Het kanaal in Brussel: hoofdas van recreatie en zachte mobiliteit


Begeleide boot- en fietstocht langs het kanaal op vrijdag 28 juli.

In het kader van de maatschappelijke discussie over de integratie van het kanaal in de stad te Brussel organiseren Coördinatie Zenne en de milieufederaties, Inter-Environnement Bruxelles en BRALl, een aantal ontmoetingen en activiteiten op het terrein.
De initiatiefnemende organisaties stellen hierbij dat het kanaal te Brussel ook een hoofdas van de zachte mobiliteit en recreatie moet worden.

Vrijdag 28 juli 2006 willen de voornoemde organisaties dit aan alle belangstellenden tonen via een ontspannende zomerse activiteit die de boot en de fiets combineert en dit in samenwerking met Brussels by Water, Pro-Vélo, Gracq en de Fietsersbond.

Frederik Depoortere, fietsmanager van het Brusselse Gewest, zal deze fiets-boottocht langs het kanaal te Brussel begeleiden. Het wordt geen wedstrijd, maar een rustige uitstap, waarbij geregeld wordt gestopt. De nadruk ligt tijdens deze tocht op het onderzoeken van de mogelijkheden en knelpunten bij het gebruik van het kanaal als alternatieve rustige weg.

De uitstap begint om 10u met een boottocht van de Havenlaan te Brussel tot Vilvoorde. Fietsen wordt op de boot meegenomen. Een gelegenheid om Brussel vanuit een origineel oogpunt te ontdekken en om van gedachten te wisselen over de verschillende mogelijke functies van het kanaal.
Na de ontscheping in het centrum van Vilvoorde (omstreeks 11u) keren we per fiets naar ons vertrekpunt te Brussel terug (7 km), waar we omstreeks 12.30u arriveren, net op tijd voor de openluchtpicknick op de Becokaai.
Het tweede deel van de begeleide fietstocht start om 13.30u aan de Havenlaan te Brussel en eindigt omstreeks 15.30u aan de gewestgrens te Anderlecht.
Dit geeft ons de gelegenheid om de aandacht te vestigen op de gewestelijke fietsroute die in 2008 klaar zou moeten zijn en tegelijkertijd ook de bezienswaardigheden te ontdekken langs het kanaal en in de naburige wijken.

De fietstocht van ongeveer 10km wordt regelmatig onderbroken door de gids en laat tevens hierdoor uitwisseling van informatie tussen de deelnemers toe. Deelname kost 10 euro voor de ganse dag, inclusief de lunch.
Om eventueel terug te keren naar de Havenlaan is er keuze uit twee mogelijkheden: een aantal mensen zal de metro gebruiken (fiets in de metro is toegelaten), een andere groep zal de terugweg per fiets naar het centrum van Brussel afleggen.


Voor meer informatie:
Coördinatie Zenne - Elisabeth Taupinart, tel. 02 206 12 07, taupinart@gs-esf.be
Brussels by Water - David Kuborn, tel. 02 203 64 06, kuborn@brusselsbywater.be
BRAL - Steyn Van Assche, tel. 02 217 56 33, steyn@bralvzw.be
IEB - Delphine Termolle, tel. 02 223 01 01 - delphine.termolle@ieb.be

Voor inschrijving kan u terecht bij Delphine Termolle (Inter-Environnement Bruxelles): delphine.termolle@ieb.be


De hele zomer lang kan je trouwens Brussel vanaf het water ontdekken op een aangename, originele en leerrijke manier. De milieuverenigingen ijveren voor een betere integratie van het kanaal in de stad, Brussels by Water laat het u ontdekken tijdens een begeleide rondvaart van 45 minuten. Elke dag tussen 12u en 18u, behalve op maandag, één rondvaart per uur vanaf het Saincteletteplein.
's Avonds kunnen groepen - na reservatie -met een drankje, wat goed gezelschap en een achtergrondmuziekje genieten van dit ongewone decor dat de haven toch wel is.

