Activiteiten in het Scheldebekken

Een ontwikkelingsplan voor de Brusselse natuur en biodiversiteit

Is natuur in de stad een noodzaak of een utopie? Waartoe dienen groene ruimten en natuur in de stad? Moeten we er plaats voor maken? Voor wie? Waarom? Hoe?
Leefmilieu Brussel startte in september 2012 een inspraakproces op om een daadwerkelijke integratie van natuur in de stad mogelijk te maken, wat ten goede zal komen aan de biodiversiteit en aan het welzijn van de Brusselaars.

Verneem meer over dit thema via deze link.

Terug naar de inhoudsopgave >>Educatieve Milieuboottochten in Vlaanderen

Volgend voorjaar is de milieuboot in de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen met tochten op de Zeeschelde, de Boven-Schelde en het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Van 25 februari tot en met 29 maart vaart de milieuboot op de Zeeschelde met vertrek vanuit Antwerpen, Temse, Dendermonde en Schellebelle. Van 15 april tot en met 7 juni zijn de Boven-schelde en/of het Kanaal Bossuit-Kortrijk aan de beurt met tochten tussen Merelbeke en Oudenaarde, Oudenaarde en Bossuit en Bossuit en Zwevegem.

De Educatieve Milieuboottochten, gesteund door de Vlaamse overheid, zijn een originele manier om kennis te maken met een waterloop en de natuur in de buurt en de thema's integraal waterbeheer en duurzame ontwikkeling!


Vanaf het dek van de milieuboot bekijk je de rivier vanuit een ander oogpunt. Je steekt heel wat interessante informatie op over de verschillende functies van de waterloop, de natuur in de omgeving en het leven op, om en in het water. In het laboratorium onderzoek je hoe het met de waterkwaliteit van de waterloop gesteld is en leer je welke invloed vervuiling heeft op het leven in het water. In de tentoonstellingsruimte wordt dieper ingegaan op de invloed van onze leefwijze op deze waterloop. Daarnaast zoeken we samen naar een meer milieubewuste omgang met water.

Tijdens de schooldagen zijn de tochten bedoeld voor leerlingen van de tweede en derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs.
Op woensdagnamiddagen en in de weekends zijn verenigingen, milieuraden, families en vriendengroepen van harte welkom aan boord voor een boeiende en leerrijke verkenning van de waterloop in eigen streek.

De milieuboot staat tijdens de vaarperiode ook ter beschikking als vergader- en ontmoetingsruimte voor een activiteit in verband met natuur en/of milieu: een ledenvergadering, een info- of debatavond, een cursus, een themadag, een persontmoeting.

In het najaar 2013 vaart de milieuboot op de Leie en het Kanaal Roeselare-Leie.

Info en inschrijvingen via www.milieuboot.be of op het nummer 00 32 (0)53 72 94 20.

Terug naar de inhoudsopgave >>Milieueducatieve boottochten in het Waals Gewest 'L'Environnement au fil de l'Eau'

Van 18 april tot 17 mei 2013 organiseert de vzw Cours d'Eau samen met Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières, haar jaarlijkse milieueducatieve boottochten op de het Centrumkanaal, op het Kanaal Charleroi-Brussel en gewestgrensoverschrijdend op de Boven-Schelde(Franstalig).

Op woensdagnamiddag of in het weekend zijn volwassenengroepen welkom aan boord, tijdens de week is het programma aan boord gesneden op maat van het 5de en 6de leerjaar lager onderwijs en de lagere klassen van het secundair onderwijs. Het programma is perfect te combineren met andere activiteiten rond water, waterlopen en natte natuur die door lokale actoren worden georganiseerd (riviercontracten, natuurverenigingen, intercommunales, CRIE).

De boottochten worden gesteund door de Service public de Wallonie, DGARNE en de provincie Waals-Brabant.

Voor alle bijkomende informatie kunt u terecht bij vzw Cours d’Eau, tel. 02 206 12 09,
per mail of via www.coursdeau.be.


Terug naar de inhoudsopgave >>


 

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>