header-left
header-right facebook
  Nieuws nr. 74 - september 2016 Grenzeloos Scheldenieuws voor de nazomer  
  img
Vaar mee met de milieuboot
Dit najaar vaart de milieuboot op de Dender, de Zeeschelde, de Boven-Schelde en het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Tijdens de week vaart de Milieuboot uit voor scholen. Voor gezinnen, vriendengroepen, families en verenigingen zijn er speciale weekendtochten.
Lees meer >
  img
Bezoek de Sigmawerken aan de Antwerpse Scheldekaaien
Op 16 oktober, aan boord van de milieuboot én op de kaaien, krijg je uitleg uit eerste hand over het ambitieus project van de heraanleg van de Scheldekaaien. Eerst moeten de kaaimuren per zone verstevigd worden. Daarna volgt de verhoging van de waterkering en de herinrichting van het openbaar domein. Het complete programma binnenkort op de website.
Lees meer >
  img
Sigmawerken boosten veiligheid en natuur in Durmevallei
Grote delen van de Durmegemeenten Lokeren, Zele, Waasmunster, Hamme en Temse zijn gevoelig voor overstromingen. Daarom zette de Vlaamse overheid rond de Durme een groot project op poten in het kader van het Sigmaplan en het rivierherstelplan voor de Durme. “De werken zullen de regio veiliger maken en de natuur langs de rivier in ere herstellen.” In 2016 heerste heel wat bedrijvigheid in het gebied.
Lees meer >
  img
Milieueducatieve boottochten voor
Brusselse Nederlandstalige scholen volzet...
... maar je kan nog wél inschrijven voor een wandeling langs een Brusselse waterloop of een bezoek aan het waterzuiveringsstation Brussel-noord.
Lees meer >
  img
De metamorfose van het 'Zennekanaal'
tussen Brussel en Vilvoorde
Je hebt gehoord van de metamorfose van het kanaal en wil weten hoe de vork in de steel zit? Je kent het kanaal en je wil de mensen die er zorg voor dragen wel eens ontmoeten? Je vraagt je af hoe het kanaal zijn steentje kan bijdragen tot de stadsecologie? Je droomt van goede fietspaden en je zou graag onder de bruggen doorfietsen? Deze activiteitencyclus zal je vragen beantwoorden en je meer inzicht geven in de nieuwe evoluties rond het kanaal!
Lees meer >
  img
Het blijft zomeren met de zomerwandelingen
in de Zennevallei
Brussel heeft tal van groene plekken met riviertjes en beekjes. Kom deze verborgen hoekjes ontdekken. Ze zijn vaak miskend maar goed onderhouden:
- op 11 september, langs de Zenne in Anderlecht
- op 19 oktober, langs de Geleytsbeek in Ukkel
Lees meer >
  img
Autoloze Zondag in Brussel?
Dé ideale gelegenheid om de Brusselse waterlopen te leren kennen! Coördinatie Zenne samen met Grenzeloze Schelde nodigt u uit langs:
- de Woluwe, de properste rivier van de hoofdstad
- de Molenbeek, terug in openlucht sinds kort
- de overwelfde Zenne en het 'Zennekanaal' in het centrum
Lees meer >
  Nieuws uit het Scheldebekken
 • Levende beken in Vlaanderen
  Er zit weer meer leven in de Vlaamse beken. De jarenlange investeringen in waterzuivering, beekherstel en natuurgebieden beginnen vruchten af te werpen. Maar waar in Vlaanderen stromen deze levende beken?
  Lees meer >
 • Heraanleg Demer door Diest
  Met het Demerproject wil de Vlaamse Milieumaatschappij Diest beschermen tegen overstromingen, inzetten op natuurontwikkeling en de mensen dichter bij het water brengen. Kortom, de rivier doet de stad herademen.
  Lees meer >
 • Nieuw pompgemaal op de Rosdambeek in Afsnee tegen de overstromingen:
  communicatie is belangrijk

  Om overstromingen in Sint-Martens-Latem, De Pinte en Gent vanuit de Rosdambeek en haar zijbeken te voorkomen, wordt in Afsnee een pompgemaal gebouwd. De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert een terreinbezoek voor de bewoners.
  Lees meer >
 • De Zuunbeek meandert terug in Sint-Pieters-Leeuw
  De Zuunbeek, die rechtgetrokken werd begin de jaren 1970, wordt nu heringericht met meanders en overstromingsgebieden. Natte valleigronden zijn er in volle ontwikkeling. Op 11 september zorgt Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden voor begeleide wandelingen in de zone waar de hermeanderingswerken (deels) zijn uitgevoerd.
  Info: leeuwse_natuur@yahoo.com of daniel.van.de.gucht@pandora.be
 • Eerste fase Zennepark in Brussel is klaar, open vanaf eind september
  Nieuw park in Brussel in een deel van de voormalige bedding van de Zenne.
  Lees meer >
 • Nieuwe wijken aan het water in Wallonië
  Om te beantwoorden aan de demografische groei en de stadsuitbreiding, heeft Brussel haar ‘Kanaalplan’ en Wallonië haar ‘Nieuwe wijken’. Deze zijn niet enkel woonwijken maar echte multifunctionele ontmoetingsplaatsen.
  Lees meer (FR) >

 

vzw Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières asbl
Secretariaat: Akenkaai 2bis - B-1000 Brussel - e-mail - www.grenzelozeschelde.org

Met de steun van de Vlaamse overheid, het Brussels Gewest en Waals-Brabant.

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>
U wil de nieuwsbrief niet meer ontvangen? >>