Zoektocht naar onze rivieren in het Zennebekken


Misschien luistert u liever naar de verhalen en anekdotes die de gids u toevertrouwt tijdens een van onze wandelingen … langs de waterkant? Hij/zij laat u graag de waterloop en haar betekenis ontdekken. Een ideale manier om haar mooie en minder mooie kanten te leren kennen. Natuur, de geschiedenis van de waterloop, het waterbeheer, … zoveel thema's die tijdens deze activiteit aan bod zullen komen.

Deze begeleide wandelingen (2u) worden georganiseerd langs de Zenne en haar zijlopen: de Woluwe tussen het Bronnenpark en de molen van Lindekenmale in Sint-Lambrechts-Woluwe, de Geleytsbeek in Ukkel, de Pede in Anderlecht, de Zenne en de Haven in het hart van Brussel, de Molenbeek in Jette-Ganshoren, de open Zenne in Anderlecht, de Zenne in Quenast, het Gravenbos in Humbeek en de Zenne in Lembeek.

De wandelingen worden het hele jaar op aanvraag aangeboden aan een tarief van € 55 /groep van max. 25 personen.
U kan ook zelf er op uit trekken om de waterlopen in het Zennebekken te ontdekken. Coördinatie Zenne biedt sinds 2002 verschillende wandelfolders 'Zoektocht naar een rivier' aan. Twee nieuwe wandelfolders zijn momenteel in opmaak: de Drie Fonteinen in Vilvoorde en het Zennegat in Mechelen. Deze folders zijn te verkrijgen in het info- en documentatiecentrum over water en het Zennebekken aan € 0,5/stuk.


Meer info te verkrijgen bij Coördinatie Zenne, tel. 02 206 12 03
info@coordinatiezenne.be - www.coordinatiezenne.be

De oude haven in Brussel-centrum tijdens de Gulden Ontsporing


Op dinsdag 11 juli kunnen ook individuen of kleine groepen met Coördinatie Zenne de buurt van de vroegere kaaien, de oude Brusselse haven en de historische loop van de Zenne ontdekken tijdens twee gegidste wandelingen.

Wandeling 1 start om 14u op de Grote Markt en brengt u naar de Havenlaan, waar u nog kan deelnemen aan een geanimeerde boottocht van Brussels by Water doorheen de Brusselse Haven.

Wandeling 2 start om 16u aan de Havenlaan en brengt u naar de Grote Markt, waar nog een hele reeks activiteiten plaatsgrijpen als afsluiting van de Gulden Ontsporing.


Deelname aan deze wandelingen is gratis.
Meer info vindt u op info@coordinatiezenne.be en www.deguldenontsporing.be

Anderlecht aan Zenne en kanaal


Ter gelegenheid van Zot van de Zenne en de Dag van de Mobiliteit nodigt Coördinatie Zenne je uit om vanaf de sluis in Anderlecht mee te wandelen langs de open Zenne.
Het is niet alleen een gelegenheid om de best bewaarde, meest natuurlijke plekjes van de Zenne in het Brussels Gewest te ontdekken. Het is ook een kans om de problematiek van de watervervuiling en waterzuivering in Brussel te leren kennen evenals de betekenis van het kanaal en de Zenne in de strijd tegen overstromingen.

Wat?

begeleide wandelingen langs de open Zenne in Anderlecht (90 min.)

Wanneer?

zondag 17 september 2006 om 10.30u en om 14.30u

Plaats?

de sluis van Anderlecht (op 10 min. loopafstand van metrostation Het Rad)

Prijs?

gratis deelname

Info?

Coördinatie Zenne, tel. 02 206 12 03


info@coordinatiezenne.be - www.coordinatiezenne.be

Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken'


Alle hens aan dek!

