header-left
Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR, cliquez ici.
header-right facebook
  Nieuws nr. 79 - december 2018 SPECIAL DROOGTE  
 
Speciale editie - Droogte

We kunnen terugblikken op een uiterst warme en droge zomer. De aanhoudende hitte en het uitblijven van de nodige regenbuien zorgden de voorbije maanden voor heel wat commotie omtrent water. De droogte heeft namelijk heel wat gevolgen gehad voor de natuur en de landbouw. Ook andere sectoren zoals de scheepvaart werden hierdoor getroffen. De ondergrondse waterbekkens staan nog steeds op een laag peil, waardoor de gevolgen van deze droogte ook nu nog steeds duidelijk merkbaar zijn.
 
Dat we onze auto niet moeten wassen in periodes van waterschaarste weten we ondertussen al. Maar ook op vlak van waterverdeling en op vlak van watergebruik in landbouw en industrie zullen er inspanningen geleverd moeten worden. De klimaatvoorspellingen liegen er namelijk niet om: we mogen in de toekomst vaker zulke extreme weersomstandigheden verwachten.
Hieronder vindt u een verzameling van artikels die meer informatie geven
omtrent de droogteproblematiek binnen het Scheldebekken:
 
De Vlaamse droogtecommissie werd deze zomer geïnstalleerd om tijdens de droogteperiode het nodige overleg en de afstemming tussen maatregelen te garanderen. De droogte en waterschaarste werden op de voet gevolgd en leidden tot verschillende maatregelen en beperkingen.
Ook in Wallonië werd een ad hoc eenheid 'droogte' in het gewestelijk Waals crisiscentrum (CRC-W) ingesteld.
 
Het uitzonderlijk karakter van de droogte die de landbouwers deze zomer heeft getroffen is erkend als landbouwramp, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Landbouwers kregen de kans om een compensatie voor de geleden schade aan te vragen.
 
De lange periode van droogte heeft impact gehad op de scheepvaart in de kanalen en rivieren van het stroomgebied van de Schelde. De lage waterstanden zorgden voor een beperkte bereikbaarheid van vaarwegen voor schepen met een bepaalde diepgang. Ook op vlak van waterkwaliteit werden er problemen vastgesteld.
 
In Brussel waren de gevolgen van de droogte minder voelbaar dan in de rest van het land. Dit onder andere door de grote zomeruittocht van vele Brusselaars naar andere oorden. Maar ook de waterreserves van Brussel zijn erg kwetsbaar.
 
De overstromingsproblematiek is al sinds jaar en dag een wederkerend thema in het laaggelegen Nederland. Het lijkt dan ook paradoxaal dat de droogte van de afgelopen maanden ook hier grote gevolgen heeft gehad.
  Nieuws uit het Scheldebekken
  • Schelde krijgt plasticvangers
    De Vlaamse Waterweg is van plan om in de lente van 2019 op acht locaties in het Scheldebekken ‘plasticvangers’ te laten plaatsen. Die zouden een jaar lang proefdraaien. Daarna zou beslist worden om ze al dan niet aan te kopen.

  • Claim the climate
    Op 2 december 2018, de eerste dag van de COP24, kwamen meer dan 70.000 mensen op straat om te pleiten voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Dit was de grootste klimaatmobilisatie ooit in België!

  • Getijdengebieden Sigmaplan geven ecosysteem Zeeschelde een boost
    Elk jaar brengt het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) de toestand van de Sigmagebieden en het ecosysteem van de Zeeschelde in kaart. Ook dit jaar verscheen een rapport over het voorgaande jaar.

  • Studiedag MONEOS
    In het kader van de Ontwikkelingsschets 2010 besloten Vlaanderen en Nederland hun monitoringsactiviteiten in het Schelde-estuarium af te stemmen en te optimaliseren. Dit resulteerde in het MONEOS-programma. Naar aanleiding van de publicatie van het tiende jaarboek werd op 25 oktober 2018 een studiedag georganiseerd om de resultaten van de voorbije tien jaar te overlopen.

  • Integraal waterbeleid in de provincie Oost-Vlaanderen
    Eén van de kerntaken van de Provincies is integraal waterbeleid. Ze zorgen o.a. voor het onderhoud van waterlopen van 2de categorie, leggen overstromingsgebieden aan, bouwen pompgemalen en vistrappen. Enkele interessante projecten van de voorbije zes jaar in de provincie Oost Vlaanderen kan je lezen in De Waterstand, de digitale nieuwsbrief van de dienst Integraal waterbeleid.

  Activiteiten van en met Grenzeloze Schelde
  • #ProtectWater
    Kom in actie! Onze rivieren en meren worden bedreigd. Help mee om de Europese waterwet te beschermen.

  • Vaar mee met de milieuboot in Vlaanderen
    Tijdens het voorjaar van 2019 vaart de milieuboot op het Kanaal naar Charleroi, het Zeekanaal Brussel - Schelde, het Albertkanaal en in de haven van Antwerpen. Tijdens de week vaart de milieuboot uit voor scholen. Voor gezinnen, vriendengroepen, families en verenigingen zijn er speciale weekendtochten. Onder deskundige begeleiding van de animatoren maak je kennis met alle aspecten van de waterloop in je eigen streek. Zo kijk je naar het leven op, om en in het water, de scheepvaart en de bedrijvigheid langs de waterweg. Bovendien kan je zelf de handen uit de mouwen steken en in het labo de waterkwaliteit van het kanaal helpen bepalen.

  • Opruimactie op het strand
    Verzamel afval op het strand en help mee om dit probleem in kaart te brengen. En draag jouw steentje bij tot de oplossing.

  • Brusselse Waterdagen 2019
    Van zondag 17 tot zondag 24 maart 2019 zijn het de Brusselse Waterdagen: een mooie gelegenheid om het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes te zetten en de Brusselaars uit te nodigen om Brussel langs het water te ontdekken! SAVE THE DATE!

  • Ontdek de Durmevallei en de Sigmaprojecten
    Merk jij al die veranderingen in de Durmevallei ook op? Wil je weten hoe de Durmevallei er in de toekomst zal uitzien? Kom dan snel kennis maken met de verschillende project-gebieden: te voet, per fiets of met de boot!
    Nieuwe data voor het komend seizoen zijn hier beschikbaar. Inschrijven kan je hier.

  • Wandelingen langs waterlopen in het Zennebekken
    De Molenbeek, de Vogelzangbeek, de Geleytsbeek, de Woluwe, de Neerpedebeek, de Roodkloosterbeek, de bronnen van de Woluwe, de Zenne en het kanaal zijn allemaal schitterende locaties om het water, de natuur en het leefmilieu in het algemeen te beleven en te ervaren. Tijdens een wandeling vertelt een begeleider over volgende boeiende thema’s: geografie, waterbeheer en -beleid, waterkwaliteit en waterzuivering, de waterkringloop, het belang van water voor natuur en mens en het groene en blauwe netwerk. Het hele jaar door op aanvraag voor groepen en scholen.

 



Alvast onze beste wensen voor 2019!

vzw Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières asbl
Secretariaat: Akenkaai 2bis - B-1000 Brussel - e-mail - www.grenzelozeschelde.org

Met de steun van de Vlaamse overheid en het Brussels Gewest.

U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief. Als organisatie geven we u volledige
openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen. Klik door naar ons privacybeleid >>
Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>
U wil de nieuwsbrief niet meer ontvangen? >>