ACTIVITEITEN IN HET SCHELDEBEKKEN...

Tweedaagse van het Schelde-estuarium op 7 en 8 juli
Het Schelde-estuarium vandaag en in de toekomst


Op maandag 7 en dinsdag 8 juli 2008 organiseren de vzw’s Grenzeloze Schelde, Scaldisnet en Scheldegids een Scheldetweedaagse ‘Verkenning en ontmoeting op en langs de Zeeschelde’, in samenwerking met het Schelde InformatieCentrum, De Milieuboot, Natuurpunt e.a..

Het centrale thema is de Zeeschelde in het Vlaamse deel van het Schelde-estuarium, waarvan verschillende facetten onder de loep worden genomen: het Sigmaplan, veiligheid en natuur, zachte recreatie, waterkwaliteit, de Scheldeverdragen, economie, …
Elk thema wordt duidelijk toegelicht door (professioneel) betrokkenen.
Zin in twee dagen vol verkenning op het terrein, kennisverwerving en discussie en niet allerminst een intense ‘Schelde-beleving’? Wij bieden u daartoe graag een bruisende combinatie van varen, begeleide bezoeken en wandelingen aan met voldoende tijd voor ontmoeting en debat.
Kortom, een gevarieerd en interessant programma waarbij het ook mogelijk is slechts aan één dag deel te nemen.

Doelpubliek: betrokken administraties, beleidsverantwoordelijken, milieu- en natuurverenigingen, media en elke burger geïnteresseerd in de dynamiek van het Schelde-estuarium.

Voor meer info en om in te schrijven, klik hier.

Groot milieufeest in Brussel

Het Brussels Milieufeest, georganiseerd door Leefmilieu Brussel (BIM), heeft dit jaar plaats op zondag 1 juni in het Jubelpark en viert zijn 10e verjaardag. Die dag is de ideale gelegenheid voor ontspanning én om kennis te maken met talrijke overheidsinstanties en verenigingen die actief bezig zijn met het Brussels leefmilieu. Heel veel informatie ligt die dag op u te wachten (vanaf 11u).

Ook de vereniging Coördinatie Zenne houdt er een infostand open. De hele dag lang kan u genieten van ‘Spring eens in een vijver!’, een animatie van Coördinatie Zenne voor kinderen van alle leeftijden. De speelse activiteit dompelt de kinderen onder in de wereld van de waterlopen in hun streek.


Voor meer info: www.coordinatiezenne.be en www.leefmilieubrussel.be


Dinsdag van de Zenne: 'Ontwerp van het Gewestelijk plan voor de preventie van overstromingen'

Coördinatie Zenne en Inter-Environnement Bruxelles (IEB) nodigen u uit om op 10 juni deel te nemen aan de 7e Dinsdag van de Zenne. Thema is de planvorming aangaande de aanpak van de overstromingsproblematiek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Om de toename van de frequentie en de omvang van de overstromingen een halt toe te roepen, heeft de Brusselse regering namelijk een ontwerp van preventieplan klaar, dat nu aan een openbaar onderzoek wordt onderworpen. Het kabinet van Minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck en Leefmilieu Brussel zullen aan de info- en debatavond deelnemen.

De debatavonden ‘Dinsdagen van de Zenne’ willen een ‘informeel’, gezellig, democratisch debat mogelijk maken rond het thema water en waterlopen in het Zennebekken.


Meer info betreffende de ontwerpplannen vindt u hier waar u tevens kan deelnemen aan het openbaar onderzoek dat loopt nog tot 1 juli.

Voor praktische info betreffende de activiteit kan u binnenkort terecht bij Coördinatie Zenne, tel. 00 32 (0)2 206 12 07 – - www.coordinatiezenne.be

8e Rivierontmoetingen: Het parcours van een wedergeboorte

Op 15 maart 2004 grepen in Neuville de 3e Rivierontmoetingen plaats: wandelend langs de Becque du Bas quartier (Beek van de Lage Wijk) konden we enkel een zeer slechte staat van de oevers vaststellen.
Vandaar de 8e Rivierontmoetingen die als doel hebben u de wedergeboorte - dankzij de wilskracht van de erop aandringende verenigingen en de verantwoordelijke mandatarissen - van een klein deel van deze waterloop te laten ontdekken!

Datum: dinsdag 17 juni 2008
Organisaties: EDA, AVMR i.s.m. Grenzeloze Schelde
Agenda:
14u: afspraak in rue de Reckem in Neuville-en-Ferrain, Frankrijk - met parkeergelegenheid (tegenover Ets Xanaka - naast 'frituur')
14.30u - 16.30u: begeleid bezoek langsheen de ecologisch herstelde beek
ca. 17u: terugkeer naar de zetel van de vereniging AVMR - site Rocheville rue du Vertuquet
17.30u: drankje, voorstelling van de verschillende fases in de realisatie van het project - de perspectieven voor het toezicht - het onderhoud in de toekomst - vragen en antwoorden
18.30u - 20u: interne vergadering voor de leden van de Rivierontmoetingen.
Thema: de herkalibrering van de Leie in Komen - welke acties te nemen om de vernietiging van een vochtig en uniek erfgoed te vermijden.

