Een opknapbeurt voor de Dommel door Eindhoven

 
Baggerwerkzaamheden in centrum Eindhoven
Dwars door het hart van Eindhoven in Nederland stroomt de Dommel, 17 kilometer lang. Van de A2 ten zuiden van Eindhoven, door de stad, het buitengebied van Nuenen tot het Wilhelminakanaal in Son en Breugel. Een bron van natuur, rust en ontspanning in het drukke stadsleven.
Helaas was de Dommel ook een bron van verontreinigingen. Door ongezuiverde lozingen van de zinkertsverwerkende industrie├źn in de Belgische en Nederlandse Kempen zijn de Dommel en het Afwateringskanaal in het verleden ernstig verontreinigd geraakt met cadmium en zink. Dat is nu echt verleden tijd!

De afgelopen jaren werd de Dommel in fasen aangepakt. Eerst schoongemaakt door het verontreinigde slib van de bodem te baggeren. In totaal werd ongeveer 200 ton zink (dit is gelijk aan 10 treinwagons vol) en 15 ton cadmium verwijderd.

Daarna is over de hele lengte de Dommel grondig aangepakt. Er zijn in totaal 14 nieuwe meanders, een nieuwe vistrap, 17 poelen en 11 faunapassages gemaakt. Ook zijn er meer natuurlijke oevers en moeraszones aangelegd. De Dommel ligt er weer mooi bij met een fijnere leefomgeving voor dieren zoals kikkers, salamanders, vlinders, libellen, vogels en bunzingen.
De totale kosten bedroegen 15 miljoen euro.Meer info over dit project 'De Dommel natuurlijk schoon' >>Terug naar de inhoudsopgave >>

 

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>