Flowbru meet en waakt over de Brusselse wateren


Vragen ...

Wat is het debiet in onze waterlopen en riolen? Hoe reageert het watersysteem bij hevige regenval op een bepaalde plaats? Volstaan mathematische modelleringen om daarop een antwoord te geven? Een reeks vragen waarop maar weinig mensen en instanties een objectief antwoord kunnen geven.

En het begin van een antwoord …

Zoekend naar antwoorden op deze vragen, zette het Bestuur Uitrusting en Vervoer (BUV) in samenwerking met het kabinet van toenmalige minister van Leefmilieu en waterbeleid in 1998 de eerste stap naar een netwerk van meetstations om het debiet van de oppervlaktewateren, het afvalwater en de neerslag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te meten. Dit netwerk werd Flowbru gedoopt.
Flowbru is nog niet de volle 100 procent operationeel, maar groeide jaar na jaar aan. De gegevens die tot op vandaag werden verzameld, zijn real-time consulteerbaar op de website van Flowbru, www.flowbru.be. Dankzij deze vele metingen kan Flowbru een duidelijk beeld scheppen van de noden van het Brussels Gewest zodat de volgende maatregelen tegen overstromingen zo dicht mogelijk aanleunen bij de realiteit.

In de praktijk …

Het meetnet in het gebied telt momenteel 18 meetstations voor de collectoren, 14 voor het oppervlaktewater en 8 voor de neerslagmeting. Elk station meet momenteel een of meer parameters. Deze parameters zijn momenteel: de waterhoogte, de hoeveelheid neerslag en op sommige plaatsen ook het debiet. Bovendien is elk meetstation voorzien van een extra stopcontact om in geval van noodzaak bijkomende meetinstrumenten aan te sluiten. Al deze metingen worden automatisch via GSM doorgestuurd en verschijnen quasi meteen op de Flowbru-website. Klik op de kaart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een meetstation aan, kies een jaartal, een maand of een bepaalde dag en je krijgt gratis toegang tot de meetgegevens en grafieken.

Een concrete toepassing ... de relatie tussen de Zenne en het kanaal in Anderlecht

In de nabije toekomst zal op meer plaatsen het debiet kunnen gemeten worden. Zoals bijvoorbeeld ter hoogte van de overstort van de Aa in Anderlecht, een niet onbelangrijk voorbeeld. Al jaren bestaat er onduidelijkheid over de sedimenthoeveelheid die uit de Zenne via de overstort in het Kanaal Charleroi-Brussel stroomafwaarts van de sluis van Anderlecht terechtkomt. Deze sedimenten zijn zwaar vervuild en tasten de kwaliteit van het kanaalwater aan.
Debietmetingen en metingen van de turbiditeit zullen toelaten daar in de toekomst allicht de hoeveelheid zwevende stof te kunnen bepalen, zodat de waterbeheerders op hun beurt concrete beheersmaatregelen kunnen nemen. Intussen wordt het kanaal wel op tijd en stond uitgebaggerd door de Haven van Brussel.

Een laatste opmerking …

Het beheer van dit meetnet, op punt gesteld door de Directie Water van het BUV, zal de komende maanden naar de kersverse Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer (BMWB) gaan. Deze nieuwe instantie zag het licht dank zij de herstructurering van de watersector zoals voorzien in de ordonnantie van 19 oktober laatstleden, die het kader schept voor het waterbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Elisabeth Taupinart
Met dank aan David Pireaux van de Directie Water van het BUV


Het watermeetnet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (© Flowbru)

Kast waarin gegevens gecentraliseerd en doorgegeven worden (© Flowbru)

Ultrasone sonde in de hoogte op hellend vlak (© Flowbru)

Ultrasone sonde in ronde collector (© Flowbru)

Overstort van de Aa in Anderlecht (© Flowbru)

Terug naar de inhoud