WALLONIË: Een ecolabel voor de jachthavens

Als je aan riviertoerisme doet, ontdek je een streek op het ritme van het water. Je ziet landschappen vanuit een nieuwe gezichtshoek, je reist ver van het luidruchtig verkeer, je trekt door uitzonderlijke natuurgebieden en je benadert steden op een heel andere manier. Een invalsweg die je de mooiste stukjes van ons erfgoed laat verkennen.

Pleziervaart brengt ons heel dicht bij de natuur en in permanent contact met water en milieu. Zo vormt ze een belangrijke ontwikkelingsas van het ecotoerisme. Het is dan ook essentieel dat deze activiteit milieuvriendelijk wordt beheerd. Eťn van de middelen die uitbaters van jachthavens hierbij kunnen aanwenden is het kwaliteitslabel. Deze methode biedt het voordeel de geplande inrichtingswerken te staven aan een lijst van vaste criteria en positief naar buiten te treden bij het bekomen van het kwaliteitslabel.

De Blauwe Vlag is reeds goed gekend als ecolabel voor zwemlocaties: meer dan 3.400 locaties kregen het kwaliteitslabel toegewezen in 41 landen. Zijn specifieke versie voor jachthavens is minder bekend, maar interessant voor een breed overleg over de toeristische troeven van een streek zoals WalloniŽ. De Blauwe Vlag wordt toegekend op vrijwillige basis, voor ťťn jaar, op grond van een lijst van 24 criteria specifiek geldend voor jachthavens. Door middel van deze kwaliteitseisen wil het programma ĎDe Blauwe Vlagí de duurzame ontwikkeling van de kustgebieden en de binnenwateren bevorderen.

In 2009 kregen 65 Nederlandse, 115 Duitse en 71 Franse jachthavens het kwaliteitslabel, om de dichtstbijgelegen landen te citeren. In Vlaanderen werd ĎDe Blauwe Vlagí in 2009 uitgereikt aan acht havens en in WalloniŽ is het programma zopas opgestart. In BelgiŽ zijn Bond Beter Leefmilieu en diens tegenhanger, de federatie Inter-Environnement Wallonie (IEW), de officiŽle instanties voor de toekenning van het kwaliteitslabel dat op internationaal vlak wordt beheerd door de Foundation for Environmental Education (FEE). Een internationale jury is bevoegd voor de toekenning van het kwaliteitskeurmerk en houdt streng toezicht op de eerbiediging van de criteria.

Voor meer inlichtingen over de internationale aspecten van het label De Blauwe Vlag, kan je de website www.blueflag.org raadplegen. De volledige lijst van de criteria vind je hier.

De Duitse en Nederlandse watersporters die in het Scheldebekken varen, zijn vertrouwd met De Blauwe Vlag, omdat het verwijst naar het ter beschikking stellen van waterpompen en het sorteren van afval. De Blauwe Vlag hijsen aan de ingang van een jachthaven is een manier om de aandacht van de recreanten te trekken op de kwaliteit van de dienstverlening in een optiek van duurzame ontwikkeling.

Voor meer informatie, contacteer de federatie Inter-Environnement Wallonie (- tel. 0032 81 255 280)
Met dank aan Marie Cors - IEW.


>> Terug

 

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>