Is deze mail onleesbaar, klik dan hier.UITNODIGING


INFO- en VORMINGSDAG

Het Sigmaplan als katalysator voor nieuwe inzichten
inzake techniek, wetenschap en erfgoed


Ontdek het in en rond de cluster Kalkense Meersen in Berlare en Wichelen

dinsdag 4 november 2014
9.00u - 15.30uGeachte mevrouw, mijnheer,
beste Scheldeliefhebber,

Wij hebben het genoegen u uit te nodigen voor een interessante info- en vormingsactiviteit in de Scheldevallei over het sigmaprojectgebied van de cluster Kalkense Meersen (Berlare & Wichelen).
Op dinsdag 4 november laten de vzw's Grenzeloze Schelde en Scheldegids u op het terrein kennismaken met nieuwe inzichten en innovatieve realisaties in kader van het geactualiseerd Sigmaplan.

In het Sigmagebied Paardeweide in Berlare en Wichelen zijn Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) sinds deze zomer helemaal klaar met de bouw- en inrichtingswerken. Paardeweide doet dienst als gecontroleerd overstromingsgebied (GOG), dat gemiddeld één keer per jaar zal overstromen. Wandelaars kunnen zich van op het wandelpad tegoed doen aan de natte natuur die mondjesmaat tot ontplooiing komt. Zo heeft het rietatol van 30 hectare, met tal van sloten en eilandjes, nu al een enorme aantrekkingskracht op watervogels en steltlopers. Ook werden ingenieuze vistrappen aangelegd. Toch valt er in Paardeweide veel meer te bewonderen dan alleen natuur.

Op de rechteroever bevindt zich een overstromingsgebied met gecontroleerd gereduceerd getij (GGG), de Bergenmeersen. Vooraleer de voormalige polder kon vergraven worden voor de omvorming tot GGG werd het aan archeologisch onderzoek onderworpen. Dit bracht aan het licht dat de prehistorische mens zo’n 8000 jaar geleden al in het gebied rondliep. Weliswaar zag de Schelde er toen anders uit en evolueerde ze pas rond 3000 jaar geleden richting de rivier die we nu kennen. U ontdekt de oudste geheimen van de Schelde, niet enkel in de Bergenmeersen maar ook op andere locaties langsheen de stroom.


Programma

9.00u - 9.30u Onthaal in het Bezoekerscentrum Kalkense Meersen, gelegen aan de werfzone te bereiken via de Grote Kouterstraat, 9290 Uitbergen (situeringsplan - punt B).

9.30u Stipt (!) vertrek met eigen wagen (of autodelend) naar de Paardeweide.
Parking t.h.v. Sarosstraat, Berlare (situeringsplan - punt A).

9.45u - 11.15u Geleide wandeling Paardeweide door Dominiek Decleyre, projectleider ANB.

11.15u - 11.30u Korte verplaatsing naar het bezoekerscentrum (situeringsplan - punt B).

11.30u - 12.00u Toelichting stand van zaken in de projectgebieden van de cluster Kalkense Meersen door ir. Michaël De Beuckelaer-Dossche, projectleider W&Z.

12.00u - 13.15u Lunch en vrij bezoek aan het bezoekerscentrum, gevolgd door een filmpje over de innovatieve techniek van slibverwerking bij aanleg van de 800m lange compartimenteringsdijk in Sigmagebied Vlassenbroek.

13.15u - 14.00u Inleidende presentatie over het archeologische erfgoed in Bergenmeersen en de gehele Scheldevallei door Erwin Meylemans, archeoloog Agentschap Onroerend Erfgoed.

14.00u - 14.15u Verplaatsing met eigen wagen (of autodelend) naar Bergenmeersen ter hoogte van Pastorijdreef, 9260 Wichelen (situeringsplan - punt C).

14.15u - 15.30u Geleid bezoek aan Bergenmeersen door Erwin Meylemans.

ca. 15.30u Einde van het programma.


Deelname info

U kan deelnemen voor 15 euro per persoon (inclusief onthaalkoffie, begeleiding en lunch). Inschrijven gebeurt via dit inschrijvingsformulier en dit uiterlijk op woensdag 29 oktober 2014. Opgelet, het aantal deelnemers is beperkt tot 40 personen.
Omdat de verplaatsingen beperkt zijn in afstand, wordt er geen bus ingelegd. Komt u met het openbaar vervoer (Station Wichelen) en/of wil u graag samen rijden, geef dit zeker aan bij uw inschrijving, dan bekijken we wat mogelijk is. Enkele dagen voorafgaand aan de activiteit ontvangt u een bevestiging van uw deelname en de laatste praktische informatie.


Wij hopen van harte u te ontmoeten op deze activiteiten!

Namens de organisatoren,Mérielle Van de Graaf
Grenzeloze Schelde vzw
Akenkaai 2bis - B-1000 Brussel
Tel: 00 32 2 201 08 08 - e-mail www.grenzelozeschelde.org

Carl Buts
Scheldegids vzw
www.scheldegids.be


Aarzel niet deze uitnodiging door te sturen naar vrienden,
collega's en andere mogelijk geïnteresseerden!

Deze activiteit is een organisatie van Grenzeloze Schelde
met medewerking van Scheldegids vzw, Agentschap voor Natuur en Bos,
Waterwegen en Zeekanaal NV, Agentschap Onroerend Erfgoed, De Waterkant vzw
en de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie.

GS-ESF - Scheldegids - VN scheldecommissie GS-ESF Scheldegids VNSC

Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.
link naar GS-ESF link naar WenZ link naar Vlaamse overheid link naar MB