Is deze mail onleesbaar, klik dan hier.

UITNODIGING
Info- en vormingsdag


NIEUWE TOPNATUUR LANGS DE ZEESCHELDE
tussen GENT en ANTWERPEN


Boottocht op maandag 4 april 2016
9.30u - 17u


Verkenning van de Sigmaprojecten tussen Wetteren en KruibekeMet de realisatie van enkele grote en tal van kleinere Sigmaprojecten langs de Zeeschelde wordt de dichtstbevolkte riviervallei van Vlaanderen met haar grote havensteden Antwerpen en Gent niet alleen veel beter beveiligd tegen overstromingen vanuit de getijdenrivier, maar ontstaat langsheen het water een bijna aaneengesloten lint van indrukwekkende waardevolle natte natuur. Met fietspaden, wandelwegen en aanlegsteigers voor passagiersschepen worden deze natuurgebieden ook toegankelijk voor het brede publiek en vormen ze een sterke troef voor natuurbeleving, recreatie en toerisme.

Tezelfdertijd kan ook het economisch belang van deze indrukwekkende rivier verder verbeterd worden via opwaardering en ontwikkeling van het goederen- en personenvervoer per schip.
In het kader van de algemene mobiliteit moet er immers op gemikt worden om het vervoer van goederen vanuit de havens van Gent en Antwerpen naar het hinterland zoveel als mogelijk te laten gebeuren via de milieuvriendelijke binnenvaart en trein.

Naar aanleiding van 10 jaar geactualiseerd Sigmaplan én de recente openstelling van het grootste overstromingsgebied, de Polders van Kruibeke, brachten een symposium, infodagen, publicaties en tentoonstellingen de vernieuwde Zeeschelde en haar Sigmaprojecten volop in de media. Bij die gelegenheden kwam vaak de vraag naar voor om deze natuurgebieden ook echt te gaan verkennen, bekijken en ervaren.

Met medewerking van tal van instanties, milieuorganisaties en toeristisch-recreatieve verenigingen organiseren de vzw's Grenzeloze Schelde, Natuurpunt, Scheldegids en Scaldisnet op maandag 4 april 2016 daarom een boottocht op de Zeeschelde van Wetteren naar Kruibeke. Die dag verkennen we de Sigmagebieden vanaf het water en krijgt u de hele dag deskundige uitleg. Natuurlijk is er ook voldoende mogelijkheid tot een goed gesprek met de sprekers en aanwezigen.

De boottocht staat open voor het brede publiek van natuurliefhebbers en alle andere belanghebbenden, maar de betrokken gemeentelijke, provinciale en regionale diensten, natuurverenigingen, gidsen, pers, fotografen, e.a. worden zeker verwacht.

Met genoegen nodigen we u hierbij uit
tot deelname aan deze boottocht!


Neem alvast een fototoestel en verrekijker mee!
De natuur in lentestemming met een bijzondere diversiteit aan vogels zal zeker op het appel zijn. Vergeet ook uw stapschoenen niet, want op het einde van de dag verlaten we de comfortabele boot en ontschepen we in Bazel-Kruibeke voor een wandeling van 4 km op het nieuwe jaagpad tussen Schelde en natuurgebied tot Kruibeke-Scheldelei. Vanaf deze weg krijgen we een volledig zicht op de ruimtelijke inrichting en de watersystemen van dit schitterend overstromings- en natuurgebied. Wie goed uitkijkt en een portie geluk heeft zal mogelijk zelfs al een zeehondje, een otter of een bever kunnen spotten!

Open het gedetailleerde programma als pdf >
 
foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6
U kan deelnemen voor 45 euro per persoon. De deelnameprijs moet vooraf worden betaald door overschrijving op het rekeningnummer van Grenzeloze Schelde met als mededeling 'Naam Voornaam - 4april2016': IBAN-code BE35 0012 1955 5637 en BIC-code GEBABEBB. In die prijs zitten de boottocht (eventueel ook terug naar Temse), een welkomstdrankje, de broodjeslunch en een bustocht vervat.

U kan zich
inschrijven met dit inschrijvingsformulier.
De inschrijving is pas definitief na betaling. Uiterste datum van inschrijving is woensdag 30 maart.
Enkele dagen voorafgaand aan de activiteit ontvangt u een bevestiging van uw inschrijving met de laatste praktische informatie.

Zowel ’s morgens als ’s avonds wordt busvervoer voorzien vanuit Kruibeke naar Wetteren.

Afspraakplaatsen en parking:
- Afspraakplaats Kruibeke: Scheldelei, ter hoogte van de veerdienst Kruibeke-Hoboken >>
- Afspraakplaats Temse: Wilfordkaai >>
- Afspraakplaats Wetteren: Scheldekaai/Aard >>
- Afspraakplaats Dendermonde: Sint-Onolfsdijk, op 300 m van parking De Bruynkaai >>

Zin in deze dag vol verkenning en ontmoeting, kennisverwerving en discussie en niet allerminst een intense 'Schelde-beleving'? Wij hopen van harte u te ontmoeten!

Lentegroeten,

Namens de organisatoren,


Dolores Baita
Grenzeloze Schelde vzw
grenzelozeschelde.org

Chris Steenwegen
Natuurpunt
natuurpunt.be

Carl Buts
Scheldegids vzw
scheldegids.be

Guido Moens
Scaldisnet vzw
scaldisnet.beAarzel niet deze uitnodiging door te sturen naar vrienden,
collega's en andere mogelijk geïnteresseerden!


Deze activiteit is een organisatie van Grenzeloze Schelde, Natuurpunt, Scheldegids en Scaldisnet.
www.sigmaplan.be

logos GS-ESF Scheldegids Scaldisnet Natuurpunt

Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.