header-left  
header-right facebook
  Nieuws nr. 78 - juni 2018  
 

Leerlingen van basisschool Les Papillons
houden netheidsactie

Samen met de vzw Aer Aqua Terra hebben 26 kinderen uit het bijzonder onderwijs de rivierbedding en de oevers van de Thyle, een zijrivier van de Dijle, opgeruimd.

26 leerlingen van Les Papillons, een school voor bijzonder lager onderwijs in Court-Saint-Étienne, hebben de vzw Aer Aqua Terra geholpen bij een opruimactie in de Thyle en langs het wandelpad in het centrum van Court-Saint-Étienne.

Samen met Ann-Laure Furnelle (uit Grez-Doiceau) en haar partner Marc Verheyden, oprichters van de vzw, namen kinderen tussen 6 en 13 jaar deel aan een schoonmaakoperatie rond de Thyle die zaterdag in de buurt van Court-Village begon en dinsdag afgesloten werd. De grootste kinderen stonden letterlijk met hun voeten in het water onder het waakzame oog van Marc, terwijl de jongere leerlingen samen met Ann-Laure de oevers naliepen om er zwerfvuil op te rapen.

“We wilden deze kans niet laten voorbijgaan”, zegt Hélène Poncelet, leerkracht in Les Papillons, die samen met Isabelle Moreau en Laurence Heggerickx de groep begeleidde. “De kinderen hebben in maart ook al meegedaan aan de BeWapp-actie, dus dit leek ons een logisch vervolg. Van de drie deelnemende klassen zijn er twee die een heel jaar rond afval werken. Ze zijn al op uitstap geweest naar een afvalverbrandingsoven en een afvalsorteercentrum. Dat past in het kader van de bewustmaking van onze leerlingen.”


Vrijwilligers steken graag een handje toe

Gewapend met een grijptang en uitgedost in een waterdicht pak met handschoenen verwijderden de leerlingen maandagochtend heel wat zwerfvuil uit de rivierbodem. “Aan het oppervlak lijkt de rivier wel proper maar als je dichterbij gaat kijken, vind je vaak toch afval”, legt Ann-Laure Furnelle uit. “Ik zeg altijd: zolang je niet met je voeten in het water hebt gestaan, besef je dat niet. Sommige soorten afval verkleuren na verloop van tijd en gaan op een steen lijken. Dat merk je niet meteen als je ernaar kijkt, maar als je erop gaat staan is er geen twijfel meer mogelijk.”

Tijdens de vier dagen durende actie kwamen verschillende vrijwilligers hun vrije tijd opofferen om in totaal zo’n 5 kubieke meter afval te verzamelen. “We hebben van alles gevonden: banden, plastic zakken, golfplaten, verkeersborden, babydoekjes, kookpotten enz. En wat we jammer genoeg ook zien, is dat er in de buurt van de verdeelpunten voor hondenpoepzakjes langs de Thyle heel wat zakjes met hondendrollen in het water belanden. In plaats van ze in de vuilbak te gooien, hebben sommige baasjes er blijkbaar geen problemen mee om de zakjes in de rivier te dumpen. Zo werkt het natuurlijk niet.”

De volgende opruimactie staat gepland op 22 en 23 april langs de Dijle in Ottignies. De link om in te schrijven, staat op de Facebookpagina 'Aer Aqua Terra ASBL' en op de website www.aeraquaterra.wordpress.com. Meer informatie over de exacte timing volgt nog.


Bron (FR): www.lavenir.net 
Terug naar de inhoudsopgave >