Is deze mail onleesbaar, klik dan hier.

Grenzeloze Schelde en Natuurpunt nodigen u uit voor een

Studie- & belevingsdag
Sigmaprojecten Zeeschelde & Durme
en de klimaatveranderingen

woensdag 17 april 2019
9.00u - 18.00u

met terreinbezoek aan de Sigmaprojecten tussen Hamme, Waasmunster,
Temse, Bornem, Kruibeke en Antwerpen die afgewerkt of in uitvoering zijn en
de toekomstige projecten

met boot, bus, te voet en/of per fiets

Focus op:

  • Klimaatverandering en beveiliging tegen overstromingen
  • Nieuwe waardevolle en toegankelijke natuur langs de getijdenrivieren Zeeschelde en Durme
  • Attractieve stadsvernieuwing en recreatiemogelijkheden aan de waterkant

Wetenschappers, overheden, milieu- en natuurgroepen en wakkere burgers
bespreken samen de uitdagingen en oplossingen.

Voor het gedetailleerde programma en de praktische info: klik hier >

Inschrijven kan met dit inschrijvingsformulier >Het Sigmaplan krijgt steeds meer belang en aandacht van de bevolking en de overheden door de ingrijpende gevolgen van de klimaatsveranderingen. De uitdaging voor nu en in de toekomst voor de laaggelegen steden en streken in Vlaanderen is het opvangen en beveiligen tegen grote overstromingen vanuit de getijdenrivieren.

De burgers willen van de bevoegde overheden en wetenschappers vernemen hoe de uitvoering van de plannen vordert, wat de concrete tussentijdse resultaten zijn en welke nieuwe deelprojecten in de nabije jaren gepland zijn en uitgevoerd zullen worden.

Wordt de vooropgestelde ontwikkeling waarbij de aanleg van overstromingsgebieden zou gepaard gaan met uitbreiding van natuur, open ruimte en recreatiemogelijkheden ook effectief gerealiseerd? Resulteren de verhogingen van de kaaien ook effectief in de beloofde grotere stedelijke attractiviteit aan de waterkant met meer mobiliteit voor voetgangers en fietsers?

De vzw Grenzeloze Schelde speelt in op deze maatschappelijke vragen en organiseert in samenwerking met Natuurpunt op woensdag 17 april 2019 een open studie- en belevingsdag over de Sigmaprojecten.

Grenzeloze Schelde verkreeg hierbij de medewerking van o.m. de Vlaamse Waterweg, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Waterbouwkundig Laboratorium, de Universiteit Antwerpen, vzw Durme, Scheldegids en De Milieuboot.
Wij nodigen u uit, maar ook alle geïnteresseerde burgers en groepen, gemeentelijke, provinciale en regionale diensten en mandatarissen, politici, gidsen en pers om actief deel te nemen aan deze dag langs de Zeeschelde en de Durme tussen Hamme, Waasmunster, Temse, Bornem, Kruibeke en Antwerpen.

Vaar mee en bezoek met ons de verschillende Sigmaprojecten waar telkens uitleg gegeven wordt en waar de deelnemers in direct gesprek kunnen treden met de deskundigen.

Het schip Verdi wordt hierbij ingezet als centraal vervoersmiddel en logistiek centrum waar de presentaties en besprekingen plaatsvinden tijdens de boottocht van Hamme, Temse en Kruibeke/Hoboken naar Antwerpen-Centrum.

VOORMIDDAG
Na het onthaal van alle deelnemers in Temse op het schip Verdi, is er in de voormiddag keuze tussen drie programma’s in de Durmevallei:
met de boot en te voet naar het Infopunt Durmevallei en de ringdijk van De Bunt in Hamme Driegoten. De Sigmawerken in volle uitvoering in Klein en Groot Broek aan de Koolputten van Waasmunster bezoeken we met de bus en te voet. Een combinatie van bovenvermelde Sigmaprojecten alsook het toekomstig Sigmaproject in Bornem bezoeken we met de fiets.

MIDDAG
Tijdens de middag genieten we van een gezamenlijke broodjeslunch op de Verdi gedurende een boottocht van Temse naar Rupelmonde. Ondertussen krijgen we beelden te zien van de Sigmaprojecten die niet bezocht worden op 17 april. Vooraleer we afstappen in Rupelmonde is er nog tijd voor enkele toelichtingen.

NAMIDDAG
In de namiddag gaat iedereen van boord en begeven de verschillende groepen zich ofwel met de bus ofwel per fiets naar het grote afgewerkte Sigmaproject van de Polders van Kruibeke.
Aan de veerdienst begint de begeleide wandeling naar de in- en uitwateringssluizen. Daar werken de watervallen van Kruibeke op volle kracht, gezien de hoogwaterstand op dat ogenblik.

Vervolgens nemen we het veer in Kruibeke naar Hoboken. Alle deelnemers (ook de fietsers met hun fiets) gaan aan boord van het schip de Verdi dat koers zet naar Antwerpen. We komen omstreeks 17u toe aan de zuidelijke Antwerpse Scheldekaaien. Gezien het relatief hoge waterpeil kunnen we vanaf het dek van het schip een heel duidelijk zicht hebben op de verhoging en de heraanleg van de kaaien in Antwerpen. Vanaf het schip wordt een stand van zaken gegeven van de verschillende deelprojecten. Omstreeks 18u bij aankomst in Antwerpen is het officieel programma ten einde.

U krijgt dus zowel aan wal als op het water de volledige dag deskundige uitleg. Natuurlijk is er ook plaats voor discussies, vragen en opmerkingen.

VERVOER
’s Morgens en ’s avonds brengt een bus (met aanhangwagen voor de fietsen) de deelnemers naar Temse. Optioneel kan u ook terugkeren met de boot tijdens het nuttigen van een avondmaaltijd.

 
Voor het gedetailleerde programma en de praktische info: klik hier >

Inschrijven kan met dit inschrijvingsformulier >

Zin in deze dag vol verkenning, ontmoeting, kennisverwerving, discussie en een intense Scheldebeleving? Wij kijken er naar uit om u te ontmoeten!

Vriendelijke Scheldegroeten!
Namens de organisatoren,


Sophie Vanderschueren
Grenzeloze Schelde
e-mail
053 72 94 26 - 02 206 12 09

Robin Verachtert
Natuurpunt
e-mail© Foto 1, 3, 5, 8: Vservice | Foto 2: Dave Wels | Foto 4, 6, 7: Vilda | Foto onderaan: Vservice


Aarzel niet deze uitnodiging door te sturen naar vrienden,
collega's en andere mogelijk geïnteresseerden!


Deze activiteit is een organisatie van Grenzeloze Schelde en Natuurpunt
met de medewerking van o.a. de Vlaamse Waterweg afdeling Zeeschelde-Zeekanaal,
het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Waterbouwkundig Laboratorium,
Universiteit Antwerpen, vzw Durme, Scheldegids en De Milieuboot.


logos

U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud van deze uitnodiging u rechtstreeks kan aanbelangen.
Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen. Klik hier voor ons privacybeleid >
Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.