Is deze mail onleesbaar, klik dan hier.UITNODIGING


INFO- en VORMINGSDAG

Ontdek unieke watergebonden natuur in de Antwerpse haven
en bezoek het Havencentrum Lillo

vrijdag 14 maart 2014
9.15u - 16.15uGeachte mevrouw, mijnheer,

Wij hebben het genoegen u uit te nodigen voor een interessante vormingsactiviteit midden in de Antwerpse haven.

Op vrijdag 14 maart laten de vzw's Grenzeloze Schelde en Scheldegids u graag 2 pareltjes unieke watergebonden natuur ontdekken: de ontpolderde potpolder van Lillo langs de boorden van de Zeeschelde én het internationaal belangrijk watervogelgebied 'De Kuifeend en de Grote Kreek' ingesloten door het rangeerstation Antwerpen-Noord. Tussen beide terreinbezoeken in, stillen we onze honger in het Havencentrum Lillo en nemen we er een kijkje achter de schermen van de Antwerpse wereldhaven.

In december 2012 rondde Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) het Sigmaproject in de potpolder van Lillo af. Dit ontpolderingsproject is alvast een eerste stap in de bescherming van Lillo en omgeving tegen overstromingen vanuit de Schelde. Bovendien kreeg het Antwerps havengebied er een stuk waardevolle getijdennatuur bij.

Het natuurgebied ‘De Kuifeend en de Grote Kreek’ is een waar toevluchtsoord voor watervogels, van internationaal belang. Het ligt middenin de Antwerpse haven in het rangeerstation Antwerpen Noord omsloten door industrie, containerterminals, drukke wegen en havendokken en een stortplaats. Niet meteen zo vanzelfsprekend!


Programma

9.15u - 9.30u Onthaal in café ‘De Zeven Zaligheden’ in de Tolhuisstraat 19 in 2040 Lillo. Parkeren doet u gratis op de grote parking bij het inrijden van het dorp (Vestingstraat - situeringsplan punten A & B).

9.30u - 11.30u Wandeling door Lillo-Fort en Potpolder Lillo onder begeleiding van Hug Van Beek, Scheldegids en lid Schorrenwerkgroep Natuurpunt.
Korte verplaatsing per eigen wagen (of autodelend) naar Havencentrum Lillo. (situeringsplan punt C).

11.30u - 13.30u Broodjeslunch en rondleiding in Havencentrum Lillo.

13.30u - 13.45u Verplaatsing met eigen wagen (of autodelend) naar natuurgebied De Kuifeend. (situeringsplan punt D).

13.45u - 16.15u Geleid bezoek aan de watergebonden natuurgebieden ‘De Kuifeend en de Grote Kreek’ door conservator Ludo Benoy.

ca. 16.15u Einde van het programma.


Deelname info - De activiteit is volzet!

U kan deelnemen voor 25 euro per persoon (inclusief onthaalkoffie & lunch). U kan zich inschrijven met dit inschrijvingsformulier en dit uiterlijk op vrijdag 7 maart. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 voor de namiddagbezoeken. Bij grote interesse kan de groep ontdubbeld worden.
Omdat de verplaatsingen beperkt zijn in afstand, wordt er geen bus ingelegd. Komt u met het openbaar vervoer tot Lillo en/of wil u graag samen rijden, geef dit zeker aan bij uw inschrijving, dan bekijken we wat mogelijk is.

Enkele dagen voorafgaand aan de activiteit ontvangt u een bevestiging van uw deelname en de laatste praktische informatie.

Wij verwelkomen u ook graag op maandag 7 april 2014 voor een Scheldetocht van Wetteren tot Antwerpen waarbij u een actuele stand van zaken toegelicht krijgt over wat reilt en zeilt langs de Scheldeboorden, afgewisseld met een of enkele stops aan wal. Meer info over deze dag van kennisuitwisseling, verkenning en ontmoeting volgt later.


Wij hopen van harte u te ontmoeten op deze activiteiten!

Namens de organisatoren,Mieke De Leeuw
Grenzeloze Schelde vzw
Akenkaai 2bis - B-1000 Brussel
Tel: 00 32 2 201 08 08 - e-mail www.grenzelozeschelde.org

Carl Buts
Scheldegids vzw
www.scheldegids.be


Aarzel niet deze uitnodiging door te sturen naar vrienden,
collega's en andere mogelijk geïnteresseerden!

De terreinbezoeken tijdens de info- en vormingsdag in de reeks ‘Natte Natuur’
zijn een organisatie van Grenzeloze Schelde met medewerking van
Scheldegids vzw en de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie.


GS-ESF - Scheldegids - VN scheldecommissie GS-ESF Scheldegids VNSC

Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.
link naar GS-ESF link naar WenZ link naar Vlaamse overheid link naar MB