header-left  
header-right facebook
  Nieuws nr. 71 - november 2015 SPECIAL KLIMAAT  
 

Climate Express of wanneer burgers gaan
voor klimaatactie

De klimaattop van Parijs (COP 21) zal alle landen van de wereld samenbrengen voor een nieuw klimaatpact. Dit is hét moment bij uitstek voor de burgers over de hele wereld om massaal de straat op te komen. Climate Express wil de politici een signaal geven dat er veel meer klimaatambitie en concrete acties nodig zijn. De tijd is al lang rijp om over te schakelen naar een solidaire en groene economie die de grenzen van de planeet eerbiedigt. De alternatieven voor een leefbare planeet zijn er, nu de politieke wil nog!
Wat is de oorsprong van de beweging?

De top in Warschau in november 2013: achthonderd klimaatbewuste Belgen sprongen enthousiast op een uitzonderlijke trein in het Brusselse Zuidstation. Hun bestemming? De internationale klimaatonderhandelingen in Warschau. De klimaattrein was een rijke mix van uitwisseling, inspiratie en positieve energie. Uit deze (hernieuwbare) energie werd een trein geboren. Die trein is nog steeds onderweg naar een solidaire en ecologische wereld. De volgende stop van de Climate Express: Parijs! Een peloton van meer dan 300 fietsers zal er zaterdag 28 november aankomen om de 6 eisen van Climate Express te overhandigen aan de Belgische delegatie voor de klimaattop.


 
 
 
 
Wat is het doel?

In samenwerking met de Franse (en internationale) "CoalitionClimat21", moet de stem van de burger luidt weerklinken op de Parijse lanen om maximale politieke druk te zetten op de klimaatonderhandelaars en de wereldleiders. Nadien zal de druk worden opgevoerd, zodat op het einde van COP21 de burgers en de voorwaarden voor échte, ambitieuze verandering het laatste woord hebben. Burgers, organisaties en verenigingen afkomstig uit diverse horizonten delen de bezorgdheid over de gevolgen van de klimaatverandering. Maar ook delen ze de overtuiging dat de oplossingen en alternatieven reeds bestaan. Ze ontmoeten elkaar in een groeiende, enthousiaste (Belgische) beweging door deel te nemen aan de Climate Express.


Wat zal er gebeuren?

Op zondag 29 november verzamelen we voor een gekleurde mars rond het thema positieve alternatieven. Een gigantische menselijke ketting en een paar fantastische concerten zullen de levenslust van de Belgische klimaatbeweging laten zien.

Vervolgens stijgt de druk gedurende de COP. Op 4 november zal er in Parijs een eerste grote actie van burgerlijke ongehoorzaamheid zijn tegen de drukkingsgroepen op de COP. Op 5 en 6 november wordt een mondiaal dorp van alternatieven opgebouwd. En twee weken lang zullen er Climate Games zijn met allerlei soorten geweldloze acties rond het thema: wij vechten niet voor de natuur, wij zijn de natuur die zich verdedigt. Naar het voorbeeld van Amsterdam zullen activisten, artiesten, hackers, designers, acteurs, wetenschappers in een grote actie voor het klimaat Parijs transformeren in een gigantisch speel- en actieterrein. Activistengroepen uit heel Europa zullen elkaar voor de gelegenheid in Parijs ontmoeten. Doel: ondanks de veiligheidsmaatregelen en vrijheidsbeperkingen ingevolge de aanslagen, de kracht van de klimaatbeweging tonen die in Parijs in volle actie kwam en de oplossingen heeft voor échte veranderingen!

Omwille van de nieuwe veiligheidsmaatregelen kan je je best informeren over de voorschriften alvorens deel te nemen aan de Climate Games. Er zal op 3 december een informatieavond zijn met het laatste nieuws.Meer info:http://nl.climate-express.be


 
Terug naar de inhoudsopgave >