalige rioolwaterzuiveringsinfrastructuur.

Nieuw: vanaf 1 januari 2007 startte de kwaliteitscontrole van de oppervlaktewateren zoals voorzien in Artikel 8 van de Europese kaderrichtlijn Water. Met het oog op deze verplichting hebben de gewesten voorgesteld om de nodige controlestations op te richten. Er werden dan ook verschillende controlestations aangeduid die de algemene evolutie op lange termijn volgen van de kwaliteit (Toezichtscontrole) en die de mate van verbetering volgen na de inwerkingtreding van de zuiverings- of verbeteringsmaatregelen (Operationele controle).

Dit controlenetwerk richt zich zowel op de fysico-chemische parameters van het water, als op de biologische indicatoren voor de waterkwaliteit (marco-invertebraten, diatomeeën, vissen, macrofyten). In de toekomst zal dit netwerk ons heel wat nuttige informatie kunnen geven over de verwachte verbetering van de Zenne en haar bijrivieren. Op heel wat plaatsen doet het netwerk ook een beroep op observatiestations die al langer bestaan.


We hopen dat de huidige trend van verbetering van de waterkwaliteit van de Zenne zich in de komende jaren nog verder doorzet, door bijkomende aansluitingen van belangrijke vuilvrachten op de zuiveringsinstallaties in de drie gewesten.

Voor een overzicht van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in het Zennebekken, klik hier.

- Een stand van zaken in Wallonië >>
- Een stand van zaken in Brussel >>
- Een stand van zaken in Vlaanderen >>


Mieke De Leeuw en Karin Huffer

Bronnen: Voor Wallonië: PASH du sous-bassin de la Senne
Met dank aan Remy Frère (SPGE), Isabelle Massart (IBW), Eric Lacasse (Leefmilieu Brussel–BIM), Pierre Gérard (Centre de Recherche de la Nature, des Forêts et du Bois), Marleen Van Den Branden en Thierry Warmoes (VMM).


Terug naar de inhoud