BRUSSEL: Duurzaam ontwikkelingsproject voor de zone van Neerpede in Anderlecht

Op donderdag 11 december vond een eerste grote rondetafelconferentie plaats over de toekomst van de landelijke site van Neerpede en het nabijgelegen natuurgebied in Anderlecht. Neerpede vormt het uiterste puntje van Anderlecht, gelegen over de ring en aanleunend bij Dilbeek en Vlezenbeek. Voor een luchtfoto, klik hier; voor een kaart met straatnamen, klik hier.

De nood aan zo'n studiedag bleek uit het deelnemersveld. Een honderdtal deskundigen en technici verschenen op het appel: experten en technici van gewestelijke ministeries en gemeentediensten, onderwijsinstellingen, Brusselse studiebureaus gespecialiseerd in stedenbouw en landschap, bedrijven uit de industriezone rond Erasmus alsook verenigingen en bewoners.

De Brusselse minister van Stedenbouw, Françoise Dupuis, vervoegde de initiatiefnemer van de studiedag, de burgemeester van Anderlecht, bevoegd voor Duurzame Ontwikkeling, en de aanwezige leden van het college en de gemeenteraad.

De ambitieuze studiedag ging van start met een algemene stand van zaken van de site gevolgd door een terreinbezoek. In de namiddag was er ruimte voor debat en uitwisseling van standpunten over de te nemen acties om de toekomst van dit landelijk gebied te vrijwaren.

Wat staat er op het spel?

Neerpede en de nabijgelegen natuurlijke zones vormen de laatste grote landelijke ruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanouds maakt Neerpede deel uit van het Pajottenland. Het gebied ligt bezaaid met historische landwegen, beekjes en moerassige gronden. Er heerst een levendige activiteit van groentetelers en landbouwers. De omgeving is een uitstekende habitat voor weidevogels en behalve de rijke fauna en flora (die erg verschillend is van de planten- en dierensoorten in het Zoniënwoud), is Neerpede ook een cultureel erfgoed dat de geschiedenis van Anderlecht en de evolutie van Brussel vertelt.
Tegelijkertijd is Neerpede vandaag heel aantrekkelijk voor bouwprojecten: verkavelingen, oppompingen, werven op de site van het ziekenhuis en in het industriegebied...

“Hier staat de toekomst op het spel van een juweeltje dat steeds meer onder druk komt door de stedelijke opmars”, verklaarde de burgemeester. “Er is nood aan een multidisciplinaire aanpak voor dit gebied dat uiterst belangrijk is voor de biodiversiteit en voor de levenskwaliteit van de Anderlechtenaars, Brusselaars en de inwoners uit de periferie”.



Actie?

De gemeente Anderlecht wenst een actieplan te lanceren dat het patrimonium van Neerpede en het nabijgelegen natuurgebied wil vrijwaren voor de huidige en toekomstige generaties. De studiedag van 11 december was een eerste fase in die zin.
Er werd gewerkt rond vijf pijlers waaruit de eerste concreet te nemen stappen vloeien.

  1. De site een beschermd statuut geven
  2. Het landelijk gebied en het natuurgebied ontsluiten
  3. Genieten van deze landelijke ruimte en natuurlijke site ‘aan onze voordeur’: ontspanning, natuurbeleving en lokale land- en tuinbouwproducten
  4. Biodiversiteit ontwikkelen: verbetering van de waterkwaliteit en het ‘blauwe netwerk’
  5. Biodiversiteit ontwikkelen: de natuurzones beheren en het ‘groene netwerk’ versterken

Besluit

“Het doel van de gemeente is niet Neerpede af te schermen, maar deze zone te beheren en een statuut te geven dat bijdraagt aan de ontwikkeling ervan waarbij alle functies mooi in evenwicht worden gehouden”, preciseert de burgemeester. Hij besluit: “Samen bouwen we aan een toekomst voor dit erfgoed”.

Artikel geschreven op basis van het verslag van deze dag door Marie-Hélène Steurs.
Meer informatie bij Marie-Hélène Steurs, verantwoordelijke van de Cel Duurzame ontwikkeling van de gemeente Anderlecht, op 02/800 07 48 - of Cel Informatie op 02/558 08 16 - 0473/71 86 32.




Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom op: