Activiteiten in het Scheldebekken

08/07/12: Big Jump



Op 8 juli 2012 springen we om 15 uur stipt massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven. Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water – én dat ze daar iets willen aan doen.

Big Jump wil de Europese kaderrichtlijn water meer bekendheid geven. Die kaderrichtlijn wil tegen 2015 alle Europese waterlopen ecologisch in een 'goede toestand'.
Een ambitieuze doelstelling die moeilijk te bereiken is zonder steun van het brede publiek. Daarom brengt de Big Jump elk jaar opnieuw zoveel mogelijk mensen (letterlijk) opnieuw in contact met waterlopen.

Voor meer info, klik hier.

Terug naar de inhoudsopgave >>



18/08/12: Intergewestelijke fiets- en boottocht van Ath naar Dendermonde

Op 18 augustus 2012 laat Grenzeloze Schelde, in samenwerking met Centrum De Waterkant, u de Dender beleven van bron tot monding. Vanaf de samenvloeiing in Ath tot in Aalst, volgt een fietskaravaan de groenblauwe Dender. Vanaf Aalst tot aan de monding in Dendermonde er-vaart u de Dender vanaf het water. Deelnemers uit Vlaanderen en Wallonië leggen (een deel van) het traject af en maken samen kennis met de rivier die door de twee gewesten stroomt en met haar omgeving. Onderweg bieden verscheidene haltes de mogelijkheid tot ontmoeting en uitwisseling.

Binnenkort meer informatie op www.grenzelozeschelde.org.

Terug naar de inhoudsopgave >>



26/09/12: Water in de Stad - Dender: Dendermonde en Aalst

Diverse Vlaamse besturen worden zich steeds meer bewust van de waarde van water in de stad. Nu de waterkwaliteit verbetert, wint vooral de recreatieve meerwaarde van open water in onze agglomeraties aan belangstelling; overwelvingen worden weggehaald, promenades en aanlegsteigers aangelegd, riviergerichte woonprojecten opgezet...
Ook de Dendersteden spelen dit meer en meer als troef uit. Op 26 september 2012 bieden Grenzeloze Schelde en De Waterkant u de kans om door een aangename variatie van terreinbezoeken en presentaties de evolutie van projecten en plannen rond 'water in de Dendersteden' Aalst en Dendermonde nader te bekijken.

Binnenkort meer informatie op www.grenzelozeschelde.org.

Terug naar de inhoudsopgave >>



Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken'

Van 2 tot 25 oktober 2012 organiseert Coördinatie Zenne haar jaarlijkse milieueducatieve boottochten op het Zennekanaal tussen Brussel en Vilvoorde. Alle Brusselse scholen krijgen onder begeleiding van gepassioneerde lesgevers een fascinerende omgeving te zien en dit vanaf een boot die hiervoor speciaal is ingericht. Een originele manier om de thema's waterlopen en water aan bod te laten komen!

De educatieve boottochten willen de Brusselse jongeren en ook volwassenen de oorsprong van hun stad - ontstaan op de eilandjes van de Zenne - beter leren kennen en het belang van de waterlopen en het 'Zennekanaal' in Brussel beter begrijpen. Deze boottochten, gesteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse overheid, zijn op woensdagnamiddag, na 16 uur of in het weekend eveneens toegankelijk voor milieuverenigingen, gemeentelijke en gewestelijke administraties, ondernemingen, wijkcontracten, intercommunales, …

Meer info en inschrijven: www.coordinatiezenne.be.

Terug naar de inhoudsopgave >>



Educatieve Milieuboottochten in Vlaanderen

Dit najaar is de milieuboot in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen met tochten op De Dender en de Zeeschelde. Van 6 september tot en met 7 oktober vaart de milieuboot op de Dender met vertrek vanuit Geraardsbergen, Ninove, Denderleeuw, Aalst en Dendermonde. Van 8 tot en met 26 oktober is de Zeeschelde aan de beurt vanuit Dendermonde, Temse en Antwerpen.

De Educatieve Milieuboottochten, gesteund door de Vlaamse overheid, zijn een originele manier om kennis te maken met een waterloop en de natuur in de buurt en de thema's integraal waterbeheer en duurzame ontwikkeling!

Vanaf het dek van de milieuboot bekijk je de rivier vanuit een ander oogpunt. Je steekt heel wat interessante informatie op over de verschillende functies van de waterloop, de natuur in de omgeving en het leven op, om en in het water. In het laboratorium onderzoek je hoe het met de waterkwaliteit van de waterloop gesteld is en leer je welke invloed vervuiling heeft op het leven in het water. In de tentoonstellingsruimte wordt dieper ingegaan op de invloed van onze leefwijze op deze waterloop. Daarnaast zoeken we samen naar een meer milieubewuste omgang met water.

Tijdens de schooldagen zijn de tochten bedoeld voor leerlingen van de tweede en derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs.
Op woensdagnamiddagen en in de weekends zijn verenigingen, milieuraden, families en vriendengroepen van harte welkom aan boord voor een boeiende en leerrijke verkenning van de waterloop in eigen streek.

De milieuboot staat tijdens de vaarperiode ook ter beschikking als vergader- en ontmoetingsruimte voor een activiteit in verband met natuur en/of milieu: een ledenvergadering, een info- of debatavond, een cursus, een themadag, een persontmoeting.

In het voorjaar 2013 vaart de milieuboot verder op de Zeeschelde, de Boven-Schelde en het Kanaal Bossuit-Kortrijk.

Info en inschrijvingen via www.milieuboot.be of op het nummer 00 32 (0)53 72 94 20.

Terug naar de inhoudsopgave >>


 

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>