In Wezembeek-Oppem stroomt propere Vuilbeek opnieuw in open lucht


Voorstelling van het ontworpen park bij een normaal waterpeil
Bron: www.wezembeek_oppem.be


Het gemeentelijk park van Wezembeek-Oppem kreeg afgelopen zomer een frisse transformatie. De waterloop, die helemaal onder de grond gestopt was, is met behulp van landinrichting opnieuw zichtbaar gemaakt. De Vuilbeek en het park zijn nu een aantrekkelijk groengebied voor mens en dier en mogen gezien worden. Bovendien kan de beek nu ook het regenwater van een nabijgelegen landbouwgebied opvangen, waardoor het overstromingsrisico bij hevige regen laag blijft. Het openmaken van de beek in de vallei draagt op die manier bij aan het erosiebestrijdingsplan voor het hoger gelegen veld.

De aanleg van het park past binnen het landinrichtingsproject ‘Plateau van Moorsel’ van de Vlaamse overheid om de leefbaarheid in de Vlaamse Rand te verhogen.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw: "De kracht van dit inrichtingsplan ligt erin dat ik diverse punten van mijn beleidsdomein samen kan uitwerken: naast het beperken van overstromingsgevaar en erosie, vaart het landschap er wel bij en is de site aantrekkelijker voor de recreant."

© VLM
Het park vormt nu een geheel met het Warandepark en park de Burbure. Er zijn concrete plannen om deze parken via een wandelnetwerk te verbinden met het park van Tervuren. Nu er weer een stukje zuivere Vuilbeek is bijgekomen, wordt er ook aan gedacht om de Vuilbeek opnieuw haar oude naam ‘de Wezembeek’ te geven.

De kostprijs van het project bedraagt ongeveer 600.000 euro. Daarvan is 70 % (420.000 euro) betaald met subsidies landinrichting. De gemeente Wezembeek-Oppem draagt 30 % (180.000 euro) bij.

In mei volgend jaar wordt het park officieel ingehuldigd tijdens de jaarlijkse Burendag.


Bron:
VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ REGIO OOST
Vestiging Vlaams-Brabant: Diestsepoort 6 bus 74, 3000 Leuven
www.vlm.be - info@vlm.be

Voor meer persinformatie:
Leen Van den Bergh, VLM Regio Oost, Celhoofd communicatie
Tel.: 0499 05 26 03 - e-mail: leen.vandenbergh@vlm.be

Voor meer inhoudelijke informatie:
Maarten Sper, VLM Regio Oost
tel.: 016 66 52 40 - e-mail: maarten.sper@vlm.be


Terug naar de inhoudsopgave >>


 

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>