Is deze mail onleesbaar, klik dan hier.Een unieke ervaring van het Albertkanaal
Met de milieuboot naar De Brug van Vroenhoven

Woensdag 18 mei 2016

fotos

Heb je zin om met je familie, vrienden of vereniging het Albertkanaal en de streek vanuit Lanaken op een aparte manier te ervaren?

Grenzeloze Schelde en De Milieuboot organiseren in samenwerking met nv De Scheepvaart op woensdag 18 mei een milieuboottocht vanuit Lanaken samen met een geleid bezoek aan het belevingscentrum De Brug van Vroenhoven.

Tijdens de milieuboottocht van Lanaken naar Vroenhoven en terug maak je kennis met het Albertkanaal. Je hoort het verhaal van zijn geschiedenis en de moderniseringswerken die volop bezig zijn. Je observeert de omgeving, de natuur, het landschap met zijn indrukwekkend hoge taluds die door schapen begraasd worden. Het klaverblauwtje en de grauwe gors genieten er bijzondere bescherming. Je vaart voorbij de imponerende en mysterieuze mergelgrotten. In het laboratorium aan boord onderzoeken we de waterkwaliteit van het Albertkanaal en kan je determineren welke diertjes er in het water leven.

De brug over het Albertkanaal in Vroenhoven is een bijzondere plaats. Er komen twee verhalen samen: het begin van de Tweede Wereldoorlog en de wereld van kanalen en binnenvaart. In dit gloednieuwe belevingscentrum De Brug word je ondergedompeld in het oorlogsverleden van de streek en leer je op een interactieve manier de rol van het Albertkanaal en de binnenscheepvaart kennen.
  • 13.00u: afspraak aan boord van de milieuboot in Lanaken, Montaigneweg
  • 13.15u - 14.30u: geleide milieuboottocht van Lanaken naar Kanne met aanmeren in Vroenhoven
  • 14.30u - 16.30u: geleid bezoek aan De Brug van Vroenhoven
  • 16.30u - 17.30u: tocht terug van Vroenhoven naar Lanaken, Montaigneweg
Geïnteresseerd? Reageer snel, want het aantal plaatsen is beperkt!
Deelnemen kost € 10. Inschrijven kan tot en met 11 mei via het inschrijvingsformulier.


Het Albertkanaal verbindt de Haven van Antwerpen met Luik en Nederland. Het is een van de belangrijkste kanalen van het land. Om de drukke, brede scheepvaartweg voor grotere containerschepen toegankelijk te maken, worden de bruggen over het kanaal verhoogd en wordt het kanaal onder de bruggen verbreed. Dicht bij Antwerpen zijn er zeer veel industriële vestigingen. Meer oostwaarts kunnen Beringen en Zolder hun geschiedenis als voormalige kolencentra niet verbergen. Industrie en natuur wisselen er elkaar af. Rond Tessenderlo heeft zich langs het Albertkanaal een belangrijke chemische nijverheid ontwikkeld, waarvan de lozingen een belangrijke impact hebben op het leven in de waterlopen. In Hasselt en Genk maken veel bedrijven gebruik van de scheepvaart voor de aan- en/of afvoer van hun goederen.
Van het water uit het Albertkanaal wordt drinkwater gemaakt. Daarom gelden er strenge normen voor de kwaliteit van het water.Een organisatie van de werkgroep NME van Grenzeloze Schelde vzw en De Milieuboot vzw
in samenwerking met nv De Scheepvaart.

logos GS-ESF MB nv De Scheepvaart

Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.