header-left  
header-right facebook
  Nieuws nr. 73 - maart 2016    
 
Onderwerp / Sujet Geadresseerden / Adressée à
(email-adressen scheiden door een komma / séparez les adresses e-mail par une virgule)

Riothermie: de verwarming aangesloten op de riolering

De vermindering van het energieverbruik vormt een grote uitdaging in vele sectoren. Om die doelstelling te bereiken denkt men wereldwijd na over alle mogelijke bronnen van energie. Zo blijkt de warmtewinning uit afvalwater dat door de riolen stroomt een mogelijke oplossing om een reservoir aan verloren warmte te recupereren. Wat als het afvalwater nu eens niet meer alleen naar de waterzuiveringsinstallaties zou stromen?

Van de riool naar de verwarming

Het benutten van de warmte van afvalwater om die opnieuw te gebruiken in de verwarmingssystemen behoort tot de technologie van de toekomst. Het water dat wegloopt uit onze keukens, badkamers, was- en afwasmachines heeft een gemiddelde temperatuur tussen 10° en 20° C (behalve tijdens periodes van zware regenval en langdurige vrieskou als de temperatuur kan dalen tot 5° C). Het is dus een bron van warmte in de winter en van verfrissing in de zomer.

De techniek is gebaseerd op een warmtewisselaar in de afvoerpijp die is aangesloten op een warmtepomp in de gebouwen. De warmtewisselaar bestaat uit een gesloten circuit van leidingen waarin het water dat erdoor stroomt eerst wordt opgewarmd dankzij de warmte van het afvalwater. Eens het warm is, komt het water in de warmtepomp terecht die zorgt voor de overgang van het rioleringsnetwerk naar het verwarmingscircuit.

img
Riothermie - © www.cyclifier.org


Deze techniek, de riothermie, heeft tal van voordelen. Zo is ze goedkoop, is ze het hele jaar door beschikbaar, wordt ze vlakbij de consument geproduceerd, is ze omkeerbaar (verwarmt in de winter, verfrist in de zomer) en zorgt ze voor een belangrijke energiebesparing. De nadelen zijn minder talrijk: de techniek kan enkel worden toegepast in dichtbevolkt stedelijk gebied (afvalwater moet met een snelheid van ongeveer 15 liter per seconde stromen), de installatie is niet eenvoudig en duur op een oud netwerk en het afval in het rioleringswater kan de installaties aantasten.

In Leuven in België bewijst deze innovatie haar diensten al sinds 2014. De riothermie dekt daar bijna 80 % van de verwarmingsbehoefte van 95 appartementen dankzij het afvalwater dat in de riolen naast het gebouw stroomt. Er is ook een gasboiler die voor extra verwarming zorgt wanneer nodig en die dient als back-up wanneer het systeem hapert.


Bronnen:
- 'Degrés Bleus: une solution de chauffage écologique' >>
- 'Récupération de la chaleur des eaux usées' >>
- 'Vivaqua essaie d'extraire la chaleur des égouts bruxellois' >>
- 'Pompe à chaleur: A la recherche de la combinaison performante' >>



 
Terug naar de inhoudsopgave >