header-left  
header-right facebook
  Nieuws nr. 78 - juni 2018  
 

Schapenbegrazing komt de natuur ten goede

De Provincie Oost-Vlaanderen zet schapen in om haar bufferbekkens in Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas te onderhouden. Ook in Merelbeke gebruiken we schapen voor het onderhoud van de bufferstroken langs de Melsenbeek. De ervaring met deze milieuvriendelijke manier van onderhoud is zeer positief.De bufferbekkens in Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas en ook een deel van de Watergang der Hoge Landen in Sint-Gillis-Waas worden al enkele jaren onderhouden door er schapen te laten grazen. In Merelbeke sluiten we binnenkort een contract met een schapenhouder voor het onderhoud van de bufferstroken langs de Melsenbeek.


Voordelen voor de natuur

Begrazing met schapen vervangt machinale ingrepen, die op minder toegankelijke plaatsen moeilijk en belastend zijn. Ook transporteren schapen zaad via hun wol, hoeven en mest waardoor plantensoorten verspreiden. De begrazing verhoogt bovendien de landschapsbeleving en voorkomt bebossing.


Ook in de toekomst

Onlangs werd de opdracht toegewezen voor het onderhoud van 1 jaar (met mogelijks 3 verlengingen van telkens een jaar) voor de wachtbekkens in Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en een deel van de Watergang der Hoge Landen in Sint-Gillis-Waas. De opdracht voor het onderhoud van de bufferstroken langs de Melsenbeek is nog lopende.


Bron: Nieuwsbrief 'De Waterstand' - Provincie Oost-Vlaanderen
Meer info: Wim Behiels - 09 267 76 62 - e-mail
 
Terug naar de inhoudsopgave >