Wenst u deel te nemen aan deze interessante ontmoeting? Aarzel dan niet om u in te schrijven aan de hand van bijgevoegd inschrijvingsfomulier!


Voor meer info, klik hier.

Fietshappening langs de Schelde

Op zondag 29 juni organiseren Natuurpunt en Vakantiegenoegens een grootse fietshappening langs de Schelde. De fietstocht start aan de Scheldekaai van Temse en volgt een route langs de mooiste Scheldeplekjes. Onderweg kan u ook een tentoonstelling over de Schelde bezoeken en enkele landschapsposten bezichtigen om vogels te spotten of amfibieën te bestuderen.


Bovendien kan u een begeleide boottocht van Rivertours meepikken: om 12u, 14u en 16u kan u aan de steiger inschepen voor een Stille Waterstocht van Temse tot Mariekerke en terug (duur 1u30).
Op de Scheldekaai kunnen kinderen zich uitleven op een groot springkasteel en zich laten schminken. Nagenieten van deze activiteiten kan bij een drankje en muzikale omkadering.
Ook Grenzeloze Schelde werkt mee aan deze boeiende en gevarieerde activiteit!

Voor meer info, klik hier.

Water in de stad - Dender

Grenzeloze Schelde en De Waterkant nodigen u graag uit voor een studie- en ontmoetingsdag op en om de Dender met als thema ‘Water in de Stad’ op zaterdag 27 september. Verschillende steden aan de Dender (Dendermonde, Aalst, Ninove, Geraardsbergen) worden bezocht waarbij hun projecten om de Dender te integreren in het stedelijk weefsel worden aangekaart. Een boeiende combinatie van varen en stadsbezoeken.

Binnenkort meer info te verkrijgen bij
Grenzeloze Schelde vzw () en
De Waterkant vzw ().

Milieueducatieve boottochten ‘Brussel langs het water ontdekken’

Alle hens aan dek! Van 1 tot 20 oktober organiseert Coördinatie Zenne haar jaarlijkse educatieve boottochten in de Haven van Brussel en op het Zeekanaal Brussel-Schelde. Alle Brusselse scholen krijgen onder begeleiding van gepassioneerde lesgevers een educatief programma aangeboden en een fascinerende omgeving te zien en dit vanaf een boot die hiervoor speciaal is ingericht. Een originele manier om het thema water en waterlopen aan bod te laten komen!


Deze milieueducatieve boottochten willen de Brusselse jongeren de oorsprong van hun stad - ontstaan op de eilandjes van de Zenne - beter leren kennen en het belang van de Haven en het kanaal in Brussel beter laten begrijpen. Ze zijn er ook op gericht de jongeren bewust te maken van de processen en technieken die schuilen achter het simpele gebaar van het opendraaien van de kraan. Dankzij een gevarieerd programma met uitleg tijdens het speurneuzen aan dek, het labo, aquarama en de interactieve tentoonstelling in het ruim, worden de leerlingen uitgenodigd eens stil te staan op welke manier zij hun steentje kunnen bijdragen aan HUN leefomgeving.
Deze boottochten, gesteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn eveneens toegankelijk voor milieuverenigingen, gemeentelijke en gewestelijke administraties, ondernemingen, wijkcontracten, intercommunales, … kortom elke instantie/vereniging geïnteresseerd in de problematiek van het water.

Meer info te verkrijgen bij Coördinatie Zenne: - www.coordinatiezenne.be
Voor inschrijvingen en administratieve vragen: tel. 32 2 206 12 04
Voor vragen betreffende de inhoud van het programma: tel. 32 2 206 12 07

Tentoonstelling over de Schelde

Nadat eerder de Westerschelde werd afgereisd met een infostand, toert het Schelde InformatieCentrum in 2008 langs gemeentehuizen en bibliotheken aan de Zeeschelde. De mini-tentoonstelling staat momenteel in Merelbeke, waar ze nog tot half mei te bezichtigen is. Ben je nieuwsgierig naar wat er leeft rond de Schelde? Spring dan even binnen in de inkomhal van het gemeentehuis waar je een verscheidenheid aan informatie over alles op en rond de Schelde kan terugvinden. De allerjongsten kunnen zelf creatief aan de slag bij het inkleuren van Scheldetekeningen.
Daarna verhuist de tentoonstelling naar Bornem, Dendermonde, Sint-Amands, … waar ze telkens een maand blijft staan.


Meer inlichtingen te verkrijgen via - zie ook www.scheldenet.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom op: