BELGIË: Overstromingen: hoe efficiënt is ons waterbeleid?

BESLUIT

Vandaag moeten we nadenken over nieuwe waterbeheersingsmodellen. De aandacht moet vooral uitgaan naar het opnieuw verlengen van de watercyclus. We zullen meer en meer moeten leren leven met het water rondom ons in plaats van het water aan te passen aan onze noden.

We moeten vooral durven op lange termijn denken en samenwerken om waterellende in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden. Velen beschouwen bodemgebruik, klimaatverandering, bevolkingstoename, … als bedreigingen voor de toekomst en niet direct voor het heden. Werken aan de optimalisatie van de (aansturing van de) huidige infrastructuur en een gecoördineerd (crisis)beheer zijn een noodzakelijk onderdeel, maar mogen niet alleen staan. Want integraal waterbeheer is een zaak van doorgedreven samenwerking en verder kijken dan de neus lang is.

“De omgeving verandert altijd, dus we zullen waakzaam moeten blijven. Een nulrisico bestaat niet, maar als iedereen mee wil, moeten we in staat zijn de problemen met water in de toekomst veel sterker onder controle te brengen dan nu het geval is.”, zegt Patrick Meire, hoogleraar integraal waterbeheer aan de Universiteit Antwerpen.

Terug naar de inhoudsopgave >>

 

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>