Is deze mail onleesbaar, klik dan hier.

UITNODIGING
Info- en vormingsdag


NIEUWE WAARDEVOLLE NATUUR LANGS EEN VEILIGE ZEESCHELDE

dinsdag 3 april 2018
9.30u - 17.30u


Terreinbezoek van de Sigmaprojecten
tussen Schellebelle, Dendermonde, Hamme en Temse
per boot, per fiets of gecombineerd
De voorbije jaren zijn langs de Zeeschelde heel wat Sigmaprojecten uitgevoerd.
Nieuwe overstromingsgebieden beschermen de dichtbevolkte regio steeds beter tegen overstromingen vanuit de getijdenrivier. Maar door die realisaties is er niet alleen meer veiligheid. Langs de rivier krijgt de natuur kans om te ontwikkelen en stilaan ontstaat een bijna aaneengesloten lint van indrukwekkende waardevolle natte natuur. Fietspaden, wandelwegen en aanlegsteigers maken deze natuurgebieden toegankelijk. Natuurbeleving, recreatie en toerisme worden een steeds sterkere troef voor de regio.

Met medewerking van De Vlaamse Waterweg, afdeling Zeeschelde-Zeekanaal en Agentschap Natuur en Bos organiseren Grenzeloze Schelde en Natuurpunt ook dit jaar een tocht op en langs de Zeeschelde van Schellebelle naar Temse.
Op dinsdag 3 april 2018 verkennen we de projectgebieden van het Vlaamse Sigmaplan vanaf het water met de boot en langs het water met de fiets.

Met de boot varen we langs de projectgebieden van de Kalkense Meersen, Bergenmeersen, Paardenweide, Vlassenbroek, Wal-Zwijn en Durmevallei (de Bunt, Groot Broek en Klein Broek). We leggen aan in Hamme Driegoten voor een wandeling rond De Bunt en een bezoek aan het Infopunt Durmevallei.

De fietsers worden door een deskundige rondgeleid in het reeds operationele Bergenmeersen, het uitgestrekte Sigmaproject Vlassenbroek en de overstromingsgebieden in de Durmevallei.
Iedereen bezoekt het Infopunt in Hamme-Driegoten.

Je krijgt zowel aan wal als op het water de hele dag uitleg van deskundigen van o.a. de Vlaamse Waterweg nv., Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt, Grenzeloze Schelde, Scheldegids. Natuurlijk is er ook gelegenheid voor een goed gesprek.

Je kan ervoor kiezen om de hele dag aan boord te blijven, de hele dag te fietsen (met de eigen fiets) of om de ene helft van de dag te varen en de andere te fietsen
’s Morgens en ’s avonds brengt een bus (met aanhangwagen voor de fietsen) de deelnemers op hun bestemming.

De boottocht staat open voor het brede publiek van natuurliefhebbers en alle andere belangstellenden, maar de betrokken gemeentelijke, provinciale en regionale diensten, natuurverenigingen, gidsen, pers, fotografen, e.a. worden zeker verwacht.

Je bent van harte welkom!
 
Voor het gedetailleerde programma en de praktische info die je ook nodig hebt om al dan niet te kiezen voor boot, fiets of een eventuele combinatie: klik hier >

Inschrijven kan met dit inschrijvingsformulier >

Zin in deze dag vol verkenning, ontmoeting, kennisverwerving en een intense Scheldebeleving? Wij kijken er naar uit om je te ontmoeten!

Beste Scheldegroeten!
Namens de organisatoren,


Sophie Vanderschueren
Grenzeloze Schelde
e-mail
053 72 94 26 - 02 206 12 09

Robin Verachtert
Natuurpunt
e-mailAarzel niet deze uitnodiging door te sturen naar vrienden,
collega's en andere mogelijk geïnteresseerden!


Deze activiteit is een organisatie van Grenzeloze Schelde en Natuurpunt
met de medewerking van o.a. de Vlaamse Waterweg afdeling Zeeschelde - Zeekanaal,
Agentschap Natuur en Bos, het Waterbouwkundig Laboratorium,
Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Vlaamse Milieumaatschappij,
Universiteit Antwerpen, vzw Durme en De Milieuboot
www.sigmaplan.be

logos

Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.