6e Dinsdag van de Zenne - 15 mei 2007


Brussel: 6e dinsdag van de Zenne op 15 mei 2007: een verslag

Begeleide wandeling en debatavond in Anderlecht:
Blauw en groen netwerk: realiteit en perspectieven

Op 15 mei organiseerden Coördinatie Zenne en Inter-Environnement Bruxelles een wandeling om de open Zenne in Anderlecht te ontdekken, gevolgd door een debatavond rond het thema ‘het blauwe en groene netwerk’.

Deze avond past in het kader van de activiteitenreeks die al sinds meer dan een jaar wordt georganiseerd door Coördinatie Zenne, IEB, BRAL en ARAU rond het thema van de integratie van het kanaal in de stad. Na de thema’s van zachte mobiliteit, stedenbouw en waterbeheer, stond nu het aspect natuur en de banden die de Zenne en het kanaal verbinden op het programma.

Sommigen dromen van grootse werkzaamheden om een gedeelte van de Zenne in het stadscentrum opnieuw in de open lucht te brengen. Coördinatie Zenne en Inter-Environnement Bruxelles (IEB) wensen echter de Zenne daar waar die nog bovengronds stroomt in Brussel beter bekend te maken. Een van de doelstellingen bestond erin de deelnemers bewust te maken van het belang van het inrichten van die verschillende locaties, zodat deze kunnen worden omgevormd tot plaatsen geschikt voor de ontdekking van de Zenne… per slot van rekening de rivier die aan de oorsprong lag van de ontwikkeling van de stad en die heel symbolisch is voor het hele Gewest.

Rond 16 uur verzamelden Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu en Waterbeleid, een zestigtal nieuwsgierigen, beheerders en mandatarissen bij de sluis van Anderlecht voor een begeleide wandeling die hen zou toelaten om de Zenne en het kanaal te ontdekken of te herontdekken. Na een kort woordje uitleg over de werking van de sluis en van de Aa-overstort liep de wandeling langs verschillende plaatsen waar de Zenne nog zichtbaar is en eindigde langs het kanaal.




foto1: Mevrouw Huytebroeck tijdens de (her)ontdekking van de Zenne tussen de bedrijven in Anderlecht.



Hierop volgde een korte maaltijd waarbij de deelnemers hun indrukken konden uitwisselen. Daarna hebben Coördinatie Zenne en IEB de avond ingezet met een korte voorstelling van hun standpunt dat gericht is op 7 voorstellen:

  1. De gedeelten van de open Zenne in Brussel behouden en valoriseren
  2. Werken aan een betere integratie van het kanaal in de stad
  3. De eenheid tussen het kanaal en de Zenne versterken
  4. De Zenne en het kanaal integreren in het beleid van het blauwe en groene netwerk
  5. De intergewestelijke samenwerking rond de Zenne en het kanaal doen toenemen
  6. Het kanaal bevorderen als ‘visuele waterweg van Brussel’
  7. ‘Anderlecht, Molenbeek en de stad Brussel, gemeenten aan de waterrand’ naar voren brengen

De Minister heeft de avond geopend met een inleiding waarin zij de positieve effecten benadrukte die de ‘Ordonnantie tot opstelling van een kader voor het waterbeleid’, van toepassing sinds oktober 2006, op de waterlopen zou moeten hebben. Zij herhaalde eveneens dat zij enorm veel belang hecht aan een blauwe weg naar analogie van de bestaande groene wandelroute. Verder haalde zij de steun aan die zij verleent aan de acties van Coördinatie Zenne en IEB en benadrukte zij het werk dat deze verrichten met het oog op de herwaardering van die vergeten hoekjes van de Zenne. Tenslotte maakte mevrouw Huytebroeck een afspraak met ons voor de grote opening van de waterzuiveringsinstallatie Brussel-Noord in september 2007. Zij hoopt ook dat de Zenne voordeel zal kunnen trekken van de zuiveringsacties van de Gewesten stroomopwaarts.

Frank Vermoesen en Renaud Bocquet stelden het beleid van het groen en blauw netwerk voor dat door Leefmilieu Brussel te Brussel werd uitgewerkt.
Het groene netwerk (een programma dat voortvloeit uit het Regionaal Ontwikkelingsplan (ROP) met het oog op de progressieve ontwikkeling van een netwerk bestaande uit groene zones in het stadscentrum en op het opnieuw in evenwicht brengen van de ruimtelijke spreiding ervan door het aanleggen van nieuwe ruimten en van nieuwe groene linten) werd eerst in grote lijnen voorgesteld en werd vervolgens in beeld gebracht aan de hand van talrijke voorbeelden.
Het blauwe netwerk (de benadrukking van het water, de vijvers en de natte zones die de bakermat van de stad uitmaken) werd toegelicht aan de hand van concrete voorbeelden van realisaties die in de verschillende Brusselse valleien werden uitgevoerd. Dit is uiteraard nauw verbonden met het groene netwerk.
Frank Vermoesen en Renaud Bocquet lieten weten dat zij het belangrijk vinden dat de Zenne, die zij beschouwen als een belangrijke as van het blauw en groen netwerk, van recreatie en zachte mobiliteit, deel zou uitmaken van de groene wandelroute die momenteel wordt ontwikkeld.

foto2: Langs de Paepsemlaan: een onverwacht stukje Zenne

Het debat werd geleid door Ludwig Triest, professor aan het departement ‘biologie’ van de VUB. Tijdens dit debat kregen de deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen en om opmerkingen te maken over de standpuntinname van Coördinatie Zenne en IEB.

Coördinatie Zenne en IEB zijn ervan overtuigd dat deze momenteel weinig gekende zone tal van mogelijkheden biedt zowel voor het leefmilieu als voor recreatiedoeleinden. De opwaardering van deze zone zou de natuur en de inwoners ten goede komen, maar in een bredere context ook het volledige Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Coördinatie Zenne en IEB hopen dat deze activiteit zal bijdragen tot de implementatie van diverse acties.

U kunt de presentaties van de sprekers via onderstaande links downloaden:
Frank Vermoesen, BIM – Het groene netwerk in de stad
Renaud Bocquet, BIM – Het blauwe netwerk in de stad


Coördinatie Zenne

Terug naar de inhoud