header-left  
header-right facebook
  Nieuws nr. 76 - maart 2017    
 

Er verandert veel in de Durmevallei...

Al enkele jaren wordt er langs de Durme in Hamme, Temse, Waasmunster, Zele en Lokeren een groot project uitgevoerd: het Sigmaproject Durmevallei, onderdeel van het Sigmaplan. Met het project willen Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de Durme haar veerkracht teruggeven.

Om overstromingen te voorkomen legt W&Z in het kader van het Sigmaplan al sinds het voorjaar 2015 een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) aan in De Bunt, aan de samenloop van de Durme en de Schelde. Vooraleer het GOG kan afgewerkt worden, verlegt het Franse gasbedrijf Air Liquide momenteel een pijpleiding van enkele honderden meters lang die nu door het toekomstige overstromingsgebied loopt.

Nieuwe infokeet op de Scheldedijk in Hamme

Op zondag 23 april openen W&Z en ANB het nieuwe Infopunt Durmevallei. De interactieve tentoonstellingsruimte bundelt al het boeiends dat de vallei te bieden heeft: van de werking van de veiligheidsgebieden, over erfgoed en geschiedenis, tot tips om de heerlijk groene regio te ontdekken.
Het Infopunt is een ideale uitvalsbasis om te voet of met de fiets de vallei te verkennen. Het bevindt zich aan de Scheldedijk, vlak bij de Bunt in Driegoten (Hamme).
Ook jij bent op zondag 23 april vanaf 10 uur welkom voor een eerste kennismaking met het Infopunt.
Nadien kan je het Infopunt enkel op afspraak bezoeken. Daarvoor neem je best contact op met Grenzeloze Schelde via mail of telefonisch op 053 72 94 26 of 02 206 12 09.

Op stap met een Durmegids

Om de Durmevallei op de kaart te zetten, stoomden Waterwegen en Zeekanaal NV en het Agentschap voor Natuur en Bos in 2016 een heel aantal Durmegidsen klaar. Zij nemen je op sleeptouw vanuit het nieuwe Infopunt. Maar als je niet kan wachten om de regio te ontdekken of langs de Sigmagebieden in de Durmevallei te wandelen, fietsen of varen, dan kan dat ook nu al. Neem in dat geval contact met Grenzeloze Schelde via mail of schrijf in via het inschrijvingsformulier.

Alle info op http://sigmaplan.be/nl/projecten/durmevallei/.


Sigmaplan

Het doel van het Sigmaplan is Vlaanderen beter te beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren en tegelijk de waardevolle Scheldenatuur een boost geven. Het Sigmaplan gaat over veiligheid, natuur, recreatie en economie. Neem een kijkje op www.sigmaplan.be.
 
Terug naar de inhoudsopgave >