Van 5 tot 25 oktober organiseert Coördinatie Zenne haar jaarlijkse milieueducatieve boottochten in de Haven van Brussel en op het Zeekanaal Brussel-Schelde. Alle Brusselse scholen krijgen onder begeleiding van gepassioneerde lesgevers een fascinerende omgeving te zien en dit van op een boot die hiervoor speciaal is ingericht. Een originele manier om het thema water en waterlopen aan bod te laten komen!

Deze milieueducatieve boottochten hebben als doel de Brusselse jongeren de oorsprong van hun stad - ontstaan op de eilandjes van de Zenne - beter te leren kennen en het belang van de Haven van Brussel beter te begrijpen. Ze zijn er ook op gericht de jongeren bewust te maken van de processen en technieken die schuilen achter het simpele gebaar van het opendraaien van de kraan. Dankzij een gevarieerd programma met uitleg tijdens het speurneuzen aan dek, in het labo, aquarama en de interactieve tentoonstelling in het ruim, worden de leerlingen uitgenodigd stil te staan bij de vraag op welke manier zij hun steentje kunnen bijdragen aan HUN leefomgeving.

Deze boottochten, gesteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn eveneens toegankelijk voor milieuverenigingen, gemeentelijke en gewestelijke administraties, ondernemingen, wijkcontracten, intercommunales, … geďnteresseerd in de problematiek van water en waterlopen.


Meer info te verkrijgen bij Coördinatie Zenne, tel. 02 206 12 03
info@coordinatiezenne.be - www.coordinatiezenne.be


Ook de milieuboot komt naar de Zennevallei!


In het najaar 2006 vaart de milieuboot onder meer op het Zeekanaal Brussel-Schelde en het Kanaal Charleroi-Brussel. Van 10 tot 17 oktober vaart het schip het traject Vilvoorde-Brussel-Vilvoorde, van 18 tot 28 oktober tussen Halle en Ruisbroek. Tijdens de weekdagen nemen vooral scholen deel aan de educatieve milieuboottochten, op woensdagnamiddagen en tijdens de weekends zijn verenigingen, milieuraden, families, vriendengroepen en individuele deelnemers welkom.

Tijdens een milieuboottocht ervaren en beleven de deelnemers de waterweg in hun streek, maken kennis met de verschillende functies van de rivier of het kanaal en met het leven en de natuur op en om de waterloop.

Wil je meevaren en meer te weten komen over de waterlopen in je streek? Ga dan eens kijken op www.milieuboot.be, waar je het volledige vaarprogramma vindt van de milieuboot. Je kan ook bellen naar 053 72 94 20 voor meer informatie of om je in te schrijven met je klas, familie, vrienden of vereniging. Jongeren tot 18 jaar betalen € 2 voor een tocht van 3 uur, volwassenen €5.

Een dinsdag van de Zenne over 'stedelijk waterbeheer'


Op 25 oktober 2006 - uitzonderlijk op een woensdag - grijpt een 5e 'Dinsdag van de Zenne' plaats met als thema 'het beheer van water in de stad'. Inter-Environnement Bruxelles en Coördinatie Zenne nodigen u uit om deel te nemen aan deze info- en debatavond die een antwoord tracht te vinden op vragen als:'Hoe beheert men het water in Brussel, Vlaanderen en in Wallonië?', 'En hoe gebeurt dit in de andere gewesten?', 'Is deze werkwijze gericht op het voorkomen van overstromingen?', 'Wat draagt het 'regenplan' bij in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?', 'Wat bestaat er in de andere gewesten?','Bestaat er een alternatief voor de stormbekkens?', …

De Dinsdagen van de Zenne willen op een informele, gemoedelijke manier een interactief debat rond het thema van het water en de waterlopen in het Zennebekken stimuleren.


Gratis deelname, maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk!
Meer info: Coördinatie Zenne, tel. 02 206 12 03
info@coordinatiezenne.be - www.coordinatiezenne.be

Terug naar de inhoud