De 2010-projecten in vogelvlucht

Op de grens tussen de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland - in de Hedwigepolder en in het noordelijke deel van Prosperpolder - komt een omvangrijk natuurlijk overstromingsgebied (465 ha). Dit gebied komt opnieuw onder invloed van het getij. Met dit project krijgt de Zeeschelde er vlak naast het Verdronken Land van Saeftinge een waardevol grensoverschrijdend slikken- en schorrenlandschap bij.

Het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van de Zeeschelde wordt ingericht in de polders van Kruibeke - Bazel - Rupelmonde. Wanneer dit overstromingsgebied in werking treedt, zal het Zeescheldebekken er een stuk veiliger op worden. Het overstromingsgebied compenseert ook de natuur die bij een aantal grootschalige infrastructuurwerken in het Zeescheldebekken verloren is gegaan: 300 hectare slikken en schorren, 150 hectare weidevogelgebied en 40 hectare bos.

Het grootste deel van de Durmevallei ligt in Europees vogel- en habitatrichtlijngebied: natuurontwikkeling staat dan ook centraal in dit project. Zo zullen zich in de Durmevallei weer zoetwaterschorren kunnen ontwikkelen, een zeer waardevolle natuurvorm die met de jaren schaarser wordt in Europa.

Het project Grote Wal - Kleine Wal - Zwijn ligt op het grondgebied van de gemeente Hamme. Hier komt een gecontroleerd overstromingsgebied met een natuurlijk landschap van moerassen en open water.

In de Vlassenbroekse polder (Dendermonde) komt een gecontroleerd overstromingsgebied dat de veiligheid in het Zeescheldebekken bijkomend moet ondersteunen. Een deel van de polder komt opnieuw onder invloed van het getij: hier zullen slikken en schorren ontstaan. Een ander deel zal alleen bij extreem hoge waterstanden overstromen, wat een ideale situatie creëert voor een moerasbos met elzen.

Midden in de provincie Oost-Vlaanderen ligt een uitgestrekt, nat natuurgebied: de Kalkense Meersen. Het gaat om 1000 ha aaneengesloten, vochtig grasland in de overstromingsvlakte van de Schelde. Ruimte, water, rust en groen zijn hier nu al troef, en ook waterberging behoort tot de eeuwenoude functies van het gebied. In een deel van de Wijmeers komt een gecontroleerd overstromingsgebied, een stuk wordt teruggegeven aan de rivier, waardoor een slikken- en schorrengebied kan ontstaan. Vochtige meersen zullen worden ontwikkeld in de Kalkense Meersen, Wijmeers, Paardeweide, Paardebroek. In de Bergenmeersen komt een GGG met estuariene natuur.

Ter hoogte van de Dijlemonding in de Rupel, op het grondgebied van de stad Mechelen en de gemeente Willebroek, komen verschillende kleinere gecontroleerde overstromingsgebieden. Via een sluis in de overstroombare dijk worden de getijden nagebootst. Zo zal ook hier een echt getijdengebied ontstaan met unieke planten en dieren.

Het projectgebied Grote Nete strekt zich uit van Itegem tot Oosterlo. Een deel van de winterbedding zal in dit gebied worden ingeschakeld om de veiligheid in de streek te verhogen, de kronkelende Nete weer meer ruimte te geven en kansen te scheppen voor graslanden, natte bossen en ruigten.

Terug >>


Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom op: