ACTIVITEITEN IN HET SCHELDEBEKKEN

Zennewandelingen & Zennecafé

Elke maand wordt een wandeling, een bezoek of een fietstocht georganiseerd naar één van de waterlopen in het Zennebekken, telkens op een andere plaats in één van de drie gewesten van ons land.
Aan deze wandelingen kunnen individueel geïnteresseerden deelnemen. Een gids vertelt over de geschiedenis en de actualiteit van de waterloop, over de natuur, de functies...
Een gastspreker geeft bijkomende uitleg over de actuele problemen en uitdagingen in verband met de betrokken waterloop. Het Zennecafé ter afsluiting vormt een aangenaam moment voor een interessante babbel...

  • 18/09 (op autoloze zondag):
    • om 11u: de Zenne en het kanaal in Anderlecht
    • om 14u: de Zenne en het kanaal in het hart van Brussel
Voor meer info en inschrijvingen, klik hier.

Terug naar de inhoudsopgave >>


Meest recente wandelgidsen van de ZennevalleiIn de reeks ‘Zoektocht naar een waterloop’ zijn recent twee nieuwe wandelgidsen verschenen. Eentje neemt je mee op ontdekkingstocht in het Gravenbos in Humbeek, een moerasrijk oud kasteeldomein in de Zennevallei langs het Zeekanaal, een ander naar de vallei van de Vogelzangbeek in Anderlecht. De wandelgidsen zijn uitgegeven door Coördinatie Zenne, partner van Grenzeloze Schelde.

Je kan de wandelingen ook met een gids volgen, wel op afspraak en aan het tarief van 60 euro per groep van max. 25 deelnemers. Zowel schoolgroepen als verenigingen, vriendengroepen, familiegroepen,… zijn welkom.

De wandelgidsen zijn te koop aan € 0,50 / wandelgids en digitaal beschikbaar op www.coordinatiezenne.be/pub.htm.

Voor meer info: www.coordinatiezenne.be

Terug naar de inhoudsopgave >>


Info- en ontmoetingsdag: water in de buurt, met focus op de Demer in Diest

Tijdens een info- en ontmoetingsdag op maandag 17 oktober, een organisatie van Grenzeloze Schelde, de bekkenwerkingen van het Dijle-, Zenne-, Demer- en Maasbekken en de stad Diest, lichten deskundige sprekers in de voormiddag het thema 'water in de openbare ruimte' toe, geïllustreerd met praktijkvoorbeelden van stad tot platteland.
In de namiddag staat het project 'Diest en Demer' in de kijker.
Na een korte inleiding over de heropening van de Demer in Diest ontdek je tijdens een gegidste rondleiding hoe de Demer opnieuw in de Diestse binnenstad zal gebracht worden, zonder gevaar voor overstromingen en met helder water zonder geurhinder.

Binnenkort meer info op www.grenzelozeschelde.org.

Terug naar de inhoudsopgave >>


Educatieve Milieuboottochten in Vlaanderen

Ontdek van september tot oktober 2011 het Albertkanaal, het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen met de milieuboot!
Vertrek vanuit Antwerpen, Turnhout, Dessel en Tessenderlo.

De Educatieve Milieuboottochten, gesteund door de Vlaamse overheid, zijn een originele manier om kennis te maken met de waterloop en de natuur in eigen streek en met de thema's integraal waterbeheer en duurzame ontwikkeling!
Naast verruiming van kennis en inzicht staan ervaren en beleven centraal in het programma aan boord.

Tijdens de schooldagen zijn de tochten vooral bedoeld voor de leerlingen van de tweede en derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs.

Op woensdagnamiddagen en in de weekends zijn gemeentelijke en gewestelijke administraties, ondernemingen, intercommunales, verenigingen, families, vriendengroepen en individueel geïnteresseerden welkom aan boord. Zij krijgen een programma aangepast aan de samenstelling van de groep.

De milieuboot tijdens de vaarperiode ook ter beschikking als vergader- en ontmoetingsruimte voor een activiteit in verband met natuur en/of milieu: een ledenvergadering, een info- of debatavond, een cursus, een themadag, een persontmoeting.

Van 27 februari tot 9 juni 2012 vaart de milieuboot dan verder oostwaarts op het Albertkanaal, het Kanaal Bocholt-Herentals en de Zuid-Willemsvaart. Opstappen kan in Geel, Herentals, Hasselt, Tessenderlo, Genk, Lanaken, Bree en Eisden.

Info en inschrijvingen via www.milieuboot.be of op het nummer 00 32 (0)53 72 94 20.

Terug naar de inhoudsopgave >>


Milieueducatieve boottochten in Brussel
‘Brussel langs het water ontdekken’


Van 4 tot 27 oktober 2011 organiseert Coördinatie Zenne haar jaarlijkse milieueducatieve boottochten in de Haven van Brussel en op het Zeekanaal Brussel-Schelde. Een interessante omgeving, gedreven animators en een speciaal uitgeruste boot worden ter beschikking gesteld van de Brusselse scholen. Een originele manier om het thema water en waterlopen aan te halen!

Op woensdagnamiddag en ’s avonds (op week-dagen) en in het weekend staat de boot ook ter beschikking van verenigingen, wateractoren, openbare diensten en andere groepen die
geïnteresseerd zijn in de ontdekking van het ‘Zennekanaal’.

Voor meer info en inschrijvingen, klik hier.

Terug naar de inhoudsopgave >>

 

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>