Vilvoorde Watersite: realisatie zit in een ‘rivier’versnelling …


Wie vandaag aanmeert langs de Steenkaai in Vilvoorde zal merken dat de herontwikkeling van de kanaalzone in volle uitvoering is. Een gelegenheidswandeling rond het Tuchthuis (folder af te halen in het Info-punt) laat je kennismaken met een stukje ‘nieuwe’ stad. Lanen, straten en pleinen worden aangelegd, oude overtollige gebouwen worden afgebroken, het Tuchthuis wordt gerestaureerd, een deel van de Zenne is al in ere hersteld … Weldra starten de werken aan het eerste grote nieuwbouwproject: een gedurfde architectuur van de architecten Robbrecht & Daem zal het volume van de vroegere gevangenis opnieuw evoceren en zal ingevuld worden met nieuwe woongelegenheden. Het bestaande Tuchthuisgebouw zal deels gebruikt worden voor socio-culturele activiteiten, als stadsarchief, voor kantoor- en seminarieruimte, verblijfsaccommodatie, …
De eerste fase van de herinrichting van de Steenkaai start eind dit jaar met de aanleg van een wandel- en fietspad. In een volgende fase zal die doorgetrokken worden tot een nieuw aan te leggen plein in het verlengde van de Broekstraat, aan de vroegere sluis op het kanaal. Weldra wordt hiervoor de aanzet gegeven met de bouw van een nieuwe brug over de Zenne ter hoogte van het terrein van de vroegere bloemmolens van de Drie Fonteinen. De herinnering aan (en wie weet nieuwe oeververbinding met?) een vroegere ondertunneling blijft op die manier levendig. De uitstroom van de Woluwe in de Zenne, aangelegd in het kader van de waterbeheersing om overstromingen tegen te gaan, wordt tezelfdertijd aangepast.

Door de jaren heen werden verschillende ideeën voor een herbestemming van de omgeving naar voor geschoven. Door de zware impact die de sluiting van Renault (1997) had teweeggebracht, genoot een zuiver industriële bestemming (al dan niet watergebonden) eind jaren ‘90 de voorkeur. Vandaag wordt gemikt op een gemengde woon-werkfunctie, waarbij de recente inplanting van het productiehuis Woestijnvis in de onmiddellijke omgeving al de aanzet gaf.
De Zenne kan in de toekomst ook een recreatieve facelift krijgen omdat de waterkwaliteit vanaf nu stelselmatig zal verbeteren dankzij de rioolwaterzuiveringsinstallatie Brussel-Noord.
Een wandel- en fietspad langs de oever zal de verbinding maken tussen het nieuwe plein en het stadscentrum. Bedoeling is zo de bestaande woonwijk op te waarderen en er de leefbaarheid te verhogen.
Men overweegt om ook het stuk dode Zenne-arm tussen de Marie-Joséwijk en de Trawoolbeek als waterpartij in te richten, aansluitend op het al aangelegde deel. Maar dat kan pas als een aantal grote collectorwerken achter de rug zijn (2009).

Het stadsbestuur van Vilvoorde heeft ondertussen de derde oproep van de Vlaamse Overheid, afdeling Stedenbeleid, beantwoord door een tweede stadsvernieuwingsproject in te dienen (het eerste stadsvernieuwingsproject was dit rond het Tuchthuis). Het basisconcept hiervoor werd uitgetekend door het studiebureau Xaveer De Geyter. De procedure tot erkenning is momenteel lopende. Trekker binnen dit stadsvernieuwingsproject zou een nieuwe scholencampus kunnen zijn om een deel van de vrije middelbare scholen opnieuw in het stadscentrum te vestigen. Een vernieuwend pedagogisch project gekoppeld aan architecturale kwaliteit kan inderdaad een belangrijke hefboom betekenen voor de ontwikkeling van de zone rond de Broekstraat. Complementaire functies én het integreren van het wonen zullen de omgeving verder herwaarderen. Langsheen de Schaarbeeklei voorziet men de mogelijkheid voor een aantal commerciële activiteiten zoals showroom en/of toonzaal, handel op lokaal niveau, enz. Kantoorachtige bestemmingen zijn eveneens mogelijk en er wordt ook gemikt op een aantal
(re)creatieve functies met multimediale voorkeur.

Wie meer wil vernemen over deze reconversieplannen kan terecht in het Info-punt (tijdens de kantooruren of na afspraak, tel. 02 251 61 46). Een virtuele interactieve animatie zal vanaf september een idee geven van de facelift. Ook worden op eenvoudige vraag voor groepen Zennewandelingen georganiseerd en kan je zo op het terrein kennismaken met een stukje verleden, heden én toekomst!


Rik Platteau,
Projectmanager Watersite

Terug naar de inhoud