FRANKRIJK: Aanhoudende overstromingen in het zuiden van het Franse
departement Noord: bijkomende inrichtingswerken noodzakelijk?

In november 2010 en januari 2011 kregen de inwoners van de streek van Avesnes (de ‘Avesnois’) in de vallei van de Helpe Mineure, de Helpe Majeure (Grote en de Kleine Helpe) en de Samber het zwaar te verduren.
De herstellingswerken van de schade veroorzaakt door de overstroming van november 2010 leken stilaan tot een goed einde te komen toen de uitzonderlijke weersomstandigheden van januari 2011 de inspanningen van talrijke bewoners in het niets deden verdwijnen. Na de eerste emoties kon de uitleg verschaft door technici en lokale politici niet volstaan om de woede van de mensen tengevolge van deze herhaaldelijke overstromingen te temperen!

De overvloedige sneeuwval over een uitgestrekt gebied, de plotse dooi vergezeld door hevige regen in de verschillende valleien leidden in enkele uren tijd tot catastrofale gevolgen: gezinnen dienden te worden geëvacueerd uit de dorpen Fourmies en Hirson, in verschillende andere gemeenten werden scholen ontruimd, provinciale wegen moesten worden gesloten voor het verkeer en vooral de woningen liepen onder water, soms tot een hoogte van één meter, waarvan bij sommigen de benedenverdieping nog maar pas hersteld was.

Het recent aangelegde meer ‘Val Joly’ heeft precies tot doel om het afvloeiend regenwater van een uitgestrekt stroombekken van 100 km² op te vangen. Een stuwdam houdt het verzamelde water tegen en laat toe om het waterdebiet zodanig te regelen dat stroomopwaarts het water wordt opgevangen en tegelijk stroomafwaarts overstromingen worden vermeden dankzij regelmatige lozingen. In normale omstandigheden kan 16m³ per seconde worden geëvacueerd. Maar die dag had er 53m³/seconde moeten geëvacueerd worden! Genoeg om de stad Avesnes sur Helpe helemaal onder water te zetten. Aangezien zij hun wateroverlast niet konden afvoeren via het meer, overstroomden de rivieren, met waterschade aan de nabijgelegen woningen tot gevolg.
‘Uitzonderlijke omstandigheden’ die spijtig genoeg de regel schijnen te worden! De eerste slachtoffers, de oeverbewoners, wensen meer bescherming. Politici en technici zijn zich bewust van de gestelde problemen en pogen naar best vermogen de noden te verhelpen, maar het is duidelijk dat het beheer van de waterevacuatie in het gehele bekken zal moeten herzien worden en dat er ‘opnieuw’ logistieke maar vooral financiële middelen zullen moeten ingezet worden!

Bron: Télé Star (maart 2011)

Met dank aan Anita Villers, EDA.


Terug naar de inhoudsopgave >>

 

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>