Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven.


    UITNODIGING
Info- en vormingsdag


Wintervogels langs de Zeeschelde
met de boot vanuit Temse

zondag 15 december 2019 | 09:00 - 13:00
logo
  foto
     
  Grenzeloze Schelde en Natuurpunt nodigen u van harte uit op een interessante
vormingsactiviteit over de wintervogels langs de Zeeschelde op zondagmorgen
15 december 2019, tijdens een boottocht vanuit Temse.


Vogels zijn één van de grote rijkdommen in het Schelde-estuarium. Getijdenrivieren zijn van cruciale betekenis voor trekvogels, wintergasten en broedvogels. De doortrek- en winterperiode is het hoogseizoen voor watervogels: trekvogels komen van duizenden kilometers ver verpozing zoeken en eten langs de Schelde. Het gaat hier voornamelijk om steltlopers, eenden en ganzen. Andere soorten watervogels zoals duikers, futen en aalscholvers komen maar in kleine aantallen voor.

Het internationale en nationale belang van de Zeeschelde voor watervogels is een vaststaand feit. Watervogels kunnen gezien worden als barometers van een estuarien ecosysteem.

Tijdens een boottocht vanuit Temse ontdekt u onder deskundige begeleiding van vogelkenner Walter Roggeman van Grenzeloze Schelde en Natuurpunt de vogels die we in onze regio tijdens de wintermaanden op en langs het water kunnen ontmoeten. Na een korte inleiding van Gunther Van Ryckegem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek speurt u de waterkant af naar de gevleugelde wintergasten van de Zeeschelde. Elias Verbanck van Agentschap Natuur en Bos geeft onderweg toelichting over de natuurontwikkeling van de Sigmagebieden waar wij voorbijvaren. Op het einde van deze excursie weet u de vogels te herkennen en kan u meer vertellen over hun voorkomen, levenswijze en biotoopvoorkeur... Breng zeker uw verrekijker mee!

Wij hopen van harte u te ontmoeten!


Sophie Vanderschueren
Grenzeloze Schelde vzw
T. 02 206 12 09 - 053 72 94 26 - e-mail
grenzelozeschelde.org
Robin Verachtert
Natuurpunt vzw
T. 015 29 27 86 - e-mail
natuurpunt.be
 
     
     
  PRAKTISCHE INFO

Programma

Vanaf 09:00 Inscheping aan boord van het schip (Wilfordkaai 14, 9140 Temse).
09:30 Presentatie Gunter Van Ryckegem, INBO.
10:00 Start geleide boottocht stroomopwaarts, zwaaien t.h.v. Hamme Driegoten. Daarna varen we stroomafwaarts, zwaaien t.h.v. de Polders van Kruibeke en varen opnieuw richting Temse.
12:00 Napraten bij een heerlijke tas soep.
13:00 Einde. Ontschepen in Temse (Wilfordkaai).

Inschrijven

Het deelnamegeld bedraagt
€ 15 per persoon (incl. boottocht, onthaalkoffie of -thee en soep), vooraf te betalen door overschrijving op het rekeningnummer BE35 0012 1955 5637 (BIC-code GEBABEBB) van Grenzeloze Schelde met als mededeling 'Naam Voornaam - 15-12-2019'. Terugbetaling van het deelnamegeld gebeurt enkel als u minstens 5 dagen op voorhand verwittigt.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk via dit
inschrijvingsformulier. Schrijf snel in, want het aantal plaatsen is beperkt. Uiterste datum van inschrijving is woensdag 11 december.
Uw inschrijving is definitief na betaling. Enkele dagen voorafgaand aan de activiteit en na betaling ontvangt u een bevestiging van deelname en de laatste praktische informatie.

We voorzien geen broodjes op de middag, maar indien u dit wenst kan u uw eigen picknick nuttigen aan boord (eigen dranken zijn niet toegelaten).

Aarzel niet deze uitnodiging door te sturen naar vrienden, collega’s
en andere mogelijk geïnteresseerden!


Om in de sfeer te komen: ‘Wintervogelpopulaties van internationaal belang’
(bron: INBO nieuwsbrief november 2019)
 
     
foto   logos
  Deze activiteit is een organisatie van
Grenzeloze Schelde en Natuurpunt
m.m.v. De Milieuboot, het Instituut
voor Natuur- en Bosonderzoek en
het Agentschap Natuur en Bos.


Volg dit event op Facebook >


U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud van deze uitnodiging u rechtstreeks kan aanbelangen.
Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen. Klik door naar ons privacybeleid >
Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.