Inventaris van de aantasting van de waterlopen in het Waalse Zennebekken



Begin 2007 werd de inventaris van de Waalse waterlopen in het Zennebekken afgewerkt. Vrijwilligers uit de verschillende partnergemeenten inspecteren al meer dan een jaar, met de hulp van de coördinatiecel van het Riviercontract Zenne, alle waterlopen van het Zennebekken om iedere vorm van degradatie op te nemen. In de volgende fase zal een eerste actieprogramma worden opgesteld, normaal tegen eind 2007.

De terreininventarisatie bestaat erin de balans op te maken van de toestand van de waterlopen binnen een bekken. Hierbij worden de verschillende problemen van aantasting – zoals lozingen, afval, erosie, … - van de waterlopen beschreven. Vervolgens worden de vastgestelde problemen vertaald in acties voor het herstel van de waterlopen.


Opmaak van de inventaris

Gedurende anderhalf jaar hebben meer dan 100 vrijwilligers, de coördinatiecel van het Riviercontract Zenne en een aantal milieuambtenaren de handen uit de mouwen gestoken en deelgenomen aan de inventarisopmaak van het terrein. Hun acties maakten het mogelijk een volledige inventaris op te maken van de degradatie van de geklasseerde waterlopen van het Zennebekken.
Er werden aantastingen – zogenaamde knelpunten – van verschillende aard vastgesteld: afval, hindernissen, erosie, lozingen, … Het riviercontract heeft voorafgaandelijk theoretische en praktische opleidingen georganiseerd ten behoeve van de vrijwilligers van alle gemeenten.


Vaststellen van de prioritaire knelpunten

De gegevens die sinds eind 2005 werden ingezameld, werden samengebracht en verwerkt (er werden ongeveer 3.800 punten genoteerd voor het volledige bekken). De coördinatiecel van het riviercontract, de vrijwilligers en het platform ‘Contrats de Rivičre’ van het Waals Gewest hebben een eerste selectie gemaakt van ‘prioritaire’ knelpunten. Deze selectie werd in maart voorgelegd aan de verschillende beheerders van de waterlopen (Waals Gewest, Provincies, Gemeenten en Wateringen).
Op 19 april 2007 werd deze lijst met veronderstelde prioritaire knelpunten ter goedkeuring voorgelegd aan het Riviercomité. Een aantal punten werd van de lijst geschrapt. Zo werd het mogelijk om de definitieve lijst met 350 prioritaire knelpunten op te maken.

En dan nu?

Nu de ‘prioritaire knelpunten’ van het bekken zijn bepaald, kunnen de partners van het Riviercontract Zenne hun eerste actieprogramma voorbereiden. Dit programma zal in de komende maanden worden opgesteld binnen diverse werkgroepen.
Het doel is om alle acties met betrekking tot water die in het Zennebekken moeten worden uitgevoerd in de loop van de volgende drie jaar, van september 2007 tot september 2010, te inventariseren.
Het betreft zowel onderhoud- en herstellingsacties door de beheerders van de waterlopen als sensibilisatieacties door verenigingen of gemeentestructuren. Het programma zou binnen enkele maanden de vorm moeten aannemen van een contract dat door alle partners wordt ondertekend zodat een globaal zicht kan worden verkregen van alle acties die in het bekken moeten worden ondernomen.


De partners van het Riviercontract Zenne, verenigd in het Riviercomité, bestaan uit de provincies Waals-Brabant en Henegouwen, alle gemeenten van het Zennebekken (tot op heden met uitzondering van de gemeenten Genappe, Lasne, Nivelles, Le Roeulx en Waterloo), milieuverenigingen, Waalse administraties en andere partners, zoals de intercommunales.


Voor meer informatie, surf naar www.crsenne.be (Franstalig).

Sylvie Posel

Terug naar de inhoud